MENU

10 tips freeride/toerskiën

Tips voor veiliger en bewuster freeriden en toerskiën.

Naast de piste vind je ongerepte poederafdalingen - en de kans om als eerste een spoor te trekken. Logisch dat freeriden en toerskiën steeds populairder wordt. Behalve de afdaling is ook de klim omhoog door de verstilde winterwereld met prachtige vergezichten heerlijk. En je beloning komt nog... de afdaling door de poeder.

Vergeet alleen niet dat je op pad bent in de ruige bergwereld. Een plek waar je zelfredzaam moet zijn. Je eigen instelling en je gedrag vormen samen de grootste risicofactor. Naast een goede conditie en de nodige veiligheidsuitrusting is het essentieel dat je weet hoe lawines ontstaan en hoe je ze moet vermijden. Weet je dat niet dan heb je niets naast de piste te zoeken. Volg eerst een cursus. En leer om nee te zeggen tegen een helling - wie het lef heeft om te keren leeft het langst...

We geven je tien tips om veiliger en bewuster de bergen in te gaan zodat je (nog) meer plezier aan je tocht zult beleven.

1. Gezond en fit de bergen in

Toeren en freeriden is zwaar voor de conditie. Dat kan heel gezond zijn, mits gedoseerd en afgestemd op het eigen kunnen. Wie ongetraind en slecht geacclimatiseerd ineens op grote hoogte komt, kan zichzelf in de problemen brengen. Train van te voren, acclimatiseer rustig en bouw je vakantie langzaam op.

2. Zonder goede voorbereiding en planning niet op pad

Bestudeer vooraf speciale toerskikaarten, gidsjes, internet en de informatie van de locale VVV of het gidsenbureau. Ga niet alleen op pad en laat anderen weten wat je gaat doen en hoe laat je verwacht op je aankomstpunt te zijn. Pas je plannen aan op de omstandigheden en plan bij lange tochten altijd alternatieven voor kritieke afdalingen in.

3. Rekening houden met elkaars wensen en conditie

Ga geen tocht doen die voor de zwakkere deelnemers te moeilijk is. Dat is voor hen niet leuk, en het vergroot het gevaar op vallen en daarmee op (lawine)ongelukken.

4. Lawinebericht bestuderen en interpreteren

Houd al ruim voor je trip de sneeuwcondities en de lawinesituatie in de gaten. Pas dagelijks je toer/afdaling aan het actuele lawinebericht aan. Check gedurende de dag met de apps op je smartphone of de situatie veranderd is en pas zonodig je afdaling aan. Houd naast de lawineschaal (1 t/m 5) rekening met de specifiek genoemde gevaarlijke situaties (hoogte, expositie, terreinsoort, locale situatie). Bij hoger lawinerisico is de kans groter een lawine te veroorzaken.

Extra tip: volg een lawinecursus.

5. Lawinenrisiko van de helling inschatten

Gebruik naast de info uit het lawinebericht strategische methoden om het risico per helling te bepalen (Reduktiemethode). Bepaal aan de hand daarvan of je een bepaalde helling wel (en zo ja hoe) of niet kunt skiën.

6. Afstand houden

Houd bij de klim omhoog 10 meter afstand op hellingen van 30° of steiler. Zo reduceer je de belasting op het sneeuwdek en heb je tijdens bij spitzenkeren even de tijd. Tijdens de afdaling altijd 30 meter afstand houden en afzonderlijk naar beneden als de helling steiler is dan 35°. Pauzeer op veilige plekken.

7. Niet vallen

Vallen tijdens een afdaling is één van de belangrijkste oorzaken van letsel. Bovendien verhoogt de val de kans op het triggeren van een lawine. Een helm beschermt tegen hoofdletsel.

8. Verplichte uitrusting

Neem altijd de noodzakelijke uitrusting mee om een slachtoffer uit een lawine te halen: pieper/LVS, schep, sonde, EHBO, bivakzak, warme reservekleding en mobiele telefoon.

Extra tip: met een airbagrugzak heb je een tot 10 maal grotere kans om een lawine te overleven.

9. Regelmatig eten en drinken

Tijdens een toertocht verbruik je veel energie - neem daarom voldoende eten mee. Omdat de droge lucht er voor zorgt dat je veel vocht verliest moet je ook voldoende drinken mee nemen. Uit een waterzak met (geïsoleerde) slang kun je tijdens het omhoog lopen telkens kleine slokjes (isotone dorstlesser) nemen. Neem ook een thermosfles mee voor tijdens de pauzes. Pauzeer regelmatig en neem ieder uur een snack. Op die manier blijf je fit en geconcentreerd. Ook voorkom je dat je reserves moet aanspreken of zelfs helemaal zonder energie komt te zitten.

10. Schaad de natuur niet

Laat geen afval achter, en maak geen onnodig lawaai. Neem toiletpapier weer mee. Grote delen van het bergbos zijn ingericht als rustzone voor het wild of zijn niet toegankelijk omdat er jonge aanplant staat. Check op de kaart of op internet waar je wel mag skiën en mijd de verboden zones - de boetes zijn terecht hoog!

Meer winterse tips over off-piste, freeride en sneeuwschoenwandelen vind je hier in het Kenniscentrum.