MENU

Negen giganten in het Berner Oberland en in Wallis

In de Zwitserse regio Berner Oberland en een stukje Wallis kan Roeland van Oss negen vierduizenders beklimmen.

De Schreckhorn (4.078), Lauteraarhorn (4.042), Finsteraarhorn (4.274 m), Grosses Fiescherhorn (4.049 m), Mönch (4.107 m), Jungfrau (4.158 m) staan op de grens van de kantons Wallis en Bern. Net over die grens, in Wallis, staan de Aletschhorn (4.193 m), Hinteres Fiescherhorn (4.025 m) en Grosses Grünhorn (4.044 m).

Trekpleister

De Berner Alpen vormen dé trekpleister van het Berner Oberland. Voor bergsporters, maar ook voor toeristen die afkomen op de bekende drie-eenheid: Jungfrau, Eiger (nét geen vierduizender) en Mönch.

Net over de kantonsgrens heen is de Grosser Aletschgletsjer een beroemde hotspot. Hij is goed toegankelijk en biedt de mooiste vergezichten. In het gebied eromheen kun je lange wandelingen en natuurexcursies maken en wintersporten.

De gletsjer is 20 kilometer lang, de langste ijsstroom in de Alpen. Volgens berekeningen zou de ijsmassa 10 miljard ton moeten wegen en is de oppervlakte 79 vierkante kilometer. Het ijs op het diepste punt is 800 meter dik.

Klimaatverandering heeft echter een vernietigend effect. Het Pro Natura Zentrum Aletsch werd in 1976 als eerste natuurbeschermingscentrum opgericht. Van hieruit wordt de gletsjer nauwlettend gevolgd. Het smelten blijkt drastische vormen aan te nemen. Jaarlijks blijkt de gletsjer weer 50 meter korter te worden.

Roeland begint zijn beklimmingen in dit gebied vanuit Fiesch. Hiervandaan verplaatst hij zich via de Aletschgletsjer omhoog om vervolgens een cluster van heel bekende vierduizenders te beklimmen.

De eerste, de hoogste, de lastigste

De allereerste vierduizender in Zwitserland die ooit beklommen werd, was de Jungfrau. Al in 1811 bereikten vier mannen deze top. Er doen van oudsher allerlei mythes en legendes de ronde over deze berg. Zo draagt een zwarte vlek op de Giessengletsjer bijvoorbeeld de naam Kriegsloch. Volgens de overlevering breekt er altijd wanneer deze vlek bedekt wordt door ijs, ergens op de wereld een oorlog uit. Wie niet de top wil beklimmen, maar wel zo dicht mogelijk bij de top wil komen, kan met een tandradbaan naar het Jungfraujoch. Dit is het hoogstgelegen bergstation (3.454 meter) in Europa.

De hoogste berg van het Berner Oberland is de Finsteraarhorn met 4.273 meter, het best te herkennen aan zijn top die op een haaienvin lijkt. Uit de gletsjers aan de oostflank onstpringt de Aare, een grote zijrivier van de Rijn. De top is bereikbaar via meerdere routes. De meeste klimmers gaan vanaf de Grimselpass via de zuidwestelijke helling en de noodwestelijke bergkam. De eerste beklimming zou in 1812 via de zuidoost-graat geweest zijn. Alleen was er geen bewijs van dat de alpinisten de top inderdaad hadden beklommen, dus ging de eer naar het duo dat in 1829 via de noordwand klom, vandaag de dag de meest genomen route.

Finsteraarhorn

De Schreckhorn, de meest noordelijk gelegen vierduizender van Europa, doet zijn naam eer aan. Hij geldt als de zwaarste vierduizender van de Berner Alpen. Slechts weinig bergbeklimmers laten zich hier echter door weerhouden. De meesten nemen de route vanaf de Schreckhornhütte over de zuidwestelijke bergkam.

Wat kan jij doen?

Wat kan jij doen?

Zoals Roeland zegt, een beter klimaat begint bij jezelf. We kunnen het wel roepen, maar het begint pas als je zelf actie onderneemt. Lees hier wat jij kant doen!

Kom in actie!

Houtsnippers of een ecocapsule?

Zwitserland Toerisme heeft een keurmerk voor toerismebedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben: Swisstainable. In het Berner Oberland zul je dit keurmerk regelmatig tegenkomen. Het is een toeristische regio en juist om die reden stimuleren lokale en regionale toerismeorganisaties duurzaamheid. Zo krijgen bezoekers van de regio Interlaken een gastenkaart, waarmee ze gratis het OV kunnen gebruiken en korting krijgen op uitjes. De stad Interlaken mag zichzelf al sinds 2003 Energiestad noemen, een label voor gemeenten die zich inzetten voor duurzaamheid, bijvoorbeeld met groene energie en milieuvriendelijke mobiliteit. Zo zijn er allerlei activiteiten in en rond Interlaken met e-bikes, schepen op zonne-energie en segways.

Interlaken

Wie niet wil kamperen, maar wel een groene overnachting wil boeken, kan terecht in verschillende duurzame verblijven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een groot hotel zoals het energiezuinige Grand Hotel Beau Rivage in Interlaken dat verwarmd wordt dankzij houtsnippers uit de regio. Wil je liever iets kleiners? Dan is misschien de ecocapsule in Guttannen een goed idee: een zelfvoorzienend minihuisje met zonnecellen op het dak en een kleine windgenerator om energie op te wekken.

Op het platform Berner Oberland Vital zijn diverse 'belevenissen' te boeken die als doel hebben om dichter bij de natuur te komen. Het idee erachter: de natuur brengt je weer terug bij je basis en biedt je zulke fantastische ervaringen dat je daardoor vanzelf duurzamer gaat leven.

Het gebied rond de Aletschgletsjer en de gletsjer zelf zijn sinds 2001 Unesco-werelderfgoed. Om ervoor te zorgen dat de bergsport en de stroom van toeristen een zo klein mogelijke voetafdruk achterlaten, zijn de bergdorpen Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp autovrij. Het gebied is eenvoudig bereikbaar met het OV en de bergbanen lopen op groene energie.

Met een vuilniszak de bergen in

Als het gaat om hun nationale trots, de bergen, steken de Zwitsers ook graag zelf de handen uit de mouwen. Van april tot en met half juni waren er op verschillende berghellingen bijvoorbeeld opruimacties. Bergschoenen aan, handschoenen en vuilniszakken mee en opruimen maar. Vrijwilligers trokken met elkaar de bergen in om het afval op te ruimen dat was blijven liggen na het skiseizoen: weggegooide sigarettenpeuken, verdwaalde skipassen, plastic verpakkingen. De Clean-Up Tour vindt in verschillende plaatsen in Zwitserland plaats. In 2020, de eerste keer dat de opruimmarathon werd georganiseerd, verzamelden 600 vrijwilligers ruim 3 ton achtergebleven afval. Maar ook zonder zo'n opruimdag geldt: het is voor iedereen aan te raden om afval mee te nemen als je dat tegenkomt in de bergen. Zie je ergens een blikje of een plastic verpakking liggen, raap het dan op. Afval verstoort niet alleen de idylle van de natuur, het is ook gevaarlijk voor dieren en kan schadelijk zijn voor planten. Bovendien breken stoffen langzamer af naarmate je hoger in de bergen bent. Met de NKBV #bergop-afvalzak van bio- en fairtrade katoen neem je je eigen resten en afval dat je onderweg tegenkomt makkelijk mee naar het dal.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut