MENU

Dit is paraklimmen

Klimmen is voor iedereen. Soms aangepast, soms met meer begeleiding, maar wel voor jong en oud, groot en klein en voor mensen met een beperking. Klimroutes zijn er op elk niveau. Van beginners tot topsporters. Ook mensen met een beperking kunnen terecht op sportklimroutes in klimhallen in Nederland.

Paraklimmen is eigenlijk precies hetzelfde als klimmen. Bij klimmen als parasport hoeven de regels niet te worden veranderd. Mensen met een beperking kunnen op dezelfde momenten in dezelfde routes klimmen als andere klimmers.

In een klim- of boulderhal hoor je een klimmer onder luide aanmoedigingen naar boven klimmen. De aanmoedigingen zingen rond in de hal. Er hangt een open, warme en gezellige sfeer. Klimmers en boulderaars delen informatie uit over de routes en werken samen moeilijke passen uit. Klimmen is een individuele sport die je toch samen beoefent. Je klimt samen, maar ieder op een eigen niveau.

Verschil boulderen en leadklimmen

  • Boulderen is klimmen op een klimwand van maximaal 4 meter hoog. Er liggen dikke matten onder de wand. Je hoeft niet te worden gezekerd. Het maakt bijna niet uit welke beperking je hebt. Zolang je jezelf kunt opvangen met je benen of veilig kunt vallen kun je ook boulderen.
  • Bij leadklimmen in een klimhal klim je op een wand die tussen de 10 en 20 meter hoog is en word je middels touw gezekerd. Dus ook voor mensen met spasme in hun benen of slechtziendheid zorgt het touw dat je vrij kunt bewegen. Wanneer je aankomt bij een moeilijke pas of wanneer je niet meer verder wilt, word je opgevangen in het touw.

Er zijn een hoop verschillende beperkingen en grote kans dat je ook met jouw beperking kunt klimmen. Neem een kijkje naar anderen die je voor gingen en nu deelnemen aan verschillende wedstrijden, zoals de World Cup Paraclimbing. Iedereen begint ergens.

Waar kun je paraklimmen?

Paraklimmen wordt steeds populairder. Ook in Nederland. Recreatief kun je je volop uitleven. Bij verschillende klimhallen kun je bij een open training of tijdens openingstijden aan de slag. In Nederland zijn tientallen klim- en boulderhallen, dus er is er ongetwijfeld ook één bij jou in de buurt. Vrijwel alle klimhallen organiseren kennismakingslessen en klimcursussen. Staat er momenteel nog geen informatie over paraklimmogelijkheden. Bel de klim- of boulderhal of kijk bij het aanbod open trainingen.

Wedstrijdklimmen

Paraklimmen is een door het International Paralympic Committee (IPC), erkende sport. Dat betekent dat de categorieen waarin mensen met verschillende beperkingen worden ingedeeld aansluit bij internationale regels. Hoewel wedstrijdklimmen voor paraklimmers alleen nog maar klimmen is en er nog geen bouldercompetities zijn, stoppen maar weinigen daar. Er is een groot aantal paraklimmers die hun grenzen verleggen in sportklimmen, buiten klimmen, ijsklimmen en nog veel meer.

Moeilijkheid

In elke klim- of boulderhal worden routes ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Die moeilijkheid wordt bepaald door de grootte van de grepen, de afstand ertussen, de mate van overhang van de klimwand en hoe continu de route is. Maar er is meer dan dat, klimmen is namelijk niet puur fysiek. Vaak is het niet meteen duidelijk wat de makkelijkste manier is om een route te klimmen. Het zoeken naar de juiste oplossing, het vinden van de voor jou beste methode maakt dat klimmen ook veel van je hoofd vraagt.

routewaardering10 tips