MENU

ATL4

Alpiene Tochtleider 4

Alpien

Alpiene Tochtleider 4

Als Alpiene Tochtleider 4 ben je de hoofdleiding en eindverantwoordelijke op (hoog)alpiene tochten in de zomer, waarbij je soms gebruikmaakt van zekeringsmateriaal. Afhankelijk van je licentieniveau (4.1 of 4.2) leid je lichtere of zwaardere tochten. De moeilijkheidsgraad van deze tochten gaat tot Leicht, Facile, G2, T6+. De klettersteigtochten die je leidt, gaan tot niveau C.

Wat houdt het in?

Je start de opleiding met theorie en een aantal opdrachten in de digitale leeromgeving. Vervolgens zijn er twee trainingsdagen in Nederland waarin je aan de slag gaat met alpiene technieken.

In de zomerperiode is er een opleidings week in de Alpen die wordt afgesloten met een examenperiode van ongeveer 4 dagen (afhankelijk van het aantal deelnemers).

De eerstvolgende opleiding staat gepland voor voorjaar/ zomer van 2023.

Wat wordt er van je verwacht (inzetbereik)

 • De Alpiene Tochtleider 4 is de hoofdverantwoordelijke op de tocht. Op sommige tochten wordt ook een 2e tochtleider ingezet
 • De ATL4 leidt gletsjertochten in de zomer, waarbij soms gebruik wordt gemaakt van zekeringsmateriaal
 • Soms gaan de tochten over steile sneeuwhellingen
 • De tochten overschrijden het niveau ‘eenvoudig’ (Leicht, Facile, G2, T5) in de regel niet

Na het behalen van het diploma ga je 2 tochten mee als medetochtleider, om ervaring op te doen. Vervolgens behaal je via de masterclass ATL4 de aantekening richting jouw inzetbereik als tochtleider. De tochten worden gedifferentieerd op duur en zwaarte van de tocht:

 • 4.1 tochten
 • 4.2 tochten

Nationaal gecertificeerd

Het NKBV diploma ATL4 is nationaal gecertificeerd door NOC*NSF. In de Alpenlanden wordt deze functie alleen erkend bij het in verenigingsverband verzorgen van alpiene cursussen (dus NKBV-cursussen en -reizen). Wil je op commerciële basis cursussen en tochten verzorgen, dan heb je een UIAGM-gidsendiploma of IML-diploma nodig

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de opleiding tot Alpiene Tochtleider 4, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:

 • Diploma Alpiene Tochtleider 3 of diploma Alpiene Instructeur 3 met geldige licentie, of diploma IML4 met geldige jaarzegel of aantoonbaar vergelijkbare ervaring.
 • Je hebt tenminste vijf jaar zelfstandige hoogalpiene ervaring (circa 20 tochtdagen met gletsjerervaring (L en WS), waarvan tenminste 5 dagen zelfstandig (hoofdleiding). De tochtenlijst dient te worden ingestuurd bij het aanmeldingsformulier;
 • Je kunt in alpiene rots soepel IIe graads op- en afklimmen;
 • Je kunt in sportklimgebieden soepel 3e graads on-sight voorklimmen;
 • Je bent organisatorisch goed en hebt leiderschapskwaliteiten en een uitgesproken verantwoordelijkheidsgevoel.

Na aanmelding volgt een selectieprocedure voor toelating tot de opleiding.

Algemene voorwaarden

Kosten

Omdat de NKBV flink investeert in jouw opleiding tot Alpiene Tochtleider 4 wordt de opleiding tegen nultarief aangeboden. Dit betekent dat de NKBV de gidskosten en begeleidingskosten betaalt en de deelnemer de reis/verblijfskosten.

Examinering

Je sluit je opleiding af met een aantal proeven van bekwaamheid. De afsluitende proeven van bekwaamheid bestaan uit een schriftelijk portfolio, waarin je jouw uitgewerkte praktijkopdrachten en een verslag van de praktijkweek hebt verzameld. Vervolgens doe je de praktijkproeven: Lesgeven en Eigen vaardigheid.

Stop je met de opleiding voordat je het diploma hebt behaald? Vraag dan deelcertificaten aan voor de onderdelen die je wel succesvol hebt afgesloten.

Doorstromen

Voor bestaande ATL3.3 (oude licentie die komt te vervallen) is de volgende overgangsperiode gedefinieerd, met als doel om alle ATL3.3 de ruimte geven door te gaan voor ATL4 plus 4.1 of 4.2 aantekening:

 • 2021: geen ATL3.3 examen meer, ATL3.3 kan via MC 4 naar ATL4
 • 2022: extra MC4 gepland. Iedere ATL3.3 krijgt de kans om door te ontwikkelen
  data: 10 t/m 13 juli en 24 t/m 27 juli (avond tevoren verzamelen)
 • 2023: start eerste ATL4 opleiding, MC4 voor bijscholing en examen ATL3.3 naar ATL4
 • 2024: de licentie ATL3.3 komt te vervallen. MC4 voor bijscholing.
 • 2025 en verder: ATL4 opleiding. MC4 voor bijscholing

Relevante Artikelen

Inschrijven

De opleiding tot Alpiene Tochtleider 4 wordt onder voorbehoud eenmaal per twee jaar georganiseerd. De eerstvolgende opleiding staat in de planning voor voorjaar en zomer 2023. De inschrijving gaat open in het najaar 2022, deze vind je in de NKBV academie agenda.

Eerstvolgende opleidingen/bijscholingen

Helaas...

Er zijn bij dit artikel geen bijpassende opleidingen.

{* course.start_date_day *}
{* course.start_date_month *}
{* course.name *} {* course.course_achievement_license_type *}
{* course.start_date *} t/m {* course.end_date *}
{* course.organisation_name *}
Digitale leeromgeving

De NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de opleiding. In de leeromgeving werk je aan opdrachten en lever je ze in.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

Na diplomering kun je aan de slag als Alpiene Tochtleider 4. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen.

Je volgt eens per jaar in totaal één dagdeel aan algemene bijscholing(en). Daarnaast doe je eens per drie jaar mee aan een bijscholing in het Alpiene terrein en volg je eens per drie jaar één dag medische bijscholing.

Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Onder andere de Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.

Bijscholingen