Update 13-8-2022: PROFICIAT ROELAND!
Vrijdag 12 augustus om 10.21 uur heeft Roeland zijn 82ste en allerlaatste vierduizender van de Alpen, de Barre des Écrins (4102m), beklommen. 78 dagen lang bestond het leven van Roeland uit klimmen, afdalen, plannen, fietsen, rusten, eten en slapen. En dat allemaal voor het klimaat.
“Ik ben trots en voldaan dat ik zover gekomen ben, trots dat ik voor zoiets groots als het klimaat ben gaan staan, maar ook heel blij dat ik mijn hoofd en lichaam even rust kan geven...”, aldus Roeland.
Berggids Roeland van Oss gaat deze zomer alle 82 vierduizenders van de Alpen klimaatneutraal beklimmen. Met dit project vraagt hij aandacht voor het klimaatprobleem in de bergen en hoopt hij anderen te inspireren. Donderdag 26 mei zal hij van start gaan en houden wij de je de hele zomer op de hoogte van al zijn avonturen.
Roeland legt uit:
“Donderdag 26 mei ga ik starten. Dan neem ik de trein naar Bernina en zal ik mijn eerste top gaan beklimmen. Ik wil laten zien dat je in de bergen veel klimaatneutraal kunt doen, of in ieder geval met een heel kleine carbon footprint. Daarom gebruik ik uitsluitend de fiets voor mijn verplaatsingen, maak ik geen gebruik van liften, overnacht en eet ik op de hut en slaap ik op campings in mijn tent. Ik denk dat ik er 2 tot 3 maanden voor nodig heb, afhankelijk van het weer. De expeditie moet niet over mij gaan, maar over het klimaat, en over zelf in actie komen. We kunnen het wel roepen, maar het begint pas als je zelf actie onderneemt!"
3 maanden, 6 gebieden en 82 vierduizenders in Zwitserland, Frankrijk en Italië. Het climbing 4 Climate-project start in Bernina en eindigt in Écrins.
Roeland bezoekt de volgende gebieden:
De allereerste beklimming is die van de Piz Bernina in Bernina. Na de afdaling fietst Roeland richting Fiesch om vandaaruit aan het tweede deel van zijn reis te beginnen.
Door naar Wallis. Hier doet hij de autovrije dorpen Saas-Fee en Zermatt aan. Rondom Saas-Fee en Zermatt bevinden zich de meeste vierduizenders. Hier zal Roeland dus wat langer blijven.
Vanuit Fiesch verplaatst Roeland zich via de Aletschgletsjer omhoog. Hier bevindt zich een cluster van hele bekende 4000ers, zoals de Jungfrau en de Mönch welke hij allemaal zal beklimmen.
Vervolgens reist hij richting Chamonix in Frankrijk voor een aantal zwaardere technische beklimmingen. Om zonder liften alle vierduizenders te kunnen beklimmen zal Roeland deels vanuit Chamonix en deels vanuit Courmayeur moeten klimmen.
Gran Paradiso is niet echt een gebied, maar een vrijstaande berg van 4061 m hoog op de grens van de Italiaanse regio's Aostavallei en Piëmont. Het is de hoogste berg die geheel in Italië gelegen is.
Om in Écrins te komen heeft Roeland een fietstocht van 250 km voor de boeg staan. Hier beklimt hij zijn laatste 2 vierduizenders, de Barre des Écrins en Dome de Neige.
Hoe lang duurt het beklimmen van al die 82 vierduizenders eigenlijk? Zelf denkt hij er ca. 3 maanden over te doen. Uiteraard hangt een heleboel ook af van de weersomstandigheden. Roeland draagt de gehele reis een tracker met hem mee zodat je elk moment kunt zien waar hij is. Misschien ben je van de zomer wel bij hem in de buurt! Twijfel dan geen moment om hem op te zoeken en eventueel een eind met hem op te trekken. Stuur je ons een selfie?
Duurzaam en bewust leven en je passie uitoefenen. Dat kan op allerlei simpele en handige manieren. Het begint natuurlijk al thuis, bij het plannen van je bergsportvakantie, maar ook tijdens en na je reis kun je een grote bijdrage leveren. Laat je inspireren:
Wat je zelf nog meer kunt doen, en wat de NKBV allemaal doet om duurzaamheid in de bergen en in eigen land te promoten, vind je in het kenniscentrum.
Zelf in actie komen? Doe mee met de challenges en kijk hoeveel CO2 jij kan besparen.
Als je ergens in Zwitserland iets merkt van klimaatverandering, dan is het wel in de bergen. Dat Roeland van Oss aandacht vraagt voor klimaatverandering en duurzaamheid door juist in de bergen te gaan klimmen, snapt Daniel Marbacher dan ook heel goed. In het interview vertelt hij meer over de invloed van de klimaatproblemen op zijn geliefde land, de bergsport, maar ook hoe de Zwitserse Alpenvereniging in actie komt.
Het klimaat verandert. De versnelde opwarming van de aarde heeft invloed op routes en condities in de bergen. Als bergbeklimmer moet je daarom soms je plannen aanpassen. Wij leggen uit welke invloed het weer op de bergsport heeft en waar je rekening mee moet houden als je de bergen in gaat.
Roeland van Oss is een van de weinige Nederlandse UIAGM Ski- en Berggidsen. Hij woont een groot deel van het jaar in Chamonix (Frankrijk) van waaruit hij zijn werk over de hele Alpen doet. Roeland heeft al vele indrukwekkende beklimmingen en expedities over de hele wereld op zijn naam staan. Wij vroegen hem het hemd van het lijf.
Als NKBV verbinden wij mensen met een passie voor bergwandelen, alpinisme en sportklimmen. Het hele jaar door, een leven lang. Daarbij is duurzaamheid een van de kernwaarden van de NKBV, waarbij wij onszelf en onze leden bewust willen maken van de schoonheid en de kwetsbaarheid van de berggebieden. Bergsporters hebben namelijk een grote invloed op de bergsport en klimaatveranderingen in de toekomst.
Het project van Roeland is een perfect platform om aandacht te vragen voor de klimaatveranderingen, de klimaatproblemen in de bergen en te laten zien hoe wij, onze leden en bergsporters hier aan bij kunnen dragen.
Mede mogelijk gemaakt door: