MENU

Knieletsel (deel 3): oefeningen voor knieën en enkels

Oefeningen die je thuis kan doen om je knieën en enkels voor te bereiden op je wandelvakantie.

knieletsel bij bergwandelaars dokter, ik heb last van mijn knie

Voorkom overbelasting
Het positieve van overbelastingletsels is dat het natuurlijk beloop vaak gunstig is en je klachten in de meeste gevallen met rust vanzelf verdwijnen. Daarnaast kun je overbelastingletsels relatief eenvoudig te voorkomen. Hoe? Door te trainen!

Een training die je gedegen, rustig opbouwt voorkomt letsels. De intensiteit, duur en frequentie van trainingen moet je geleidelijk uitbreiden om het weefsel de kans te geven zich aan te passen aan de toegenomen belasting. Hoe dit gaat is per individu verschillend. Het belangrijkst is dat je aandacht besteedt aan de signalen van je lichaam; pijn tijdens je training is nooit een goed teken. Dat je stijf wordt, is in zekere mate een goed teken, maar moet wel weer plaats maken voor soepelheid. 

We nemen spierweefsel als voorbeeld. Vaak treedt spierpijn op als je een nieuwe training start, maar maakt dit na enkele trainingen snel plaats voor stijfheid. Spierweefsel past zicht snel aan, maar bandweefsel veel langzamer. Pijn en stijfheid aan banden is daarmee in het algemeen nooit een gunstig teken. 

Techniek en materiaal

Uiteraard is het belangrijk dat je de juiste techniek en goed materiaal gebruikt tijdens het bergwandelen, maar deze kunnen een gedegen training niet vervangen. De kans op overbelastingsletsel neemt hiermee wel af. Zo kan een verkeerde houding van de vingers bij klimmers leiden tot letsel aan de vingerbanden en geven stadsschoenen niet genoeg stabiliteit om in de bergen te lopen. 

Lees meer over bergwandeltechnieken in Hoogtelijn 2/2012.
Lees meer over schoenenkeuze bij bergwandelen.

Hoe train je?

Een goede voorbereiding verkleint dus de kans op letsels tijdens het bergsporten. Opbouwende training en preventieve oefeningen zorgen voor minder klachten en meer plezier. Daarnaast is het belangrijk om bij beginnende klachten snel actie te ondernemen in de vorm van rust, dan wel aanpassen van de activiteiten om zo verergering van letsel te voorkomen. De medische commissie geeft je in onderstaande video's een aantal oefeningen die je thuis kunt doen ter voorbereiding. 

Een aantal oefeningen:



Auteur: NKBV-Medische Commissie (Paul van der Voort)
Infographic: NKBV- Medische Commissie (Remco Berendsen en Marieke van Vessem)