Makkelijk en moeilijk
De Allalinhorn (4.027 m) geldt als makkelijkste en meeste beklommen vierduizender in Zwitserland. Wie het zichzelf zo makkelijk mogelijk wil maken, kan met de Metro Alpin vanuit Saas-Fee tot op 3.500 meter komen. Daarvandaan kost het zo'n twee uur om de top te beklimmen.
Ook de Alphubel (4.206 m) biedt technische gesproken een relatief makkelijke klim. Van Zermatt uit gezien lijkt hij meer op een heuvel dan op een hoge berg. Ook hiervoor geldt echter: begin er niet aan wanneer je niet in de juiste conditie bent.
Als moeilijker gelden bijvoorbeeld de Dom (4.545 m), de hoogste berg die helemaal op Zwitsers grondgebied ligt, en de Täschhorn (4.490 m). De zuidwand van de Täschhorn is een flinke uitdaging. Sommige routes zijn vanwege de klimaatverandering – steenslag en lawinegevaar – zelfs uitgesproken gevaarlijk of niet meer begaanbaar.
De Dom (4.545 m)
Hete zomers
Klimaatverandering is voor mensen die in de regio wonen, met eigen ogen zichtbaar. Het Saastal wordt bijvoorbeeld omgeven door bijna twintig gletsjers, zoals de Allalin-, Fee-, Trift-, Grüebu- en Schwarzberggletsjer. Hier is duidelijk te zien dat het ijs vermindert. De hete zomers blijken funest: hoeveel sneeuw er ook valt, hier blijken de gletsjers niet tegen bestand. Zelfs de isolerende dekens waarmee sommige gletsjers in de zomer worden afgedekt, beschermen niet volledig tegen de hitte.
Duurzaamheid is daarom een belangrijk thema in het dal. Saasfee is al sinds 1951 autovrij, betrekt voor 100 procent groene stroom en mag zichzelf daarom Energiestad noemen. Het dorp is bovendien lid van de Alpen Allianz, een netwerk van meer dan 200 Alpendorpen die zich inzetten voor duurzaamheid.
Begin juni stond duurzaamheid een week lang in de schijnwerpers tijdens de jaarlijkse Qualitätswoche. Het ging over de Mountain Cleanup Day, toen schoolklassen en vrijwilligers rommel in het dal hadden opgeruimd, over lokale hotels die groene stappen hebben gezet, en over Carvelo2go, een systeem voor bikesharing: tegen een laag tarief huur je een elektrische bakfiets van een particulier.
Aan de westkant van het dal, op 3.030 meter, ligt de Britannia Hütte. Deze berghut betrekt zijn stroom van zonne-energie, het smeltwater en regenwater wordt opgevangen voor de watervoorziening. Het afval wordt gescheiden en samen met het rioolwater per helikopter in het dal gevlogen.