MENU

Als paraklimmer deelnemen aan wedstrijden

Handige informatie als je wilt deelnemen aan paraklimwedstrijden.

Bij wedstrijden word je ingedeeld in een categorie, zodat je kunt klimmen met klimmers die een vergelijkbare handicap hebben. Dit heet classificatie. De internationale klimbond (IFSC) heeft hiervoor een reglement opgesteld waarvan de NKBV bij het organiseren van nationale wedstrijden ook gebruikmaakt.

Momenteel worden er internationaal alleen nog wedstrijden georganiseerd voor mensen met een fysieke beperking. Heb je een verstandelijke beperking, maar wil je toch wedstrijdervaring opdoen bij wedstrijden? Schrijf je dan in voor de Serie bij jou in de buurt


Bij het classificeren wordt er onderscheid gemaakt in de volgende 4 groepen.

Categorie Beperking in zicht (B1 –B3)

Deze categorie is opgedeeld in 3 gradaties van slechtziend tot volledig blind. De atleten worden tijdens wedstrijden geholpen door assistenten die hen vertellen waar de grepen zitten.

Amputatie aan bovenste extremiteiten (AU2-AU3)

Deze categorie is gericht op atleten met een amputatie aan arm, hand of vingers. Deze zijn opgedeeld in 2 categorieën dit komt overeen met de hoogte van de amputatie. Kun je een deel van je arm of vingers niet gebruiken? Bij deze categorie wordt er niet geklommen met protheses, maar wordt er veel gebruik gemaakt van sporttape om de huid te beschermen.

Amputatie aan onderste extremiteiten (AL1-AL2)

Deze categorie is gericht op amputaties aan de benen. Deze categorie is ook opgedeeld in 2en: Één aangedaan been of twee. In deze categorie kan met protheses worden geklommen. Hiervoor zijn speciale klimprotheses met klimschoen ontwikkeld. In deze categorie behoren ook de klimmers met een dwarslaesie die beide benen niet kunnen gebruiken.

Beperking in bewegingsvrijheid en kracht (RP1-RP3)

Bij deze categorie moet je denken aan chronische ziektes of neurologische afwijkingen waardoor de atleten beperkt zijn in hun bewegen of kracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spasmes. Deze categorie is opgedeeld in 3en. Het onderscheid wordt gemaakt in de mate dat de beperking invloed heeft op het bewegen.

Een beperking heeft bij klimmen in verschillende maten invloed. Daarom is het belangrijk dat paraklimmers bij wedstrijden worden geclassificeerd. Op die manier strijden mensen met een vergelijkbare beperking tegen elkaar en ontstaat er een eerlijke competitie.

Alles over classificatie

Past je beperking niet in een van de categorieën dan is er een kans dat je niet deel kunt nemen aan wedstrijden die georganiseerd worden op basis van de IFSC-reglementen. Om dit zeker te weten onderga je een classificatie. Dit is mogelijk voor de Paraclimbing Open 2023. Ook is het mogelijk om een individuele afspraak te maken. Stuur dan een mailtje naar paraklimmen@nkbv.nl.