MENU

“Nooit bij stilgestaan dat klimgebieden onderhoud nodig hebben”

Via een collectieve DRT-dag in Pont-à-Lesse ontdekt Remco Kruijt (44) in 2021 de wereld van het kuisen. Hij valt er als een blok voor. Inmiddels is hij één van de coördinatoren van DRT Midden-Nederland en trots dat hij mag bijdragen aan het rotsonderhoud van klimgebieden.

Remco Kruijt in Maizeret Remco Kruijt in Maizeret voor het rotsbeheer.

Voor het gesprek komt Remco langs op het NKBV-bureau, waar de geboren en getogen Woerdenaar en vader van twee kinderen niet ver vandaan woont. Dit keer komt hij met de auto, want daarin liggen nog veel DRT-spullen die hij in het weekend ervoor heeft gebruikt voor het collectieve rotsonderhoudweekend in Pont-à-Lesse en nog moet opbergen. Over het onderhoud in het klimgebied dat in zijn hart opgesloten zit zal Remco later nog vertellen. Eerst over zijn passie voor het rotsonderhoud en de waarde die aan dit werk wordt gehecht. Tot knuffels van de Belgen aan toe.

Petermassief

“Voor de NKBV-regio Midden-Nederland organiseerde ik onder meer klimweekenden, maar ik had nooit stilgestaan bij dat de rotsen worden onderhouden”, vertelt Remco. “Dus toen ik door de toenmalige penningmeester van de regio werd gevraagd om mee te doen aan een collectieve rotsonderhouddag in Pont-à-Lesse, dacht ik: ‘wat tof dat je hier aan bij kunt dragen’. Het leek me erg leuk dus ging ik mee.”

De indruk die de dag op hem achter liet, herinnert Remco zich nog goed. “Ik kreeg een gevoel van dankbaarheid voor de community die het werk in de rotsen verricht. Bijvoorbeeld, de paden die bij de rotsmassieven zijn aangelegd om omhoog te komen, met van die houten blokken erin als treden… dat is zoveel sjouwen, het is niet normaal hoeveel werk dat is. Ik ben er trots op dat ik nu, vier jaar later, onderdeel uit maak van die hechte en fijne community die het in leven houdt en zich verantwoordelijk voelt voor het rotsonderhoud.”

“Waar ik ook trots op ben”, vervolgt Remco, “is dat de Belgen ons welkom hebben geheten. Wij als Nederlanders zijn toch een beetje een eigenwijs volk. Heel hard, heel direct. Tijdens die collectieve dag had ik het gevoel dat die Belgen naar ons keken van: ‘wat moeten jullie hier in godsnaam? Dit is ons ding, ga weg.’ Maar nu, een paar jaar later, krijgen we van alle Belgen een knuffel als we ze zien. We worden voor volwaardig aangezien en hebben zo’n twee jaar geleden Pont-à-Lesse als Petermassief van ze gekregen, zoals ze dat in België noemen. Dat is iets om heel trots op te zijn.”

Aan het werk in Maizeret.

Coördineren

In het klimgebied waar een paar jaar geleden zijn DRT-hart gestolen wordt, werken alle DRT’s samen met de Belgische collega’s aan de oplevering van een groot project: een meerdelige Klettersteig. Het team van Remco is vooral bezig met kuisen in het vierde deel (Castel 4), al doet Remco daar zelf minder aan mee. “Minder dan dat ik zou willen, ja. Dat komt door de coördinerende rol die ik heb. Als we nieuwe mensen mee hebben, zoals tijdens het vorige weekend, dan krijgen ze instructies en hangen ze voor het eerst in de muur. Dat vinden sommigen spannend, dus moet dat goed gecoördineerd worden. Anders ben je ze kwijt.”

De aanpak die Remco hierbij hanteert is nuchter en luchtig. “Als mensen het een beetje eng vinden, probeer ik er een beetje een grapje van te maken in de hoop dat ik wat stress weg kan nemen. Ik probeer sowieso altijd overal een grapje van te maken en om te lachen. Dat is hoe ik ben en volgens mij werkt het. Mij gaat het erom uit te dragen dat het tof werk is om te doen. Ik hoef ook niet het leukste werk te doen, laat mij maar de rotklusjes doen. Er zijn zoveel vrijwilligers, ik wil juist iedereen aan alles mee laten doen zodat iedereen dezelfde ervaring heeft als ik en iets bijdraagt. Dat vind ik heel belangrijk. Ik wil dat iedereen gelukkig naar huis gaat. En dat gaan ze meestal ook. In de groepsapps worden na afloop vaak blije en dankbare berichten gedeeld. Want iedereen vindt het rotsonderhoud leuk, het is heel mooi om bij te dragen aan het onderhoud van de gebieden.”

Bijdragen als coördinator doet Remco al voordat het daadwerkelijke kuisen begint. “Organiseren, mensen informeren, een slaapplaats en eten regelen, carpool regelen, spullen ophalen in Woerden, de werksets checken en eventueel kapotte materialen vervangen; je kunt wel zeggen dat ik daar druk mee ben. In aanloop naar een kuisweekend is dat zo’n vier uur in de week”, rekent Remco snel uit. Dat komt bovenop zijn veertigurige werkweek in de installatietechniek, waarvoor hij soms ook in de klimwereld te vinden is. “Een van onze klanten is BeestBoulders/Klimmuur. Toen zij zich aandienden, moesten we die wel nemen. Ik vind het leuk om in het klimwereldje actief te zijn, iedereen kent elkaar en ik boulder zelf. Hoe tof is het om dan voor je werk in een boulderhal te mogen zijn?”

Recent werk in Pont-à-Lesse.

Zitten op een plankje

Het werk dat Remco met het grote team van DRT Midden-Nederland stopt in de oplevering van de Klettersteig loopt al in de 500 dagen, omgerekend 4.000 werkuren. Tegenover al dat werk staat sinds kort wat meer comfort voor de vrijwilligers. “We hebben laatst vanuit onze regio zitjes gesponsord gekregen. Tijdens het werk zitten we nu op een soort van plankje in plaats van dat we letterlijk in onze gordel hangen. En dat is een verademing hoor. Want op een gegeven moment ben je echt helemaal klaar met de hele dag in een gordel hangen. Dan zijn je heupen beurs aan alle kanten. Nu kunnen we op een plankje zitten. Met kussentje”, merkt Remco op. “Dat heet een Petzl Podium, waar we er nu vijftien van hebben.”

Met het kussentje onder de billen verwacht Remco dat de rotsbeheerteams nog wel even nodig hebben om het project in zijn favoriete klimgebied af te ronden. DRT Zuid is vooral bezig met de aanleg, ondertussen vordert DRT Midden met het kuisen. Eenmaal geopend voorziet Remco dat veel mensen er dankbaar gebruik van maken. “Er is heel veel vraag naar klettersteigs, waarmee je eigenlijk op een heel laagdrempelige manier kennis maakt met de rots. Dat geldt ook voor deze Klettersteig in Pont-à-Lesse, die beginners ook aan kunnen. Als je ziet hoeveel mensen bijvoorbeeld alleen al door Castel 4 stappen in de zomer, dan denk ik dat het aan elkaar koppelen van de losse klettersteigs nog meer bezoekers oplevert. Daar voorziet België natuurlijk graag in en helpen wij graag bij!”

Bijdragen aan rotsonderhoud

Lijkt het je ook wat om mee te helpen aan het onderhouden van de rotsen? De DRT's zijn altijd op zoek naar extra handen! Je hoeft er niet voor te kunnen klimmen, er zijn genoeg andere klusjes!

Meer info over rotsbeheer

Terug naar overzicht