MENU

Beginnen met trailen

Trailrunning is hardlopen over natuurlijke ‘offroad’ paden. Dat kan overal! Nederland en België zijn prachtig om dichtbij huis te ontdekken op je trailrunschoenen. Trailrunning is populair en steeds meer hardlopers trekken de bergen in om daar trailrunning te ontdekken.

De sport kenmerkt zich door het grote plezier in beleving. Het is altijd één unieke ronde waarin je verschillende ondergronden tegen kunt komen. Laat je onderweg verrassen met heerlijke smalle paadjes (single tracks), natuurlijke hindernissen zoals bomen, heuvels, bergen, rotsen en soms vind je een beek oversteek op de route! Met of zonder brug.

De snelheid is voor trailrunners niet zo belangrijk. Volop genieten van de ambiance tijdens het lopen, het ‘in’ de natuur zijn, daar gaat het vaak om. Een 5 km bosloop is in feite al een trailrun en zo beginnen de meeste trailrunners. Jij ook?

Voor wie is trailrunning geschikt?

Als je kunt hardlopen kun je je aan trailrunning wagen! Welke afstand en snelheid maakt niet uit. Als je meer belang hecht aan de beleving van de natuur en minder aan snelheid dan is trailrunning vast iets voor jou! De meeste trailrunners hebben een avontuurlijke geest en vinden het geweldig om te dwalen en ontdekken zo de mooiste routes. Samen of alleen.

In de bergen is het belangrijk dat je tredzeker bent. Als je al veel bergwandel ervaring hebt is dat zeker een pré.
Mountain Ready? Ben je nog niet veel in de bergen geweest om te trailen, kijk dan eens bij onze trailrun partner trail-running.eu of een van de workshops iets voor jou is.

Wat heb je nodig om te beginnen met trailrunning?

Een paar hardloopschoenen en een sportoutfit. Meer heb je om te beginnen niet nodig. Ga je langer dan 1,5 uur lopen dan is een rugzakje handig om zelfvoorzienend op pad te gaan. Neem in elk geval mee: voldoende eten, drinken, een basis EHBO setje en warme kleding. Als je langer op pad gaat komt er waarschijnlijk ook een sporthorloge op je wensenlijst. Daarmee kun je routes lopen en achteraf online bekijken.

In afgelegen gebieden en in de bergen zijn de genoemde materialen al met kortere afstanden sterk aan te raden.

Wat neem je mee

Waar kun je aan trailrunning doen?

Trailrunning kan overal waar paden zijn. In de Alpenlanden loop je over de uitgezette wandelpaden. Deze zijn aangegeven met routebordjes. Controleer altijd wel hoe technisch de paden zijn. Soms zijn ze wel geschikt voor bergwandelen, maar minder voor trailrunning. Deze informatie kun je online vinden, in routeboekjes of vraag het even na bij de VVV.

Waar zijn de mooie trails

Hoe kun je veilig aan trailrunning doen?

Als je de volgende drie factoren continu op orde hebt dan doe je veilig aan trailrunning:

  1. Jij: past je routeplanning bij hoe je je voelt vandaag? Ben je bekend met het type terrein?
  2. Omgeving: check het weerbericht en zorg ervoor dat je altijd weet waar je bent!
  3. Materiaal: heb je alles mee dat je nodig hebt of kunt hebben? Draag je de schoenen met het juiste profiel? Is je kleding warm of juist koel genoeg? Heb je voldoende eten & drinken mee?

Ga je met een groep op pad? Dan is dat extra veilig, maar houd rekening met de groepsdynamiek en doe geen dingen die je alleen ook niet zou doen.

Veilig trailrunning

Hoe zwaar is trailrunning?

Je kunt het trailen net zo zwaar maken als je wilt. Het is heel normaal om even een stukje te wandelen. Dan kun je de mooie natuur waar je bent ook gelijk nog meer in je op te nemen, een foto te maken of even wat te eten. In die momenten herstel je automatisch en wil je waarschijnlijk snel weer verder trailen of op dat mooie klimmetje dat voor je ligt je kuiten testen. Jij en de natuur zijn in de regie voor de zwaarte van trailrunning. Je kunt het dus net zo waar maken als jij wilt!

Trailrunning op heuvelachtig terrein of in de bergen is uiteraard fysiek wel zwaarder, maar het doet ook veel goed in de beleving! En dan gaat meestal wel op: hoe leuker hoe makkelijker!

In de klim merk je vooral dat het op dat moment zwaarder is. Je beenspieren moeten harder werken en het vraagt meer van je conditie. In de afdaling vraag juist meer van je pezen en gewrichten. Sta niet raar te kijken als je daar pas de volgende dag spierpijn krijgt. In elk geval: bouw zowel omhoog als omlaag rustig op.

Trailrunning heeft veel voordelen. Doordat de ondergrond zeer afwisselend is heb je weinig kans op blessures. Bestaande blessures kunnen zelfs verdwijnen! Door de natuurlijke interval word je ongemerkt fit en sterk.

En het belangrijkste … je wordt er heel erg vrolijk van, want tijdens het trailen voel je je weer een beetje kind.