MENU

Bergwandeltechniek

Wandelen in de bergen vraagt om een andere looptechniek dan wandelen in vlak terrein. Voor elk terreinsoort heb je verschillende technieken.

Je kunt je waarschijnlijk prima een beeld vormen bij bergwandelen. Het is compleet anders dan meedoen aan de Nijmeegse vierdaagse of het lopen van lange-afstandspaden in Nederland. Bij het bergwandelen krijg je te maken met ander terrein dan wat je in Nederland gewend bent. Dat vraagt om een andere techniek en een andere instelling. Bekijk al onze tips en video's over bergwandeltechniek.

Techniek in verschillende terreinsoorten

Het lijkt een open deur, maar de basis voor een geslaagde bergwandeling is een goede looptechniek. Lopen hebben we als klein kind geleerd. Maar wandelen in steil terrein, honderden treden omhoog of omlaag, efficiënt afdalen, een sneeuwveld of puinhelling oversteken, dat is voor laaglanders zoals wij een heel ander verhaal. Het loont echt de moeite om je te verdiepen in de basistechniek van het bergwandelen en de juiste ademtechniek aan te leren.

Wie aandacht besteedt aan de juiste looptechniek, gaat op den duur genieten van een lange klim. Je went aan de cadans en het ritme van de stijging, en leert hoe je je moeiteloos voortbeweegt door alle soorten terrein. Uiteindelijk word ook jij die ervaren bergwandelaar, herkenbaar aan je rustige en zekere tred, en het vermogen om in een gelijkmatig tempo uren door te gaan.

Stijgen en dalenrots, puin en blokken Techniek op sneeuwhellingenGletsjers bergwandelen met stokken rivieren oversteken