MENU

Welke disciplines zijn er in de bergsport?

De mogelijkheden om te sporten in de bergen zijn eindeloos. Maar welke disciplines zijn er allemaal? En wat hebben al deze vormen van bergsport met elkaar te maken? In deze blog neemt Bas Visscher je mee in de verschillende disciplines en vertelt hij kort iets over zijn eigen belevenissen.

Bas tijdens een wandeling in Gran Paradiso massief.
Bergwandelen

Wandelen is de grootste en oudste discipline in de bergsport. Het is simpel en heerlijk om te doen: met een paar goede schoenen en een gepakte rugzak kun je zorgeloos genieten van de bergen. Paden, markeringen en hutten maken het leven van de wandelaar aangenaam. Toch kan je het zo gek maken als je zelf wilt, bijvoorbeeld door meerdaagse tochten te doen, veel hoogteverschil te overbruggen of self-supportive te zijn met tent en eigen voedsel. Mijn eigen bergsportcarrière begon als kind met wandelen. Mijn ouders bedachten verschillende tochten naar hutten en collen. Gestimuleerd door een ijsje achteraf, sjouwden mijn broertjes en ik vele wandelpaden naar boven. In de verte lagen de witte toppen van het Mont Blanc-massief. Mijn vader deed al aan alpinisme en zijn verhalen over de bergen hadden een magische aantrekkingskracht op mij. Dat ik later diezelfde toppen aan de horizon zou gaan beklimmen had ik toen nog niet durven dromen...

Alles over BERGWANDELEN

Alpinisme

Voor mij is niets zo indrukwekkend als alpinisme. Als ik in de bergen klim, voel ik een mix van ontzag, levendigheid en focus door elkaar heen. Samen met je klimmaat genieten van het uitzicht en de uitdaging opzoeken. Het zijn ervaringen die diepe indruk maken en mij gevormd hebben. Alpinisme gaat verder waar bergwandelen ophoudt. De sport gaat om het beklimmen van bergen, al gauw boven de 2500-3000m. Je hebt specifiek materiaal en kennis nodig om je veilig te kunnen verplaatsen over rots, sneeuw en ijs. Zo moet je kennis hebben over tochtenplanning, weerkunde, touwtechnieken en hoe je een redding uit een gletsjerspleet kan uitvoeren. Het is een intense sport en de voldoening is heel groot als je eenmaal op de top staat.

Alles over Alpinisme De Dent Blanche (4358m) via de zuidgraat is een echte alpiene beklimming.

Rotsklimmen

Overal ter wereld vind je rots die je kan beklimmen. Binnen het rotsklimmen heb je zoveel disciplines dat ik hier een aparte blog over zou kunnen schrijven. Maar ik ga toch een poging doen om het hieronder compact te beschrijven.

  • Via Ferrata/Klettersteig: voortbewegen op rots via ladders en kabels.
  • Single pitch sportklimmen: De lengte van de routes is over het algemeen tussen de 10 en 40m. De behaking is goed en de beweging staat centraal. De gangbare vorm is vrijklimmen, en dat betekent dat je alleen met behulp van de rots mag voortbewegen (en niet met materiaal).
  • Trad klimmen: hierbij plaats je zelf mobiele zekeringen in de rots. Er zitten weinig tot geen haken in de rots.
  • Multipitch klimmen: langere routes waarbij je de beklimming in verschillende pitches (touwlengtes) opdeelt. Multipitches kunnen een heel verschillend karakter hebben, bijvoorbeeld heel goed afgezekerde sportklimroutes of juist lange avontuurlijke routes in de bergen waarbij je zelf nuts en cams moet plaatsen.
  • Artificieel klimmen: dit is de tegenhanger van het vrijklimmen, waarbij je voortbeweegt met behulp van je materiaal.
  • Bigwall klimmen: lange en moeilijke rotswanden waar je vaak meerdere dagen over doet. Bigwalls kunnen in vrijklimstijl, artificiële stijl of een mix daarvan beklommen worden.

Wat ik zelf van rotsklimmen vind? Nou…..fun, verzurend voor mijn armen en een heerlijk mentaal spelletje!

Mijn favoriete discipline is een multipitch op een berg waarbij je eigen zekeringen moet plaatsen. Maar soms ben ik helemaal klaar met het afzien en dan kan ik ook heel erg genieten van een mooie sportklimroute in de Zuid-Franse zon.

Sportklimmen

Ruby klimt een 7B tijdens het sportklimmen.
Danny beklimt het Chéré-couloir, een bekende ijsklimroute in Chamonix.

IJsklimmen

In de winter vind je overal in de Alpen bevroren watervallen. Met behulp van stijgijzers en ijsbijlen kan je het ijs verrassend goed beklimmen. Door ijsschroeven in het ijs te draaien maak je tussenzekeringen en je standplaats. Het is een koude en soms oncomfortabele sport, maar ik vind het wel super gaaf om een steil stuk ijs te beklimmen. Als je ijs en rots door elkaar klimt noem je dat mixed klimmen, en als je met ijsbijlen en stijgijzers in de rots klimt heet het drytoolen.

Alles over IJsklimmen

Zomerprogramma Bergsportreizen

Zomerprogramma Bergsportreizen

Wat een heerlijk vooruitzicht om weer te genieten van de bergen! Bij Bergsportreizen vind je prachtige reizen en cursussen voor jouw volgende bergavontuur. Rugzak op, bergwandelschoenen aan en gaan!

Zomerprogramma

Expedities

Wanneer is een beklimming een expeditie? Daarvoor is het goed om eerst naar het verleden te kijken. Zo’n honderd jaar geleden reisden de eerste bergbeklimmers af naar de Himalaya om de Mount Everest te beklimmen. Ze werkten in grote teams, versleepten heel veel materiaal en waren vaak maanden onderweg. Tegenwoordig is het begrip expeditie een stuk ruimer en met de komst van het internet is het absoluut niet meer dezelfde beleving als een eeuw geleden. Maar wat mij betreft is een expeditie nog steeds een trip naar een weinig bezochte regio waarbij er een hoog avontuurlijk en explosief karakter bestaat. Vaak betekent dit dat je een nieuwe route klimt of soms zelfs een onbeklommen berg. Ik hou zelf van expedities naar esthetisch mooie bergen, bijvoorbeeld een markante piramide, in kleine teams van 4 of 6 personen. Ik heb nu zes keer zo'n reis gemaakt.

Expeditie ACademie

Toerskiën

Als er veel sneeuw ligt dan zijn ski’s het perfecte middel om je voort te bewegen. Met behulp van stijgvellen en een specifieke toerbinding kan je makkelijk naar boven lopen in diepe sneeuw. Eenmaal op de top haal je de vellen van je ski’s en glij je snel weer naar beneden. Toerskiën is genieten! Maar pas op voor lawines, en zonder specifieke kennis en materialen kan het erg gevaarlijk zijn. Een goede ski-techniek ontwikkelen is een proces van jaren. Ik heb zelf regelmatig op toerski’s gestaan maar in alle eerlijkheid is er zeker nog ruimte voor verbetering….. Oorzaak: mijn hart ligt bij het klimmen en je kan nou eenmaal niet alles tegelijkertijd doen!

Alles over toerskiën

Line tijdens het toerskiën in de Ecrins.

Wat ga jij doen?

Er is natuurlijk nog veel meer in de bergen te doen, denk bijvoorbeeld aan mountainbiken, paragliden en trailrunnen. Allemaal super tof, maar ik laat dat nu even buiten beschouwing. Ik schreef het al: je kan niet alles tegelijk doen. Wanneer je net start met bergsport is het slim om te focussen zodat je een goede basis legt en niet te veel verschillende materialen hoeft te kopen. Later kan je altijd nog verschillende disciplines toevoegen. Overigens kan het voor je ontwikkeling als bergsporter best wel helpen om verschillende disciplines door elkaar heen te beoefenen.

Voor nu hoop ik dat de mogelijkheden in de bergsport duidelijker zijn. Aan opties geen gebrek. Stuk voor stuk zijn het allemaal hele gave disciplines. Het is vooral de kunst om uit te vinden wat het best bij jou past. Ik wens je alvast een mooie tijd in de bergen toe!

Het topgevoel op de Lagginhorn in Zwitserland

Terug naar overzicht