MENU

Hoofdjury; rust uitstralen als het spannend wordt

Het maakt niet uit op welk niveau er geklommen wordt, een veilig en eerlijk verloop van de klimwedstrijd is belangrijk. Het juryteam is hiervoor verantwoordelijk. Wycher is hoofdjury; manager van de wedstrijd en hoofd van het juryteam. Wie meedoet aan de nationale lead- en bouldercompetitie heeft hem vast en zeker al eens gezien. Ontmoet Wycher Bos.

Hij is 34 jaar, woont in Utrecht en jureert bijna elke maand wel een wedstrijd. Wycher zet zich al jaren in voor de wedstrijden binnen de klimsport. Hij heeft een achtergrond in het schaatsen, waar hij nog veel langer actief is als scheidsrechter. "Die ervaring langs de ijsbaan heb ik meegenomen in het klimmen. Door mee te draaien tijdens klimwedstrijden en de reglementen te leren kon ik al gauw aan het werk als Hoofdjury bij nationale wedstrijden," legt Wycher uit. "Dit is overigens niet het normale traject om (hoofd)jury te worden, er wordt momenteel gewerkt aan de hernieuwing van de juryopleidingen."

Wat is het verschil tussen een route- of boulderjury en een hoofdjury?

"Je jureert zelf niet maar zorgt dat je juryleden hun werk goed uit kunnen voeren. In het geval van onduidelijkheid of van een protest gebruik je videobeelden om tot de juiste score te komen. Samen met het juryteam zorg je voor een eerlijk en veilig verloop van de wedstrijd."

Welke vaardigheden heb je daarvoor nodig?

"Als hoofdjury moet je overzicht hebben en rust uitstralen, terwijl je lang niet altijd rustig bent van binnen. Verder moet je partij-onafhankelijk en objectief zijn en pro-actief kunnen handelen. Binnen de klimwereld, waar veel mensen elkaar kennen en met elkaar bevriend zijn, is dat niet altijd makkelijk. Zodra het spannend wordt, moet je professioneel zijn en de leiding pakken."

Heb je een opleiding gevolgd?

"Mijn scheidsrechters-/juryachtergrond komt uit het schaatsen, waar ik als internationaal scheidsrechter bij onder andere bij Nederlands Kampioenschappen en World Cups ingezet word. Wat klimmen betreft ben ik bij de International Federation of Sports Climbing (IFSC) in opleiding tot Continental Judge, hiervoor moet ik nog één stage afronden."

Neem ons eens mee in een wedstrijd?

"In de week voorafgaand aan het kampioenschap, bezoek ik de hal om te overleggen met de hoofdroutebouwer. Ik bekijk de inrichting van het wedstrijdgebied en de isolatie en doe een eerste check op veiligheid.

Tijdens de wedstrijddag ben ik vroeg in de hal, ruim voor de deelnemers binnenkomen. Een laatste check van de isolatie, afzettingen/afsluitingen zodat de deelnemers de routes nog niet kunnen zien. Vervolgens hebben we met het juryteam een koffierondje om de dag voor te bespreken en te bepalen wie welke functie heeft.

Als de isolatie gesloten is, briefen we de deelnemers en starten we de eerste wedstrijdronde op. Tijdens de wedstrijdronde volg ik de wedstrijd en stuur ik waar nodig bij voor een soepel, eerlijk en veilig wedstrijdverloop.

Na de eerste wedstrijdronde maken we de uitslag op en bepalen we wie er voor de volgende ronde in de isolatie moeten. Als deze gesloten is mag het routebouwteam aan de gang om deze wedstrijdronde voor te bereiden. Juryleden nemen hun plaatsen vervolgens weer in en we starten de volgende ronde op.

Na de laatste wedstrijdronde maken we de einduitslag op en zit voor mij de taak erop."

meer over de hoofdjury

Klinkt als een volle dag!

"Dat is het ook, je bent de hele dag op de been. Maar als ik na een wedstrijd de kloppende uitslag teken en ik kan terugkijken op een eerlijke, soepel verlopen en veilige wedstrijd geeft mij dat een zeer voldaan gevoel!"

Wat zou je nog meer binnen de klimsport willen doen/bereiken?

"Ik zou heel graag werken aan het verder professionaliseren van de wedstrijdorganisatie en het juryteam. Daarnaast ligt mijn ambitie nog bij het jureren van grotere wedstrijden."

Zoals de Olympische Spelen in Parijs in 2024?

"Dat zou fantastisch zijn!"

Terug naar overzicht