Espresso doppio
Een Italiaan is geen Italiaan zonder koffie. Allesandro, onze gids, staat erop dat we nog even een espresso doppio naar binnen gieten in het toprestaurant, voordat we echt op pad gaan. Waren we nog niet wakker, dan zijn we dat nu wel. We vergapen ons aan het uitzicht op de omringende massieven met de zo typerende steile rotswanden. Ze zijn gevormd door erosie van het kalkachtig gesteente dolomiet.
Eerste beklimming
Afdalend laten we al snel de drukke skipistes achter ons. Door de hoogte is de temperatuur laag en begeef je je de verse poedersneeuw. Met de sneeuwschoenen blijven we als het ware drijven op de sneeuw. Voor ons zien we de loodrechte rotswanden van de Punte di Campiglio (2876 m) en de afgeplatte Cima Falkner (2990 m). De laatste is vernoemd naar Alberto Falkner, die in 1882 de officiële eerstbeklimming op zijn naam zette. Waarschijnlijker is het dat plaatselijke jagers al veel eerder op de top stonden, maar zij hebben nooit de moeite genomen dat te laten vastleggen.
Dolomieten
Als we omkijken, zien we in noordelijke richting de Alpen, de bergen hebben er een heel ander silhouet dan die in de Dolomieten. In het oog springt het vergletsjerde Ortlermassief dat tot 3905 meter rijkt. Aan de ene kant de Dolomieten die qua gesteente vrij poreus zijn en veel vocht opnemen. Aan de andere kant de Alpen dat uit hardere gesteenten is opgebouwd. In de zomer is het contrast nog veel beter zichtbaar. Naar het zuiden zie je de droge dolomieten, met lichtgekleurd kalksteen en veel erosie. Naar het noorden de Alpen, met groenere weides, bossen en bergmeertjes. In Madonna di Campiglio loop je te midden van deze twee rotsformaties.