MENU

6x inspiratie voor plannen in het nieuwe jaar

2024 is al een paar weken oud. Alle tijd dus nog om er wat moois van te maken. Heb je daar al een beetje over nagedacht of heb je juist nog geen idee wat het nieuwe jaar jou gaat brengen? Laat je dan inspireren door de volgende zes voornemens.

1. Op avontuur met het zomerprogramma van Bergsportreizen

De bergen liggen momenteel vol met sneeuw, de plaatjes daarvan zijn een genot voor het oog. Een korte blik erop is genoeg om een sterk gevoel van verlangen naar de bergen bij jou op te wekken. Dat gevoel wordt nog sterker als je het zomerprogramma 2024 van Bergsportreizen bekijkt. Slapen in onbemande hutten in Frankrijk of Noorwegen, nieuwe basiskampmogelijkheden, klettersteigen met het gezin, kaart-, kompas- en GPS-workshops, er is voor ieder wat wils. Pak je agenda erbij en zet je verlangen om in een plan. En: vergeet je niet voor te bereiden!

Zomerprogramma Bergsportreizen Voorbereid de bergen in

2. Ontdek nieuwe klimgebieden

Veel klimgebieden ken je waarschijnlijk als je broekzak. Je blijft er naartoe gaan omdat je er zo goed kan klimmen en/of omdat het zulke mooie gebieden zijn. En wil je een keer wat anders, dan heeft de natuur gelukkig zoveel te bieden dat je altijd een nieuwe plek kunt ontdekken. Wat dacht je van Mozet? Dit gebied hebben we in het najaar van 2023 nog prachtig in beeld gebracht. Het is een van de 36 Belgische klimgebieden waar je toegang tot hebt met de Klimjaarkaart van de NKBV en ligt klaar om door jou betreden te worden.

Klimgebieden nabij Nederland De klimjaarkaart

3. Zet de stap naar buiten

Klinkt klimmen in de rotsen als iets heel aantrekkelijks, maar heb je het nog nooit gedaan? In 2024 breng je daar eenvoudig verandering in. Van 14 t/m 16 juni organiseert de NKBV samen met de regio’s een gezamenlijk klimweekend in Sy voor iedereen die kennis wil maken met klimmen in de rots. Ervaren NKBV-instructeurs laten jou en de andere klimmers zien wat er komt kijken bij zelfstandig in de rots. Zit de dag erop dan is er voor iedereen een slaapplek in de Herberg of op de nabij gelegen camping. Informatie over inschrijven volgt binnenkort, zet de data alvast in je agenda.

Alles over buitenklimmen

4. Competitief klimmen

Toch liever binnen klimmen? Heb je wel eens nagedacht over jouw ambities in de hal? Wie weet schuilt er een talentvolle klimmer in je. Dat kun je op een laagdrempelige manier testen bij een klimhal in jouw regio. Samen met de klimhallen organiseert de NKBV de zogeheten Series: lokale boulder- en leadwedstrijden voor verschillende leeftijdsgroepen op meerdere niveaus. Liever meteen landelijk gaan? Ook dat kan, het Leadseizoen start al in maart.

Nationale competitie De Series Paraklimmen

5. Pleit voor duurzaamheid

Met jouw lidmaatschap van de NKBV draag je bij aan het onderhoud van hutten, routes en pad. Maar binnen de klim- en bergsport is nog veel meer mogelijk op het gebied van duurzaamheid. En moeilijk is het niet om daarmee bezig te zijn. Het start al als je op reis gaat. Heb je echt wel nieuwe kleding nodig? Komt er een trein in de buurt van mijn bestemming? Dat duurt misschien wat langer, maar vanuit de trein heb je alle tijd om te genieten van het schitterende uitzicht. Ben je eenmaal op pad, blijf op de gebaande paden en neem afval van verpakkingsmateriaal mee terug. Zo houd je de natuur schoon, voor jezelf, voor andere avonturiers en voor de dieren die er leven.

Duurzaamheidtips Bewust de bergen in

6. Ondersteun de klim- en bergsport als vrijwilliger

Zonder de toewijding en inzet van honderden vrijwilligers zou de NKBV niet bestaan. Zouden we niet al die reizen en cursussen kunnen faciliteren en organiseren en zouden er geen klimwedstrijden zijn. Kortom: het is heel dankbaar werk. Wil jij daar aan bijdragen en in 2024 een belangrijke rol binnen de klim- en bergsport vervullen? Meld je dan aan als vrijwilliger. Je kunt helpen bij wedstrijden als jury of routebouwer, tochtleider worden, sportkliminstructeur, en ga zo maar door.

Bekijk de opties

Terug naar overzicht