MENU

Duurzame klimsport

Online of in de klimhal, menig klimmer kijkt verlekkerd naar die nieuwe schoenen of de setjes die je eigenlijk zou willen hebben. En de eigenaar van de hal die denkt dan weer aan een nieuwe set grepen of een mat die moet worden vervangen. In de klim- en bergsport zijn we afhankelijk van die materialen: ons leven hangt er soms zelfs vanaf. Steeds meer worden we ons echter bewust van de impact die we hebben op de wereld om ons heen. Een paar nieuwe klimschoenen is fijn, maar wat kost de productie daarvan?

Initiatieven

In de afgelopen jaren zijn in Nederland verschillende initiatieven gestart ter verduurzaming van de klim- en bergsport. Ze helpen jou om bewuste keuzes te maken, die goed zijn voor het milieu en jouw portemonnee. Zijn die nieuwe klimschoenen eigenlijk wel nodig?

Greenholds

De klimsport wordt steeds populairder, en met meer hallen en klimmers zijn er ook meer grepen nodig. Boulder- en klimhallen gooien bakken versleten grepen weg. Zonde, vindt Greenholds. Het plastic van een klimgreep kan nauwelijks worden gerecycled. Greenholds ziet hier een mooie kans de klimsport te verduurzamen: met volledig recyclebare klimgrepen, gemaakt van materiaal uit industriële afvalstromen. De klimmer merkt geen verschil, maar dat maken de grepen wel. Om het plastic recyclebaar te maken heeft Greenholds met haar consortium een geheel nieuwe productiemethode ontwikkeld, nu nog uniek in de wereld. De grondstof voor de grepen komt uit afvalmateriaal en wanneer een greep wordt afgeschreven, kan van dat materiaal opnieuw een klimgreep worden gemaakt. Een circulair product dus!

Dit najaar werden de eerste grepen in tien hallen getest. Greenholds gebruikt de positieve beoordelingen van klimmers om de grepen nu te verfijnen en zal op 25 november 2022 haar intrede doen op de internationale markt tijdens de Vertical Pro trade fair in Friedrichshafen. Greenholds wil met deze radicale innovatie niet alleen een nieuw product in de markt zetten, maar ook samenwerkingen aangaan om met de kennis die zij in handen heeft de klimsport verder te verduurzamen. Ook het creëren van bewustwording bij klimmers hoort daarbij, houd Greenholds dus in de gaten.

Het productieproces van Greenholds

Clean Climber

De stichting Clean Climber wil de klimsport doorgeven aan volgende generaties. Hoe zij dat doet? Restore, reuse, resole, recycle, rethink. Met deze filosofie verduurzaamt Clean Climber de sport. Om te beginnen met rethink: de stichting wil klimmers bewustmaken van de impact die zij hebben op hun omgeving. Afgeschreven klimmaterialen kunnen vaak nog worden gerepareerd of anders worden hergebruikt. Zo zet Clean Climber in Nederland het herzolen van klimschoenen op de kaart: in plaats van de schoen als geheel weg te gooien, kun je ook enkel het rubber laten vervangen. Clean Climber staat in verbinding met verschillende merken, zodat jouw schoenen na reparatie niet afdoen aan een nieuw paar. Zijn je klimschoenen niet meer te redden? Dan kun je ze in veel klim- en boulderhallen inleveren, zodat Clean Climber ze kan recyclen. In april 2022 onthulde de stichting de eerste trainingsmat gemaakt van gerecyclede schoenen. Daarnaast organiseert Clean Climber clean-ups in grote klimgebieden. Ook daar is de klimmer natuurlijk verantwoordelijk voor zijn omgeving. En ook hier staat bewustwording weer voorop: rethink, de eerste stap naar een duurzame klimsport.

Doe mee met Clean Climber

Bever Buiten Gebruikt

Naar Bever ga je natuurlijk voor een nieuwe uitrusting, maar wist je dat je er ook naartoe kunt met je oude kleding en materiaal? In alle winkels vind je nu Buiten Gebruikt inleverpunt. Met dit initiatief geeft Bever jouw spullen een tweede leven. Kleding, schoenen, klimspullen, tenten, alles wat je niet meer kunt gebruiken kun je hier inleveren. Bever sorteert al die spullen in haar recyclestraat. Kleding en schoenen in goede staat worden gerepareerd of gaan via partner Sympany naar landen waar men het minder goed heeft, slaapzakken gaan naar Sheltersuit, dat er wind- en waterdichte jassen van maakt om uit te delen aan daklozen, en bruikbare klimspullen naar Clean Climber. Kleding die echt op is wordt zo goed mogelijk gerecycled door partner BlueLOOP. Van de oude kleren maken zij nieuwe stoffen, waarvan de Bever Buitenmens-collectie wordt gemaakt. Jouw oude spijkerbroeken veranderen in een nieuwe trui die weer jaren meegaat, en de tas die jij gebruikt was in zijn vorige leven een tent die tientallen vakanties in de Alpen heeft doorgebracht.

Naast de recyclestraat biedt Bever ook diverse onderhouds- en reparatiediensten. Nog beter dan je spullen recyclen is natuurlijk om ze zo lang mogelijk fijn te gebruiken!

Jouw spullen Buiten Gebruikt?

Check ook de duurzame paklijst

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht