MENU

Klim- en boulderpraat – dit hoor je in de hal

Als je nog niet zo lang klimt, hoor je in de klim- of boulderhal geregeld termen die je waarschijnlijk nog niet kent. Veel woorden zijn voor de hand liggend, zoals zekeren of bouldermat. Maar wat betekent het als je een route onsight hebt geklommen, en wat is een crux? Om jou wegwijs de maken in het klim- en boulderspecifieke taalgebruik, volgt hier een overzicht van de meest voorkomende termen.

Top/toppen

Wanneer je een klimroute in één keer uitklimt, zonder tussendoor in het touw te hangen, heb je de route getopt. Een boulder heb je getopt als je deze vanaf de grond tot de eindgreep weet uit te klimmen. In beide gevallen hoeft dit niet in je eerste poging te zijn.

Onsight/flash

Klim je een route uit in je eerste poging, zonder dat je iemand anders deze hebt zien klimmen of tips hebt gekregen, dan heb je de route onsight geklommen. Heb je van tevoren wel gezien hoe een andere klimmer de route deed, of heb je tips gekregen, dan heb je de route geflasht, of ‘flash geklommen’. Aangezien je bij een boulder doorgaans alle grepen al vanaf de grond kunt zien – en daar wellicht zelf tips uit kunt halen – geldt de term onsight hier niet bij. Als je een boulder in je eerste poging uitklimt, heb je deze geflasht.

Rotpunkt

Als je een klimroute probeert die niet in één poging lukt, wil je deze waarschijnlijk nog een aantal keer proberen om hem te toppen. Heb je de route na een aantal pogingen helemaal uitgeklommen, dan heb je de route rotpunkt geklommen. Deze term heeft een mooie geschiedenis, die hier te vinden is.

Inlezen

Door vooraf de klim- of boulderroute te visualiseren, weet de klimmer wat die van de route kan verwachten. Zo wordt duidelijk waar de lastige passen zitten, waar een eventuele rust zit en wat een onverwachte beweging kan zijn. Deze manier van visualiseren, waarbij doorgaans de handen worden gebruikt om de bewegingen uit te beelden, heet inlezen.

Inbinden

Om veilig te kunnen klimmen, moet je worden gezekerd met een touw. Dit touw maak je vast aan je gordel met een knoop of een karabiner, en dit heet inbinden.

PARTNERCHECK

Pof/poffen/pofzak

Als je al een paar keer hebt geklommen of geboulderd, ben je er ongetwijfeld bekend mee: zweethanden. Een handige uitkomst hiervoor is magnesiumpoeder. Het magnesiumcarbonaat absorbeert je zweet en zorgt daardoor voor een betere frictie tussen de huid van je handen en de greep. De term pof komt van de lap stof gevuld met gedroogde hars die vroeger in Fontainebleau tegen de rots werd geslagen om een laagje wrijving verhogende harsstof op de rots achter te laten. Het geluid wat dit maakte, 'pof, pof', werd later naamgevend voor het gebruik van magnesiumpoeder. Om je handen ‘in te poffen’, steek je deze gewoonlijk in een pofzak: een stoffen zakje waarin je de pof bewaart. De boulderaar heeft een extra grote pofzak waar twee handen tegelijkertijd in passen.

STOF TOT NADENKEN

Crux

Zowel klimroutes als boulders hebben vaak één of meer opvallend lastige bewegingen. Deze worden de crux van de route genoemd.

Blok

Wanneer een beweging te moeilijk is en je erop wilt puzzelen, of wanneer je armen te verzuurd zijn om door te klimmen, is het prettig om even in het touw te hangen en uit te rusten. In dit geval roep je ‘blok’ naar je zekeraar – voor de duidelijkheid in combinatie met diens naam – zodat die het touw straktrekt en jij kunt hangen. Wanneer de paniek of vermoeidheid de overhand nemen, wordt een rustige ‘blok maar even’ doorgaans een ‘blok blok blok!!’.

Setje/clippen

Wanneer je in de overhang klimt, is het touw doorgaans een of meermaals met een setje aan de klimwand bevestigd. Dit is om ervoor te zorgen dat de klimmer niet te ver naar achteren zwaait als deze uit de route valt. Een setje bestaat uit twee karabiners met daartussen een stukje bandlus. Het vormt de verbinding tussen de klimwand en het touw. Het touw hang je bij het omhoog klimmen en laten zakken respectievelijk ;'in’ of 'uit'.

Spotten

Spotten is het assisteren bij de landing van een vallende boulderaar. Een ‘spotter’ vangt niet op maar helpt de boulderaar om op een veilige manier te vallen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de boulderaar op de mat valt in plaats van ernaast, of eerst met de voeten landt in plaats van met het bovenlichaam. Ook een klimmer die voorklimt kan, voor de eerste haak is ingehangen, gespot worden om een vervelende val tot op de grond te voorkomen. Spotten komt met name bij buiten boulderen van pas. Bij het binnen boulderen is het vaak minder zinvol tenzij tenzij bij passen waarbij je heel vervelend zou kunnen vallen.

TO SPOT OR NOT

Nieuwe boulderhal uitproberen?

Nieuwe boulderhal uitproberen?

Ben jij al eens op bezoek geweest bij een andere hal dan jouw thuishal? Bekijk welke boulderhallen er allemaal zijn in Nederland.

BOULDERHALLEN

Nieuwe klimhal, nieuwe routes

Nieuwe klimhal, nieuwe routes

Ga eens op bezoek bij een andere hal dan jouw thuishal. Bekijk welke klimhallen er allemaal zijn in Nederland.

KLIMHALLEN