MENU

Het voorbereiden van je eerste tocht

Het is zover. Het idee zit al weken in je hoofd en misschien staat de datum al in je agenda! Je eerste trailrun! Of je plannen hebt voor 5 of 30km, je kijkt er naar uit en wil goed voorbereid op pad.

In dit artikel gaan we je op weg helpen met wat er komt kijken bij het plannen van je eerste trailruntocht.

De voorbereiding

Een geslaagde en veilige tocht begint met een goede voorbereiding. Zowel vooraf als tijdens de tocht.
Ben je nog niet veel in de bergen geweest om te trailen, kijk dan eens bij onze trailrun partner trail-running.eu of een van de workshops iets voor jou is.

Waar kijk je naar uit?

Je hebt vast een verwachting van je trailruntocht. Probeer deze zoveel mogelijk duidelijk te maken voor jezelf. Dan kun je je voorbereiding daarop afstemmen. Wil je naar de top klimmen met een mooi uitzicht of hebt je juist zin om vlak te rennen en snelheid te maken. Denk er ook over na of je alleen wil lopen of samen met vrienden. Afsluiten met een terrasje is ook leuk om mee te nemen in je routeplanning. Plan je tocht zoveel mogelijk naar jouw wensen en dromen. Dit is je eerste stap voor een succesvolle trailruntocht!

Hoeveel tijd heb je?

Heb je je tocht gepland op een doordeweekse avond, een weekenddag of ben je op vakantie? Dat maakt nogal een verschil. De beschikbaarheid aan tijd zal je tocht voor een groot deel bepalen. Heb je weinig tijd dan ga je op zoek naar de mooiste locatie dichtbij huis. Heb je meer tijd? Dan raden we je aan om wat extra reistijd voor lief te nemen, want het geeft verrassend veel plezier om een nieuwe plek te ontdekken en een nog groter gevoel 'er helemaal uit te zijn'.

Hoe voel je je?

Ben je fit en zijn alle andere omstandigheden, zoals het weer, ook dik voor elkaar? Profiteer ervan en ga lekker los met je routeplanning! Zoek eens de grenzen op van je comfortzone in lengte of hoogtemeters. Dit wordt jou dag!
Voel je je niet topfit, heb je een kleine blessure, ben je moe van een drukke periode thuis of op het werk, zoek dan niet ook nog de grenzen op je trailruntocht, maar maak er juist een mooie dag van die fysiek niet teveel van je vraagt. Een basisroute met een optionele extra lus is ook een goed idee! Kortom: bedenk een onder en bovengrens in tijdsduur, kilometers en/of hoogtemeters voor je trailruntochtplanning.

Wanneer

Ga je in de zomer op pad? Dan kun je profiteren van lange lichte dagen en zul je eerder rekening moeten houden met de warmte dan met kou. In de winter is het geen gek idee om een hoofdlampje en extra kleren mee te nemen om de eventuele kou te trotseren. Houd dus rekening met de tijd van het jaar, het moment van de dag, hoeveel je mee wil nemen.

Hoe vind je de route?

Je wil de mooiste route, maar waar vind je die? Goede vraag, want daar zijn veel mogelijkheden voor. We geven je een paar tips waarmee je vast uit de voeten kunt:

  • Als je de omgeving niet kent kun je lokale mensen vragen om tips.
  • Google 'trail' i.c.m. het de regio waar je wil rennen om routes te vinden.
  • Vaak kun je prima over wandelroutes trailrunnen! Mountainbike routes zijn minder geschikt, de paden zijn vaak hard aangereden en 'lopen niet altijd lekker' voor een loper.
  • Maak een route in de NKBV Tochtenwiki, ook kun je hierin zoeken naar een route!
  • Zoek in google foto's naar het gebied waar je wil gaan trailrunnen, zodat je alvast een beeld hebt van het terrein.

Tips

  • Download de kaart in de NKBV Tochtenwiki en zet je telefoon op vliegtuigmodus. Hiermee bespaar je batterijduur. Als je de route hebt gedownload kun je ook zonder bereik navigeren, want de GPS blijft werken, maar houd er wel rekening mee dat de GPS in de bergen niet altijd even nauwkeurig is. Neem een powerbank mee als backup. Ook kun je de route vanuit de Tochtenwiki exporteren en op je sporthorloge zetten!
  • Heb je een kaart van de regio? Bestudeer de route daarop en neem de kaart mee!

Meer over mooie trails

Veiligheid

  • Controleer het weer voor de hele dag. Ook voor de komende dagen zodat je eventueel aankomende veranderingen alvast kunt beoordelen (misschien komt het slechte weer wel eerder en wil je je daarop voorbereiden).
  • Tot juni en na eind oktober moet je in de bergen boven 2000 meter rekening houden met de sneeuw. Het is fijn als je dit bij locals kunt checken i.v.m. veiligheid, zeker als je een col over wil. Soms moet je omdraaien.
  • Zorg ervoor dat een thuisblijver weet van jouw avontuur.

Meer over veiligheid

Wat neem je mee?

  • Neem eten en drinken mee voor de geplande duur van je tocht + 2 uur extra (voor als je trailavontuur anders loopt dan verwacht).
  • Zorg er altijd voor dat er een wind- of waterdichtjack, mutsje en handschoenen in je rugzak zitten als je de bergen in gaat.

volledige paklijst