MENU

Alpiene tochtleiders op bijscholing in Zwitserland

Ook dit jaar gaan leden op trektocht met Bergsportreizen. Deze tochten worden begeleid door onze eigen alpiene tochtleiders. Als vrijwilligers belichamen zij bij uitstek het principe ‘voor en door leden’. Om verantwoord en veilig met een groep op pad te gaan, worden zij uitgebreid en doorlopend getraind. Medio mei stond het traditionele Hemelvaartweekend op het programma.

“Kijk, dat bedoel ik nou”, hoofdinstructeur Jasper de Jong knikt naar een groep alpiene tochtleiders (ATL) die in groepjes ijverig over kaarten gebogen zitten en met elkaar overleggen. Eerder vertelde hij hoe hij als berggids in het leger vaak jonge militairen - tegen hun zin, want onderdeel van hun opleiding - door de bergen moet slepen. Hier proeft hij het pure enthousiasme en de passie voor de bergsport. Deze sessie op het zonnige terras van de Zwitserse Lidernenhütte is daar het bewijs van.

Alpien gepuzzel

Het is de vrijdag van het hemelvaartweekend van de WATT (Werkgroep Alpiene Trek Tochten). Tegenwoordig komen de ATL’s (Alpiene Tochtleiders) één keer in de drie jaar samen voor een vierdaagse praktijkbijscholing in het terrein. Dit jaar is er een jubileum te vieren. Exact veertig jaar geleden vond het eerste WATT Hemelvaartweekend plaats. Wat de ATL’s in 2022 te wachten staat? Vier dagen lang een propvol programma met workshops EHBO in de bergen, touwtechniek en materiaalkunde, geologie, tochtvoorbereiding, oriënteren met GPS en nog veel meer. Bedoeld om bestaande kennis op te frissen en gewend te raken aan nieuwe inzichten.

De tafelsessie waar Jasper de Jong, een van de twee hoofdinstructeurs, naar verwijst is in zekere zin een voorbeeld van dat laatste. De ATL’s zijn bezig om ‘oude tochten’ aan te passen aan de nieuwe classificatie-eisen van de NKBV. “Anders dan vroeger zijn er grenzen gesteld aan een dagtocht: maximaal zes uur looptijd en 1200 hoogtemeters. Dat voorkomt dat deelnemers totaal uitgepierd onderweg zijn en er een groter risico is op ongelukken. Het is plezieriger en veiliger”, vertelt de sessiebegeleider Guusje van Leeuwen.

Puttend uit hun eigen ervaringen overwegen de tochtleiders nieuwe routes, hutten en pasovergangen. Ze zitten overduidelijk in hun comfortzone. Net als Jasper geniet Guusje van de aanblik van dit alpiene gepuzzel. Later meldt zij dat er een veelbelovende standplaatstocht is ontwikkeld voor de doelgroep 50+, waarbij de deelnemers vanuit twee verschillende hutten dagtochten maken. “En we willen graag voor volgend seizoen nog een tenttrekking ontwikkelen, mag ook dichter bij huis dan de Alpen en korter.”

Wisdom sharing en leiderschap

Circa zestig tochtleiders zijn voor het WATT Hemelvaartweekend vanuit Nederland afgereisd naar de Lidernenhütte, op 1727 meter gelegen boven het Vierwoudstedenmeer in het Riemenstaldendal. Het is het openingsweekend van de hut voor dit zomerseizoen en de helikopter vliegt af en aan met nieuwe voorraden. “Waar we drie jaar geleden veel aandacht besteedden aan de basistechnieken, ligt dit keer het accent op algemene kennisverdieping en -verbreding”, vertelt Rob Lith, WATT-veteraan en een van de organisatoren van het bijscholingsevent.

“Nieuw in het programma is bijvoorbeeld de tocht ‘Wisdom sharing en leiderschap’ waarin het delen van eigen inzichten en ervaringen als tochtleiders centraal staat. Het kan mooi gecombineerd worden met de workshop risicogestuurde besluitvorming. Het belang van dit type bijscholing is dat het je leert om te reflecteren op je eigen rol als eindverantwoordelijke voor een voorspoedig verloop van een trektocht.”

Leerzaam en gezellig

Natuurlijk is zo’n weekend het ideale moment om in één klap veel bijscholingspunten te verzamelen. Maar voor de meesten is het ook een gezellig weerzien met collega-tochtleiders. Met als meest gestelde vraag: welke tocht ga jij dit jaar leiden? Door het jaar heen is het bijscholingsprogramma aardig versnipperd, nu is de groep bijna voltallig en meerdere dagen op één plek bij elkaar.

Toegegeven, het is een overgang. De ene nacht slaap je thuis nog in een comfortabel bed, de andere nacht lig je hutjemutje in het lager. De Lidernenhütte is een gezellig onderkomen met hartelijke bediening (en een heuse espressomachine genaamd Konrad!). Maar voor een gezelschap van deze omvang is het wat krap bemeten. Een beetje ATL’er haalt er blijmoedig zijn schouders over op. ‘All in the game’, als je van trektochten door de bergen houdt.

De nieuwe lichting

Ook zes van de acht aspirant-tochtleiders hebben zich aangemeld. Deze aankomende lichting binnen de WATT zuigt gretig alle indrukken in zich op. Onder hen Frank Groenhuis, in het dagelijks leven leraar geschiedenis op een middelbare school. In juli staat zijn eindexamenweek gepland voor ATL-3. “Daarna wil ik door voor ATL-4. Dan mag je behalve de gewone huttentochten ook die met gletsjeroversteek leiden alsmede klettersteigtochten. Dat laatste sluit aan bij mijn andere hobby: sportklimmen. Ik ben ook sportkliminstructeur in regio Oost van de NKBV.”

De benjamin

De benjamin van de assistent-tochtleiders is 24 jaar oud en heeft een bekende achternaam: Lith. Inderdaad, de zoon van Rob Lith. Joris Lith treedt in de voetsporen van zijn vader én van zijn moeder. Want Tanja is ook ATL. Rob: “Joris heeft de bergsport met de paplepel binnengekregen. Ik vind het superleuk dat hij ATL wordt. Joris is een mensen-mens. Dat is een belangrijke eigenschap voor een tochtleider.”

Liefde en ritme

Overigens vormen Tanja en Rob niet het enige stel binnen de WATT. Een mooi verhaal is dat van Rosalinde en Werrie Leunissen. Zij leerden elkaar in 2019 beter kennen, toen zij voor hun ATL-3 opleiding samen deelnamen aan de traditionele Schotland-week. Niet veel later sprong de vonk echt over en in 2020 zijn ze getrouwd. Ondertussen kwalificeerde Werrie zich als ATL-4. Rosalinde: “Dat heb ik ook voor ogen, want dan kunnen we samen tochten gaan leiden. Maar voor nu gaat dat op de lange baan. Ik ben in verwachting.”

De dagen verlopen in een aangenaam ritme, waarbij iedereen zijn workshops kiest en ook nog de vrije tijd vindt om zelf iets te ondernemen. Sommigen gaan meerdere touwlengtes klimmen in de naburige rotsmassieven, anderen pakken een (extra) bergtopje mee. Paul Kwakkenbos gaat met Pieter-Jan van der Eijk hardlopend naar het dal en weer terug. De tocht die Paul deze zomer gaat leiden? Juist, een trailrun/huttentocht in de Franse Queyras.

Onvergetelijk

Op vrijdagavond is er een speciale gast in de persoon van Zwitsers meteoroloog André Henzen. Hij neemt zijn publiek mee in het alpenweer met zijn föhns, warmte- en koudefronten en typische wolkenformaties.

Zondagmiddag zit het bijscholingsweekend erop. De groep daalt in plukjes af naar het dal. Met een hoop extra kennis in hun rugzak. En opgeladen en gemotiveerd om NKBV leden ook dit jaar weer een onvergetelijke vakantie te bezorgen.

Mee op reis met Bergsportreizen

Mee op reis met Bergsportreizen

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

ga je mee?

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut