MENU

31 toppen rond Chamonix

In het Mont Blanc-massief en het Grand Combin-massief wachten 31 vierduizenders op Roeland van Oss. Daaronder bevinden zich zowel de hoogste vierduizender (de Mont Blanc met 4.810 m) als de laagste (Les Droites, 4.000 m) in de Alpen. De toppen liggen verspreid over Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Raak in beide gebieden niet in verwarring door de namen die soms op elkaar lijken: zo beginnen de namen van verschillende bergen met Mont Blanc of Grand Combin, zijn er meerdere toppen Grand Jorasses (en nog iets) gedoopt en tellen de bergmassieven flink wat Aiguilles (letterlijk: naalden).

Prijs

Voor veel mensen is het een droom om de Mont Blanc te beklimmen. Deze berg is niet alleen de hoogste vierduizender van de Alpen, maar heeft ook een mythische status. Door een zweem van bijgeloof die om de berg heen hing, heette hij lange tijd Mont Maudit: vervloekte berg.

In 1742 kreeg de Mont Blanc zijn huidige naam. Maar nog steeds durfde niemand hem te beklimmen. In 1760 loofde Horace-Bénédict de Saussure, een onderzoeker uit Genève, een prijs uit voor wie de top van de berg zou halen. Pas 15 jaar later, in 1775, deden vier mannen een eerste, maar vergeefse poging. Later dat jaar, in 1783 en in 1784 spanden bergbeklimmers zich opnieuw in, maar wederom zonder succes. In augustus 1786 haalden twee inwoners van Chamonix voor het eerst de top. Na 26 jaar kon de prijs dus eindelijk worden uitgereikt. De Nederlandse auteur A. den Doolaard schreef in 1936 de roman De groote verwildering over de beklimming.

De Franse astronoom Pierre Janssen liet in de 19e eeuw een hutje bouwen op de top van de Mont Blanc, het Observatoire Janssen. Hij wilde onderzoeken of de zon zuurstof bevat, en een plek waar minder zuurstof in de lucht zit, leek hem de beste locatie hiervoor. De 69-jarige Janssen klom zelf ook naar boven en bracht vier dagen door met waarnemen. Begin 20e eeuw zakte het hutje echter weg in de sneeuw, het verdween volledig.

Grensgeval

Aan de voet van de Mont Blanc ligt het bekende Franse skioord Chamonix. Hier werd in de jaren '20 van de vorige eeuw een van de eerste grote skipistes van Frankrijk aangelegd. In 1924 werden hier ook de eerste officiële Olympische Winterspelen gehouden, hoewel ze pas achteraf officieel Olympische Spelen mochten worden genoemd. Zestien landen deden mee met zes sporten: bobsleeën, curling, militaire patrouille, schaatsen, skiën en ijshockey.

Of de top in Frankrijk of Italië ligt, daar verschillen beide landen al heel lang over van mening. Tot op de dag van vandaag zijn ze het er namelijk niet over eens hoe de grens precies loopt. Volgens de Fransen hoort de berg bij Frankrijk, volgens de Italianen heeft een Franse cartograaf in 1865 een fout gemaakt en loopt de grenslijn exact over de top. en kunnen zij dus aanspraak maken op de berg, die dan meteen de hoogste van Italië zou zijn. Als je de Mont Blanc tot Frankrijk rekent, is de Mont Blanc de Courmayeur (4.748 m) de hoogste berg van Italië.

Warm weer

Op zaterdag 18 juni werd op de Col Major de hoogste temperatuur ooit op de Mont Blanc gemeten: 10,4°. Vanwege het warme weer in de afgelopen jaren moesten bewoners en toeristen in het Aostadal al een paar keer worden geëvacueerd. Een stuk van de Planpincieux, een gletsjer aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc, dreigde af te breken. Delen van de gletsjer – zo'n 250.000 kubieke meter ijs – zouden binnen twee minuten de openbare weg kunnen bereiken. De gletsjer wordt al sinds 2013 extra in de gaten gehouden.

Wintersportoord Chamonix heeft in 2013 het label Flocon Vert (groene vlok) gekregen voor de inzet voor duurzaamheid. Zo wordt het gebruik van het openbaar vervoer gepromoot, rijden er veel hybride en elektrische bussen, wordt er fors geïnvesteerd in duurzame energie en het isoleren van gebouwen, en zijn er in het dal 23 collectieve composteerders.

De Compagnie du Mont-Blanc, het bedrijf dat kabelbanen in de regio beheert, heeft als doelstelling om binnen vijf tot tien jaar CO2-neutraal te zijn. Het is de bedoeling dat er bij Montenvers een internationaal klimaat- en gletsjercentrum komt dat uitkijkt over de gletsjer Mer de Glace. Dit zou vanaf 2024 de bezoekers van Montenvers moeten informeren over de impact van hun alledaagse bezigheden op het milieu en het klimaat.

Wat kan jij doen?

Zoals Roeland zegt, een beter klimaat begint bij jezelf. We kunnen het wel roepen, maar het begint pas als je zelf actie onderneemt. Lees hier wat jij kant doen!

Kom in actie!

Lees verder

IJsarchief

Het Grand Combin-massief is ingebed in enorme gletsjers en draagt daarom de bijnaam 'Zwitserse Himalaya'. In 2020 deed een team van Italiaanse en Zwitserse wetenschappers drie mislukte pogingen om een aantal 'ijskernen' op 80 meter diepte uit de Corbassiergletsjer te boren. De bedoeling was dat deze naar Antarctica vervoerd zouden worden, als onderdeel van het project Ice Memory. Voor dit internationale programma verzamelen wetenschappers wereldwijd ijskernen van bedreigde gletsjers. Via dit ijs kunnen ze van alles te weten komen over ontwikkelingen van het klimaat en het milieu in het verre verleden, zelfs tot 5000 jaar terug. Ice Memory wordt dus een soort archief voor gletsjerijs. Het boren op de Corbassier mislukte echter omdat de onderzoekers op water stuitten onder de gletsjer. Dit betekent dat er al waardevolle informatie verloren is gegaan.

Duurzame berghut

Vlakbij de Aiguille du Goûter (3.863 m) ligt het futuristisch ogende Refuge du Goûter. Deze duurzame, eivormige berghut oogt van een afstand als een soort ijsklomp op de helling van de berg. Het is een van de hoogstgelegen overnachtingsplekken in Europa. Veel alpinisten gebruiken de hut als startpunt van hun route naar de Mont Blanc.

Al in 1854 was er een berghut op de Aiguille du Goûter, met ruimte voor vier mensen. De huidige berghut telt 120 slaapplaatsen, verdeeld over vier verdiepingen. De bouw duurde twee jaar en bleek een flinke klus, vanwege de weersomstandigheden en de hoogte. Er kon alleen in de zomer worden gebouwd en alle materialen moesten per helikopter worden aangeleverd. Voor de constructie werd hout uit de omgeving gebruikt. De hut betrekt energie van zonnepanelen en windturbines, water wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut