MENU

Routejury; heerlijk om te zien hoe de klimmer tot het uiterste gaat

Het maakt niet uit op welk niveau er geklommen wordt, een veilig en eerlijk verloop van de klimwedstrijd is belangrijk. Het juryteam is hiervoor verantwoordelijk. Kristel is routejury; degene die bij een specifieke route kijkt of er volgens de regels wordt geklommen. Haar dochter doet mee aan de competitie en daarom zet ze zich in voor de klimsport. Een paar vragen aan Kristel Kollenburg.

Als onderdeel van het juryteam zorg je er als routejury voor dat een wedstrijd eerlijk, veilig en volgens de regels verloopt. Kristel is 48 jaar, woont in Tilburg en bouldert zelf bij Block013. Ze startte toen ze tijdens de wedstrijden van haar dochter merkte dat er vaak juryleden tekort waren. Ze liep een dagje mee met de toenmalige routejury's en kon al snel zelf aan de slag. Inmiddels is ze al jaren actief in de wedstrijdsport.

Kun je nu je dochter nog wel zien klimmen?

Ja zeker! De meeste ouders van wie hun kinderen klimmen, zijn op het moment dat zoon-of dochterlief in actie komt vrijgepland. In mijn geval neemt Rutger Elink Schuurman het dan vaak even over. Daar wordt ook rekening mee gehouden, want je bent natuurlijk mee met je kind.

Hoe vind je het om te doen?

Ik vind boulderen het leukst om te jureren. Dan ben ik streng maar rechtvaardig. Het is geweldig om te zien hoe de klimmer tijdens het boulderen helemaal tot het uiterste gaat! Dat geldt bij lead trouwens ook wel hoor. Dan zijn de dagen om te jureren soms wel wat lang. Je moet continu focussen he! Maar ik ben er ook altijd om te jureren voor lead.

En het team?

Het is ontzettend leuk om met zo'n toffe groep juryleden te werken aan een eerlijke wedstrijd. Zo'n gezamenlijke verantwoordelijkheid schept een band. Het is ook altijd heel gezellig.

Heb je nog ambities?

Ja! Ik zou nog wel eens in het buitenland willen jureren, tijdens een World Cup of zo.

Terug naar overzicht