MENU

Maak kennis met toerskiën

Toerskiën is skiën buiten de geprepareerde pistes. Niet voor een paar seconden pal buiten de afzetting, maar op ontdekkingstocht in de winterse bergwereld.

Toerskiën is booming

Deze vorm van skiën bestaat al heel lang; in de tijd dat er nog geen liften waren, liepen sneeuwsporters al op toerski’s om van plek naar plek te komen. Berg op, berg over en bergaf. Die noodzaak is er met de komst van de skilift al heel lang niet meer. Toch wint toerskiën de laatste jaren enorm aan populariteit. Je bent namelijk niet afhankelijk van skiliftjes of seizoensdrukte, maar geniet ver buiten de pistes van kilometers poedersneeuw.

Materiaal en techniek

Toerskiën is een combinatie van alpinisme, bergwandelen en off-piste. Vaak starten toerskiërs hun tocht vanuit het dal. Als pisteskiër zie je ze weleens aan de rand van de piste of onder de gondel doorlopen. Misschien heb je je zelfs weleens afgevraagd wat die mensen in vredesnaam doen als je ook met de lift kunt? Dit zijn vaak toerskiërs die voor hun conditie of om hun skills te oefenen de geprepareerde piste opzoeken.

meer over spitzekehren

Stijgvellen

Voor dat omhooglopen gebruik je speciaal materiaal. Met zogeheten stijgvellen onder je ski’s, zorg je ervoor dat je niet wegglijdt in de sneeuw. Heb je de top bereikt en maak je je klaar voor de afdaling? Dan haal je de vellen er weer af. Je ski’s zien er ook net wat anders uit dan pisteski’s.

Toerski’s zijn korter zodat je tijdens het stijgen scherpe zigzagbochten kunt maken. Verder heb je bindingen die los kunnen aan de achterkant, om je hakken op te tillen tijdens het omhoog lopen. Ook je toerskischoenen zijn net even anders dan skischoenen. Ze zijn lichter en hebben een speciale toerski stand. Daarnaast heb je op de rubberen zool meer grip op sneeuw en rots wanneer je om een topje te beklimmen, je ski’s even achterlaat.

materiaal voor toerskiën paklijst toerskiën

Voorbereid op toerskitocht / Safety first

Waar je net buiten de piste al extra berekend moet zijn op de risico’s van ongeprepareerde hellingen, is dat verder weg van de piste nog meer het geval. Grote massa’s schuivende sneeuw kunnen allesverwoestende lawines veroorzaken. Omdat het soms lastig is in te schatten of die maagdelijke helling waar je overeen wilt lawinegevaarlijk is, adviseert de NKBV nooit op pad te gaan zonder kennis en ervaring. Wist je dat in 90% van de gevallen de sneeuwsporter een lawine zelf veroorzaakt? Het is daarom noodzakelijk om te weten hoe je een lawinebericht interpreteert, welke hellingen je beter vermijdt en ook hoe je lawinereddingsmateriaal (lawinepieper, schep en sonde) gebruikt.

veilig buiten de piste zo bereid je je voor

Is toerskiën iets voor mij?

Toerskiën is voor mensen met ski-ervaring die van het off-piste landschap willen genieten. Wie nog niet ervaren is, doet er goed aan een gids in te huren die het gebied en de condities op z’n duimpje kent. Bijvoorbeeld door een introductie- of basiscursus te volgen via Bergsportreizen. Het is belangrijk om een goede conditie te hebben, want die wordt behoorlijk op de proef gesteld tijdens het stijgen, maar ook wanneer je door een flinke laag sneeuw naar beneden skiet.

volg een cursus of workshop

Terug naar overzicht