MENU

Interview Sam van de Vorstenbosch (MN): “Belangrijkste is een veilige klimwedstrijd”

Ook dit seizoen is Mountain Network de host van veel Leadwedstrijden van de nationale competitie. Met Sam van de Vorstenbosch, routebouwer en landelijk coördinator namens MN, spraken we over de mooie en uitdagende kanten van het organiseren van wedstrijden.

Warm hart

Al 25 jaar is Mountain Network actief betrokken bij het organiseren van klimwedstrijden in de nationale competitie. Zo stelt Mountain Network klim- en boulderhallen beschikbaar aan de NKBV voor de wedstrijden. “Het is een eer om die te organiseren”, zegt Sam. En we doen het graag omdat we de wedstrijdsport een warm hart toedragen en het bijdraagt aan de algemene ontwikkeling van de klimsport in Nederland.”

Sam Sam van den Vorstenbosch Jens de Louw Jens de Louw tijdens Lead 1. © Sytse van Slooten.

“Voor een klimhal is een nationale wedstrijd een tof moment”, vervolgt Sam. “Gedurende een seizoen zijn er veel wedstrijden, dat vraagt veel van ons personeel. Maar wij halen er als organisatie ook veel energie uit. Wedstrijden zijn leuke en leerzame momenten voor personeel om te zien hoe de topsport in elkaar steekt. Daarnaast is het hosten van een wedstrijd een perfecte gelegenheid om talentvolle routebouwers verder op te leiden en hen perspectief te bieden voor wat het vak van een routebouwer kan zijn.” Want dat doet Mountain Network ook: de wedstrijdroutes bouwen en samen met de NKBV cursussen voor de bouwers ontwikkelen. Sam: “Een vast team van ervaren, opgeleide en getalenteerde routebouwers zorgt voor een veilige wedstrijd, een goede uitdaging voor de deelnemende atleten en een goede show voor het publiek.”

Veilige show

Daar noemt Sam het al even: veiligheid. Bij wedstrijden heeft Mountain Network veiligheid hoog in het vaandel staan. Maar er zijn meer punten waar een wedstrijd volgens Sam aan moet voldoen. “Het belangrijkste voor ons is dat een wedstrijd veilig verloopt en dat er een goed onderscheid wordt gemaakt tussen de deelnemers, zodat er een mooie en duidelijke uitslag is. We hopen de atleten te kunnen uitdagen en te motiveren door passende routes te bouwen. En als laatste, maar niet onbelangrijk, we hopen er natuurlijk een show van te maken zodat het publiek zich ook vermaakt!”

Uitdagingen

Voor het bouwen van een wedstrijdroute moeten routes voor recreatieve klimmers worden weggehaald uit de klimwanden. Delen van de hal zijn dan niet beschikbaar, want overdag zijn routebouwers aan het werk. En op de wedstrijddag zelf is de hal gesloten. Deze onvermijdelijke ‘overlast’, zoals Sam het noemt, proberen hij en zijn collega’s zoveel mogelijk te beperken. “We doen altijd ons best de overlast te verminderen door bijvoorbeeld wedstrijden niet te dicht op elkaar te plannen, duidelijk te communiceren en te zorgen dat de wanden na de wedstrijd snel weer vol zitten met routes.”

Sam hoopt dat de klimmers begrip hebben voor de beperkingen rondom wedstrijden. Als het nodig is, kunnen de routebouwers uitleg geven. “We hopen vooral dat alle klimmers de positieve kanten van de wedstrijden kunnen inzien”, zegt Sam. “Sommige klimmers vinden het geweldig en super interessant, willen er alles over weten en komen tijdens de wedstrijd zeker even kijken. We vinden het dan belangrijk dat onze routebouwers aanspreekbaar zijn en aan klimmers goed kunnen uitleggen wat het inhoudt, wat er gebeurt en wat ze kunnen verwachten. Dat is ook nodig als klimmers er niet zoveel mee hebben en het niet begrijpen. De routebouwers zijn immers vaak de medewerkers die het dichtst bij klimmers staan.”

Boost

Een andere, nog niet benoemde uitdaging, ligt bij de sport zelf. Boulder is populairder geworden dan Lead. Sam merkt dit bij de wedstrijden. “De afgelopen jaren zijn in Nederland enorm veel boulderhallen gebouwd. Dat zie je terug bij wedstrijden, die helemaal vol zitten qua deelnemers. Wij hopen dat Lead in de toekomst een dergelijke boost meemaakt en dat steeds meer mensen ook competitief gaan Leadklimmen en meer all-round worden. Zeker nu het sinds Tokyo 2021 een olympische sport is.”

Het huidige Leadseizoen biedt wat dat betreft perspectief. Aan de eerste wedstrijd in Mountain Network Amsterdam deden bijna 60 klimmers mee, voor de tweede wedstrijd in Arnhem van 24 maart hebben 50 klimmers zich aangemeld. Sam verheugt zich op wat er nog komen gaat. “Wij kijken enorm uit naar de komende wedstrijden en hebben er vertrouwen in dat het vet wordt. Onze routebouwers en ander personeel krijgen steeds meer ervaring en dat helpt om de wedstrijden te verbeteren in kwaliteit. Daarnaast hebben we een sterke en goede samenwerking opgebouwd met de NKBV en dat zie je terug tijdens de wedstrijden. In het deelnemersveld zien we veel jong talent dat weleens voor verrassingen kan gaan zorgen in de uitslagen.”

Tot slot vertelt Sam: “Wedstrijden organiseren willen we de komende jaren erg graag blijven doen. Wel hopen we dat er meer locaties bij komen met de juiste faciliteiten en ervaring om ook deze wedstrijden te hosten.”

Lead 1 2024 MN actiefoto Finale Lead 1 in MN Amsterdam. © Sytse van Slooten.

Terug naar overzicht