Houttuinlaan 16A
3447 GM Woerden
Als Alpiene Tochtleider 4 ben je de hoofdleiding en eindverantwoordelijke op (hoog)alpiene tochten in de zomer, waarbij je soms gebruikmaakt van zekeringsmateriaal. Afhankelijk van je licentieniveau (4.1 of 4.2) leid je lichtere of zwaardere tochten. De moeilijkheidsgraad van deze tochten gaat tot Leicht, Facile, G2, T6+. De klettersteigtochten die je leidt, gaan tot niveau C.
Je start de opleiding met theorie en een aantal opdrachten in de digitale leeromgeving. Vervolgens zijn er twee trainingsdagen in Nederland waarin je aan de slag gaat met alpiene technieken.
In de zomerperiode is er een opleidings week in de Alpen die wordt afgesloten met een examenperiode van ongeveer 4 dagen (afhankelijk van het aantal deelnemers).
De opleiding wordt eens in de twee jaar aangeboden. De volgende opleiding staat gepland voor 2026. De inschrijving hiervoor zal eind 2025 openen.
Na het behalen van het diploma ga je 2 tochten mee als medetochtleider, om ervaring op te doen. Vervolgens behaal je via de masterclass ATL4 de aantekening richting jouw inzetbereik als tochtleider. De tochten worden gedifferentieerd op duur en zwaarte van de tocht:
Het NKBV diploma ATL4 is nationaal gecertificeerd door NOC*NSF. In de Alpenlanden wordt deze functie alleen erkend bij het in verenigingsverband verzorgen van alpiene cursussen (dus NKBV-cursussen en -reizen). Wil je op commerciële basis cursussen en tochten verzorgen, dan heb je een UIAGM-gidsendiploma of IML-diploma nodig
Om deel te nemen aan de opleiding tot Alpiene Tochtleider 4, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:
Na aanmelding volgt een selectieprocedure voor toelating tot de opleiding.
Omdat de NKBV flink investeert in jouw opleiding tot Alpiene Tochtleider 4 wordt de opleiding tegen nultarief aangeboden. Dit betekent dat de NKBV de gidskosten en begeleidingskosten betaalt en de deelnemer de reis/verblijfskosten.
Je sluit je opleiding af met een aantal proeven van bekwaamheid. De afsluitende proeven van bekwaamheid bestaan uit een schriftelijk portfolio, waarin je jouw uitgewerkte praktijkopdrachten en een verslag van de praktijkweek hebt verzameld. Vervolgens doe je de praktijkproeven: Lesgeven en Eigen vaardigheid.
Stop je met de opleiding voordat je het diploma hebt behaald? Vraag dan deelcertificaten aan voor de onderdelen die je wel succesvol hebt afgesloten.
Voor bestaande ATL3.3 (oude licentie die komt te vervallen) is de volgende overgangsperiode gedefinieerd, met als doel om alle ATL3.3 de ruimte geven door te gaan voor ATL4 plus 4.1 of 4.2 aantekening:
De opleiding tot Alpiene Tochtleider 4 wordt onder voorbehoud eenmaal per twee jaar georganiseerd. De volgende opleiding staat gepland voor 2026. De inschrijving hiervoor zal eind 2025 openen.
De NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de opleiding. In de leeromgeving werk je aan opdrachten en lever je ze in.
Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:
Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl
Na diplomering kun je aan de slag als Alpiene Tochtleider 4. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen.
Je volgt eens per jaar in totaal één dagdeel aan algemene bijscholing(en). Daarnaast doe je eens per drie jaar mee aan een bijscholing in het Alpiene terrein en volg je eens per drie jaar één dag medische bijscholing.
Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Onder andere de Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.