De Alpen zijn een van de meest iconische bergketens ter wereld en worden beschouwd als een van de meest spectaculaire landschappen in Europa. Deze majestueuze bergketen heeft echter de afgelopen decennia aanzienlijke veranderingen ondergaan als gevolg van klimaatverandering en menselijke activiteiten.
Een van de meest opvallende veranderingen in de Alpen is de afname van de gletsjers. Sinds de jaren ‘80 is het gemiddelde oppervlak van de gletsjers in de Alpen met ongeveer 20% afgenomen. Als deze trend zich voortzet, zullen veel gletsjers binnenkort volledig verdwijnen.
De afname van de gletsjers heeft grote gevolgen voor het ecosysteem van de Alpen en de levensstijl van de plaatselijke bevolking. Gletsjers spelen namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van de waterhuishouding in de Alpen, het smelten ervan kan leiden tot overstromingen en aardverschuivingen. Bovendien hebben de gletsjers een grote toeristische aantrekkingskracht en is het verdwijnen ervan een bedreiging voor de lokale economie.
De klimaatverandering heeft verschillende gevolgen voor bergwandelaars en de bergsport in het algemeen. Enkele belangrijke voorbeelden hiervan zijn:
Smeltende gletsjers en permafrost: Door de stijgende temperaturen smelten gletsjers en permafrost sneller, wat kan leiden tot instabiele terreinen en gevaarlijke situaties voor bergwandelaars.
Ook berghutten lijden onder de gevolgen van klimaatverandering:
De NKBV is zich bewust van de impact van klimaatverandering op de bergsport en het milieu in de bergen. De organisatie heeft daarom verschillende initiatieven genomen om deze impact te verminderen en bewustzijn te creëren bij haar leden en het brede publiek.
Een van de belangrijkste initiatieven van de NKBV is het 'duurzaamheidsbeleid':
Visie op duurzaamheidWat jij zelf kan doen
Jarenlang heeft Bergsportreizen, reisorganisatie van de NKBV, gletsjertochten georganiseerd. Door de gevolgen van klimaatverandering waren veel gletsjertochten niet meer mogelijk. Dit omdat gletsjers kleiner werden en gevaarlijker om overheen te bewegen. Daarom moesten er alternatieve routes worden bedacht. De tochten zijn nu vaker door rotsachtig terrein, technisch uitdagender en er komen vaker klettersteigpassages voor. Omdat deze tochten niet meer geheel gericht zijn op de gletsjer, hebben we de naam veranderd van ‘gletsjertochten’ naar ‘hoogalpiene tochten’.
hoogalpiene tochtHoogalpiene beklimmingKlettersteig