Wat moet je doen met afgedragen klim- of wandelschoenen, een versleten gordel of een scheur in je klimtas of wandelrugzak? Recyclen of weggooien?
De eerste vraag die een duurzame buitensporter stelt: Is het nog goed? Zo ja, heeft iemand anders er dan nog iets aan? Via Marktplaats, het prikbord bij de lokale klim- of boulderhal en het NKBV-Forum kun je met je (soms nauwelijks) gebruikte, maar goede spullen iemand anders blij maken. Misschien is er een plaatselijke scouting- of survivalrunvereniging die je blij kan maken met je oude klimtouw (het liefst in stukken, zodat er niet meer echt mee geklommen kan worden).
Is je materiaal stuk? Je kunt kapotte ritsen, versleten zolen, gescheurde donsjassen en nog veel meer eerst laten repareren. Ook is onderhoud van je kleding erg belangrijk, zodat ze nog langer meegaan. Buitensportmerk Vaude heeft een herstelservice, en tevens een pagina met handige reparatietips. Ook Rab heeft een was- en reparatiecentrum geopend op Nederlandse grond. In Leusden kun je terecht met je GORE-TEX artikelen, jassen, rugzakken, slaapzakken en andere spullen om ze te laten repareren of professioneel te laten wassen. Klimschoenen kun je bij veel lokale schoenmakers laten voorzien van een nieuw rubberlaagje. En heb je geen goede schoenmaker in de buurt, dan zijn partijen als SoEscalade en Cambreur ook erg geschikt. Het mooiste is natuurlijk als je door zulke reparaties nog een tijd met je oude vertrouwde materiaal door kunt. Wederom scheelt dit geld, grondstoffen, en bovendien de energie van het afval verwerken.
Mochten je klimschoenen nu echt het einde van zijn latijn zijn, dan heb je altijd nog Clean Climber die je stinkende klimschoenen omtovert tot bouldermatten. Mocht je nog oude klimschoenen over hebben die niet meer gerepareerd kunnen worden, kijk dan eens bij je lokale Monk of Mountain Network hal. Grote kans dat je hier een inzamelpunt vindt voor je oude klimschoenen.
Het doorverkopen of kopen van gebruikt klimmateriaal – setjes, gordels, touw, cams, etc.) is sterk af te raden. Overweeg je wel materialen van iemand over te nemen dan vraagt dat om uiterste voorzichtigheid; je weet nooit wat er mee gebeurt is, ook niet als de verkoper een bekende van je is.
Maar soms is er geen redden meer aan, of ben je gewoon klaar met een product (bijvoorbeeld in het geval van klimschoenen; geur). Ook kunnen klimmaterialen (setjes, touwen, gordels, etc.) om veiligheidsredenen niet worden hersteld, en als ze hun dienstjaren volbracht hebben is het toch echt tijd om afscheid te nemen. Recycle je oude spullen door ze in te leveren bij Bever. Outdoorkleding en -materiaal kan dan verwerkt en gerecycled worden.
Op de verpakking staat altijd hoelang je klimmaterialen mee mogen gaan.
De hoofdcomponenten van outdoorkleding zijn meestal nylon of polyester, vaak verlijmd in verschillende lagen. In klimmaterialen komen daar polypropylene, polythylene, Dyneema of Kevlar bij. Polyester is al een tijd goed te recyclen. Daarentegen is nylon een stuk moeilijker. Maar de outdoorindustrie wordt er steeds beter in ook deze vezels te scheiden en te recyclen, om er weer draad en nieuwe materialen van te maken.
Naar de Bever brengen is dus een prima idee voor kleding, maar er zijn nog andere mogelijkheden. Doorverkopen kan natuurlijk ook; vooral kleding, (klim)schoenen, tassen en campingmateriaal lenen zich hier heel goed voor. Klimmaterialen dus niet echt. Wat moet je er dan wel mee? Er zijn bedrijven die hun eigen materialen (en soms ook die van andere merken) innemen en verwerken. Zijn je materialen nog gewoon goed, maar doe je er niks meer mee? Dan heeft de NKBV een mooie en duurzame oplossing.
Tot slot nog een creatieve nabrander, misschien ten overvloede want waarschijnlijk hebben veel bergsporters dit al eens voorbij zien komen. Als je creatief bent, en je mist nog iets in je interieur, dan kun je altijd zelf dingen maken van je oude materiaal. Bekijk hoe je van een klimtouw een mat en een hondenriem maakt.
Ben je net zo lekker aan het klimmen, hangend aan de touwen tegen de rots. Scheur je ineens je broek langs een net te scherpe rots. Balen! Natuurlijk heel zonde, maar weggooien hoeft vaak niet. Kleine scheurtjes in je hardshell kleding, maar ook in je tent zijn vaak te verhelpen met speciale reparatiemiddelen. Deze middelen kun je kopen bij outdoorwinkels. Zo kun je nog langer blijven genieten van je bergsportmateriaal en ben je ook nog eens duurzaam bezig.
Naast het verhelpen van scheurtjes, is het wassen van je kleding ook heel belangrijk om langer mee te gaan. Een doorweekte regenjas hoeft niet meteen te betekenen dat je op zoek moet gaan naar een nieuwe. In het kenniscentrum lees je meer over het onderhouden van je outdoorkleding en je bergschoenen.