MENU

Olympic Qualifier Series 1: Alles wat je moet weten

De ‘Road to Paris’ gaat op 16 mei in Shanghai echt van start voor Lynn van der Meer. Alle informatie die je nodig hebt om de Olympic Qualifier Series 1 te kunnen volgen, hebben we hier gebundeld.

Deelnemers en scoring

Lynn is een van de 48 vrouwen die meedoen aan Boulder & Lead op de Olympic Qualifier Series. De twaalf beste klimmers, die nog niet eerder een startbewijs hebben bemachtigd, plaatsen zich voor de Olympische Spelen van Parijs. In ons artikel ‘Het Olympische Lead & Boulder Combined format uitgelegd’ kun je lezen hoe de scoring werkt. Een overzicht van alle deelnemers kun je vinden bij de Registrations van de IFSC.

Geschoonde lijst

Per discipline kunnen maximaal twee klimmers uit een land zich kwalificeren bij de mannen en de vrouwen. Dus twee mannen en twee vrouwen voor Boulder & Lead Combined, en twee mannen en twee vrouwen voor Speed. Omdat er al acht landen zijn met een geplaatste klimmer in de discipline Boulder & Lead (zie het overzicht van de IFSC), kan vanuit deze landen nog maximaal één klimmer zich kwalificeren. Eindigen bijvoorbeeld alle vier de Franse klimmers in de top twaalf, dan gaat de hoogst geëindigde Franse klimmer naar de Olympische Spelen en schuiven de andere tickets door naar de eerstvolgende die nog geen startbewijs heeft waarbij er een maximum van twee klimmers per land geldt. Dit heet het geschoonde lijst principe en zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk landen kans hebben om klimmers uit te zenden.

Wedstrijdschema Shanghai

In Shanghai is het zes uur later dan in Nederland. Dat betekent dat het hier midden in de nacht of vroeg in de ochtend is als Lynn klimt in China. Woensdagnacht om 4.30 uur Nederlandse tijd bijvoorbeeld komt Lynn voor het eerst in actie. Haar resultaten delen we via ons Instagram-account Dutch Climbing Team. Volg deze pagina dus om snel op de hoogte te zijn!

Het wedstrijdschema (Nederlandse tijden):

  • Do 4.30 uur: Boulder Qualification (mannen & vrouwen)
  • Vr 4.00 uur: Lead Qualification (mannen & vrouwen)
  • Za 3.30 uur: Boulder Semi Final (mannen & vrouwen)
  • Za 6.30 uur: Lead Semi Final (mannen & vrouwen)
  • Zo 9.25 uur: Boulder Final - vrouwen
  • Zo 11.30 uur: Lead Final - vrouwen

De beste twintig klimmers uit de kwalificatieronde (scores van Boulder Qualification & Lead Qualification bij elkaar opgeteld) gaan door naar de halve finales. De beste acht van de halve finales gaan door naar de finale. Het volledige wedstrijdschema inclusief de Speedwedstrijden staat in de infosheet van de IFSC.

Livestream

Je kunt Lynn en de andere klimmers live in actie zien via de officiële kanalen van het IOC, het ‘Olympic Channel’. De resultaten per ronde zijn ook te vinden op de website van de IOC. Lynn heeft nummer 27 op haar rug en zal dus als nummer 27 starten in de Boulder Qualification en in de Lead Qualification.

Olympic Qualifier Series 2

Een maand na Shanghai reizen de klimmers af naar Boedapest voor de tweede olympische kwalificatiewedstrijd. Deze vindt plaats van 20 t/m 23 juni. De eindresultaten van beide Olympic Qualifiers worden bij elkaar opgeteld en op basis daarvan wordt een eindranking gemaakt. Pas dan is duidelijk wie er naar de Olympische Spelen in Parijs gaan. Na OQS 1 in Shanghai is er dus nog niets beslist!

Terug naar het overzicht