MENU

Roeland van Oss beklimt 25 van 82 toppen

Op 26 mei vertrok Roeland van Oss om alle 82 vierduizenders van de Alpen in 1 zomer te beklimmen en aandacht voor het klimaat te vragen. Maar waar is Roeland, hoe verliep zijn reis tot nu toe en hoeveel toppen heeft hij al beklommen? We geven je een update van de hoogtepunten.

De eerste top

Het behalen van de allereerste top, de Piz Bernina (4049m), ging niet zonder slag of stoot. Daar waren 2 dagen van skiën, klimmen, wolken, kou, sneeuw en moeilijke omstandigheden voor nodig.

Roeland: Midden in de nacht, rond 02.30 uur vertrokken we vanaf de camping in Moreratsch op de fiets richting de gletsjer. Door eindeloze keienvelden, skiënd over sneeuwvelden, rotsklimmend en nog meer skiënd over een gletsjer met veel gletsjerspleten en zonder sporen...., stonden we eindelijk aan de voet van de Piz Bernina. Maar we waren te moe door de lange dag en korte nacht ervoor. Dus besloten we de nacht door te brengen in de koude winterkamer van de Marco e Rosa hut en het de dag erna opnieuw te proberen. De volgende dag voelden we ons veel beter, maar de route naar de top was moeilijk en erg besneeuwd. Wat 4 uur op en neer had moeten zijn, kostte ons 8 uur... maar we hebben het gehaald! Blij maar moe kwamen we om 21.00 weer terug op de camping.

Onverwachte rustdag

Na twee lange vermoeiende dagen en het bereiken van zijn eerste top wil Roeland het liefst door. Hij wil op schema blijven. Maar daar steken het weer en de fiets een stokje voor. Het getik op de tent doet vermoeden dat het regent, maar als hij de rits opendoet en naar buiten kijkt blijkt het geen regen maar sneeuw te zijn. Fietsen met sneeuw is te gevaarlijk, en de vermoeidheid helpt ook niet mee. Daarbij komt ook nog dat de as van de fiets gebroken is en eerst gerepareerd moeten worden. Dus besluit Roeland met tegenzin een rustdag op de camping te nemen. De tegenzin verandert in acceptatie, want hij beseft dat zijn ‘schema’ geen strak omlijnd programma is. Dat gezond en veilig zijn veel belangrijker is om uiteindelijk al die 82 vierduizenders te kunnen beklimmen en zijn project te kunnen volbrengen.


“Niemand heeft gezegd dat het makkelijk is om een voorbeeld te zijn”

Kilometers fietsen

Om de volgende reeks aan vierduizenders te bereiken moet er eerst ca. 275 kilometer gefietst worden. Van de regio Bernina naar Berner Oberland. Van de camping in Moreratsch via Flims/Laax en Andermatt naar Saas-Grund. 3 dagen lang fietst Roeland door de bergen, over passen door regen en sneeuw, met zon en door enge smalle tunnels en geweldige uitzichten. Vanwege het verslechterde weer besluit hij iets langer in Andermatt te blijven. “Niemand heeft gezegd dat het makkelijk is om een voorbeeld te zijn”, aldus Roeland. Het laatste stuk van Andermatt naar Saas-Grund is 115 km lang. Er moeten 2000 hoogtemeters overwonnen worden. Met een aanhanger achter de fiets en veel regen, wind en onweer was het een zware tocht.

Vlakbij de top omkeren

Er volgden een paar onrustige dagen qua weer, waardoor Roeland moest wachten op betere weersvoorspellingen. Met nieuwe en betere vooruitzichten vertrok hij naar de Brittania hut, boven Saas-Fee. Het plan was om 3 of 4 vierduizenders in een keer te beklimmen, maar het liep allemaal heel anders. De weersvoorspellingen veeranderen opnieuw. Terwijl hij slechts 200 meter van de top vandaan was sloeg het weer compleet om en moet hij omkeren.

“Het was verschrikkelijk, de top was binnen handbereik en omkeren betekende weer een lange tocht over de gletsjer, een andere keer... maar het was ook de enige veilige beslissing die we konden nemen, en dat voelde goed. Terug naar het dal en nieuwe plannen maken!”, aldus Roeland.

Klimaatchallenge - Wat kan jij doen?

Klimaatchallenge - Wat kan jij doen?

Zoals Roeland zegt, een beter klimaat begint bij jezelf. We kunnen het wel roepen, maar het begint pas als je zelf actie onderneemt. Lees hier wat jij kant doen!

Kom in actie!

6 toppen erbij

Op zondag 5 juni vertrok Roeland naar een bivak vlakbij de Weissmies hut. Van daaruit hoopt hij 2 toppen te kunnen beklimmen. Na een korte nacht bereikt hij de top van de Lagginhorn (4010m). Na een kleine pauze gaat hij terug naar beneden en loopt om de Weissmies heen om aan de andere kant te komen. De normale route is op dat moment te gevaarlijk, dus moet Roeland de Weissmiess (4017m) via de zuidgraat beklimmen. Ook hier blijkt weer dat het weer zomaar om kan slaan. Na een korte pauze bij de Almageller hut bereikt hij de top uiteindelijk in een white-out. Moe maar voldaan keert hij terug naar het dal en komt 17 uur na het verlaten van de Bivak weer terug op de camping.

Op woensdag 8 juni vertrekt Roeland naar de Tasch hut. De voorspellingen voor donderdag zijn wisselend, voor vrijdag wordt er goed weer voorspeld. Ploegend door sneeuw en wind bereikt Roeland de toppen van de Allalinhorn en de Alphubel. De dag erna slaagt hij erin om de Strahlhorn en de Rimpfischhorn te beklimmen. Weer 4 toppen die afgestreept kunnen worden.

Spaghettitour deel 1

Op zondag 12 juni is er geen tijd om uit te slapen, geklommen moet er worden! Roeland wil zoveel mogelijk toppen bereiken, uiteraard afhankelijk van de omstandigheden en het weer. Hoe hoger hij komt, hoe kouder en harder de wind. Sommige routes waren moeilijk door te veel of te weinig sneeuw.... maar uiteindelijk heeft hij maar liefst 9 toppen beklommen! De spaghettitour zoals hij dat zelf gekscherend noemt, omhoog en omlaag en dat 9 keer op een dag.

 • Dufourspitze
 • Nordend
 • Zumsteinspitze
 • Signalkuppe
 • Papegaaienpitze
 • Ludwigshöhe
 • Schwarzhorn
 • Piramide Vincent
 • Pointe Giordani

Hoe later het werd hoe meer bewolking er kwam. De sneeuw werd zacht dus besloten ze terug te keren naar de kleine bivy shelter op de Balmenhorn (4167m).

Spaghettitour deel 2

Maandagochtend 13 juni begint de dag met een sneeuwstorm. Wat nu? Proberen het risico te nemen of wachten op een andere dag? Uiteindelijk werd er gewacht tot de volgende dag, in de Gnifetti hut. Na een geweldig diner en een goede nachtrust, was het de volgende ochtend heel mooi weer! Rond 03.10 uur ging Roeland weer op pad, op weg naar de volgende 9 pieken:

 • Lyskamm traverse (2 pieken)
 • Castor
 • Pollux
 • Breithorn traverse (5 pieken)

Aan het eind van de middag komt Roeland aan bij het kleine Matterhorn liftstation. Maar... omdat hij deze expeditie zo klimaatneutraal mogelijk en op eigen kracht wil doen, is hij de 2000m naar beneden gelopen naar Furi (1800m) waar zijn fiets op hem stond te wachten. “Moe maar zeer voldaan fietste ik terug door Zermatt en naar de camping in Tasch. Weer een mooie dag in de bergen!”, aldus Roeland.

25 toppen bereikt!

In totaal heeft Roeland op dit moment al 25 toppen van de 82 beklommen. Nog 57 te gaan.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut