MENU

Hoe maak je een huttentocht in Noorwegen?

Een huttentocht in Noorwegen is in grote lijnen hetzelfde als een huttentocht in de Alpen. Toch zijn er een aantal verschillen.

Het landschap en de taal zijn volkomen anders dan in de Alpen. Het daglicht verdwijnt niet in de zomer, het landschap is ruig en stil en de reddingsdienst is niet om de hoek. Maar wat veel mensen niet weten is dat de Noorse berghutten ook net even anders werken, dan in de Alpen. De Noren zijn zelfstandig en betrouwbaar. Ook het systeem heeft deze kenmerken.

Heuvels, bergen en fjorden

De bergen in Noorwegen, de fjells, zijn een oud gebergte. De toppen zijn minder hoog dan in de Alpen. Toch voelt het landschap al snel alpien. De boomgrens ligt lager dan je verwacht, je wandelt al snel over open terrein. Naast rotspaden loop je ook vaak door het veen, met veel natte stukken. Door de lage temperaturen kunnen er laag op de berg ook midden in de zomer nog veel sneeuwvelden liggen. Als je pech hebt sneeuwt het er zelfs. De ruige Noorse bergen variëren, van eindeloze hoogvlaktes zoals de Hardangervidda waar je je in de winter op de noordpool kunt wanen, tot aan de steile pieken van de Lofoten met knalblauw water en zandstranden in de diepte. Langs de westkust dringt de zee ver het land in en vormt zo het wereldberoemde fjordenlandschap. Niet alleen spectaculair voor cruiseschepen, maar ook om te wandelen.

Wandelpaden

De wandelpaden in Noorwegen zijn goed onderhouden. Bijna alle paden worden aangegeven met een rode T. De afstanden tussen hutten kunnen soms wel fors zijn. De afstanden op bordjes worden vaak in uren aangegeven. Maak je zelf nooit lange tochten, let dan goed op, dat je een gebied kiest met veel hutten. Dan weet je zeker dat je niet té ver gaat lopen. Tijdens het wandelen kun je heerlijk in gedachten verzinken. Noren lopen trouwens zelf ook graag dwars door het landschap. Het is erg leuk om je eigen route te volgen dwars door het veld naar een onbekende top. Opschieten is er vaak niet meer bij doordat je maar langzaam vooruit komt in de lage begroeiing. Als je gaat struinen moet je natuurlijk wel goed kunnen navigeren met kaart en kompas.

Langer daglicht

Als je vroeg in de zomer gaat of heel noordelijk, dan heb je veel langer licht dan je gewend bent. Je kunt daardoor je tocht ook heel anders indelen. Noren gaan geregeld pas na de lunch op pad. Er is lang niet altijd een reden om vroeg weg te gaan. Sterker nog, ‘s ochtends is het misschien nog wel koud. Het onweer dat in de Alpen altijd op hetzelfde tijdstip losbarst komt hier eigenlijk niet voor. Het is er gewoon niet warm genoeg voor. Het weer is natuurlijk wel iets om rekening mee te houden. Dat kan in de zomer variëren van stralend blauwe luchten, waarbij je in elk meertje wilt duiken tot harde wind, kou en regen waarbij je blij bent met donsjas, muts en handschoenen.

DNT

De hutten in Noorwegen zijn van de DNT, den Norske Turistforening. Dit is de Noorse wandelvereniging. De DNT onderhoudt de wandelpaden en bevoorraad de hutten. Zelf ben ik in de zomer een groepje studenten tegengekomen met potten verf en een kwast. Zij liepen dezelfde route als ik. Ondertussen smeerden ze overal een T op, de markering van de paden. Als NKBV-lid heb je helaas niet automatisch korting bij de berghutten zoals in de Alpen. Je kunt dus het beste lid worden van de DNT als je een huttentocht gaat maken in Noorwegen. Met dat lidmaatschap krijg je ook korting in de Zweedse hutten.

Op pad met kinderen

Op pad met kinderen

Zijn je kids nog niet oud genoeg voor deze activiteiten, maar hoe maak je een bergwandeling toch leuk voor iedereen? We geven je tips voor bergwandelen met kinderen.

Met de koters

Berghutten en wildkamperen

De hutten zijn niet alleen gebouwd om een fijn onderkomen te hebben tijdens een tocht. Ze zijn ook gebouwd als noodvoorziening. Over heel Noorwegen van noord naar zuid staan meer dan 500 hutten. De meeste in de populaire berggebieden in het zuiden. Genoeg keus dus voor een mooie huttentocht. Daarnaast mag je ook nog wildkamperen. Zoek gewoon een fijn plekje op voor je tent aan het eind van je wandeldag. Het is magisch om zomaar midden in een berglandschap te staan. Het water uit een bergbeek te drinken en te vissen in de meren.

Eigen sleutel

Er zijn in Noorwegen bemande hutten, deze zijn behoorlijk duur in vergelijking met hutten in de Alpen. Maar verreweg de meeste hutten zijn onbemand. Je kunt bij de DNT een sleutel huren die op bijna al deze hutten past. Hiermee ga je van hut naar hut. Sommige onbemande hutten hebben wel een voorraadkast. Binnen ligt een formulier dat je kunt invullen voor gebruik van eten en de hut. Met een creditcard formulier kun je je betaling achterlaten. Deze stop je in een afgesloten kistje. Een paar maanden later krijg je thuis de rekening.

Knusse hutten

De hutten in Noorwegen zijn vaak heel gezellige houten hutjes. Binnen vind je een huiskamer met een houtkachel en een volledig uitgeruste keuken. Er zijn vaak meerdere slaapkamers. De wc is buiten, het is niet meer dan een droogtoilet. Een utedo, heet dat in het Noors. Water haal je ofwel bij een pomp, ofwel bij een beekje. In de keuken staan emmers om dat water mee te halen. Wassen doe je met een teiltje. Sommige hutten hebben een sauna. Heerlijk in de winter. Het afkoelen doe je natuurlijk in de sneeuw. De kachel in de hut én in de sauna is houtgestookt. Als je weer op pad gaat maak je de hut schoon en zorg je dat er alvast een voorraad hout binnen ligt voor de volgende bezoeker,

Uitbreiding van hutten

In Noorwegen wordt het hutten netwerk nog steeds verder uitgebreid. Er worden geregeld nieuwe, duurzame en moderne hutten bijgebouwd. Met zonnepanelen brandt er ‘s avonds een lampje. Een usb-aansluiting zorgt voor voeding van je mobiel. Soms zijn het echte pareltjes. Nog steeds van hout gebouwd, maar heel modern. Scandinavisch design op zijn best. En daar kun je gewoon slapen.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen