Dekentje
Om dit te bereiken, wordt smeltwater van de gletsjer zo hoog mogelijk opgevangen. In de vorm van sneeuw wordt dit via geraffineerde technologie vervolgens weer teruggegeven aan die ene vierkante kilometer van de gletsjer.
Hun prognose is dat dit een verschil van 400-500 meter kan maken in tien jaar tijd. De wetenschappers gaan er vanuit dat het zelfs mogelijk is om de gletsjer te laten groeien wanneer 10 procent van het gletsjeroppervlak het hele jaar door met sneeuw bedekt blijft.
Drinkwater
Als MortAlive als proefproject slaagt, kan het ook op andere gletsjers worden uitgevoerd. Hier kunnen wereldwijd miljoenen mensen van profiteren die voor hun drinkwater afhankelijk zijn van de gletsers, verwachten de wetenschappers.
Ze werden geïnspireerd door de aanpak aan de andere kant van de berg. Daar, op de Diavolezza-gletsjer, wordt de sneeuw al jarenlang toegedekt met een enorme fleecedeken. De deken komt erop te liggen zodra er geen sneeuw meer valt, meestal vanaf mei, en blijft daar tot de herfst. Hierdoor smelt er in de zomer niet te veel sneeuw weg en blijft het ijs eronder behouden. De afgelopen jaren is deze gletsjer maar liefst tien tot vijftien meter dikker geworden.
Regio
Duurzaamheid speelt ook binnen het toerisme een belangrijke rol in de regio rondom de Bernina. In het dal Valposchiavo verkoopt men bijvoorbeeld lokaal geproduceerde en verwerkte producten onder het label 100% Valposchiavo, zoals boekweit, thee en bessen. St. Moritz en La Punt Chamues-ch dragen het label 'Energiestad', dankzij de investeringen in onder andere groene energie, e-bikes, elektrische auto's en afvalscheiding. Ook bij grote evenementen in de regio, zoals de Engadin Skimarathon, de White Turf paardenrennen en de Snow Polo World Cup St. Moritz wordt er streng gelet op duurzaamheid en energiegebruik.
Zo kun je er duurzame verblijven boeken. Een prachtig voorbeeld daarvan is het eerste Plusenergiehotel in de Alpen: het Romantik Hotel Muottas Muragl (op 2.500 m). Het hotel is goed geïsoleerd, gebruikt geen fossiele energie en produceert op vijf verschillende manieren groene energie, onder andere door zonnecollectoren, een warmtepomp en het hergebruiken van de warmte van de kabelbaan. Ook zijn er duurzame uitstapjes te maken, zoals een excursie om steenbokken te spotten of met een groep werken in de natuur.
De Zwitsers zijn zuinig op hun bergen. En ze hopen dat iedereen daarvoor wil tekenen. Letterlijk, want sinds dit voorjaar kun je je committeren door het Bündner Bergmanifest te tekenen: tien beloftes dat je zorgvuldig omgaat met de bergen.