MENU

Tips voor klimmen op openbare locaties in Nederland

Buiten klimmen en boulderen op openbare locaties. Dat kan ook in Nederland. Ga jij naar Spaarnwoude, het Amstelmuurtje of de Puinbol in Kijkduin? We geven je een aantal tips voor je klimsessie op een openbare plek in Nederland.

1. Check de actuele condities

Waar het bij klimmen en boulderen in de hal duidelijk is dat je er in principe altijd terecht kan, ligt dat net even anders bij klimmen op openbare klimlocaties. In de Tochtenwiki kun je checken of de openbare locatie van jouw keuze ook voor dit moment een handige keuze is. Ben je zelf op een plek geweest waar de situatie net even anders is dan hoe die is beschreven in de Tochtenwiki? Voeg dan zelf de actuele condities toe. Zo houden we met z'n allen de openbare klimlocaties up-to-date.

check condities openbare locaties

2. Paklijst

Waar is je tas? Vergeet vooral je spullen om warm te blijven niet. Behalve je reguliere klim- of boulderuitrusting waarmee je rekening houdt met het weer, zijn er nog wat dingen die je niet moet vergeten:

  • crashpad in elk geval voor boulderen, maar kan bij het klimmen ook handig zijn
  • neem een inbussleutel (M8 of M6) mee. Zit er een greep een beetje los? Dan kun je die zelf vastdraaien
  • thermoskan met warme drank
  • instappers (Crocs) en warme sokken voor als je niet klimt
  • neem eventueel wat grotere klimschoenen mee, dan kun je je sokken aanhouden
  • donsjas, muts en col (Buff)!

Blok op Zuid, Rotterdam in de Winter

3. Hoge wand? Zo maak je een toprope

Ga je klimmen op een buitenlocatie die aan de hoge kant is om te boulderen en waar bovenaan een voldoende stevige reling of balustrade zit? Als je makkelijk om kan lopen dan kun je aan de balustrade een omlooppunt maken waar je het touw inhangt. Dat kan heel eenvoudig met een slinge en een schroefkarabiner. Houd in de gaten dat bovenlangs lopende mensen, in principe natuurlijk zonder kwade opzet, aan je materiaal kunnen komen. Je wilt niet dat iemand ineens je ophangpunt losmaakt...

4. Wees een goede gast

Net als klimmen op natuurlijke rotsen, promoot de NKBV klimmen in de buitenlucht in Nederland. Hoewel klimmers meestal geen schade toebrengen aan de natuur en andere klimobjecten, ontstaan er soms wel gevoelens van overlast bij omwonenden of medegebruikers van de openbare ruimte. Overlast die we kunnen voorkomen door ons als klimmer aan een paar simpele regels te houden. Daarnaast is het in coronatijd belangrijk dat je als sporter op de hoogte bent van het NOC*NSF protocol verantwoord sporten naast de geldende algemene coronamaatregelen en je daar ook aan houdt, zodat we met z'n allen kunnen blijven sporten.

zo ben je een goede gast

5. Laat weten wat je ervan vond

Mooie sessie gehad op een openbare wand? Laat andere klimmers weten wat je ervan vond en wat ze kunnen verwachten. In de Tochtenwiki kun je een review schrijven en foto's uploaden van jouw buitenlocatie en aangeven waar andere klimmers op moeten letten.

review!