Wilde natuur in de Écrins
Dit nationale park ligt in Frankrijk en is in 1973 ontstaan door een samenvoeging van meerdere natuurparken. De Barre des Écrins is de meest westelijke én zuidelijke 4000-er van de Alpen. De berg ligt verstopt in het massief, de Mont Pelvoux en la Meije zijn toppen die meer in het oog springen. Als wandelaar heb je op die bergtoppen niets te zoeken. Maar je kunt wel prachtig dwalen over het Plateau d’Emparis ten noorden van la Meije en zo de spectaculaire toppen van de Écrins zien liggen. Je vindt hier dagtochten in overvloed, maar de ultieme wandeltocht is de GR54, de Tour des Écrins. Deze wandeling is 180 km lang, waar je 7 tot 12 dagen over doet. Door de goede paden en vele hutten is dit een tocht die je graag op wensenlijstje zet. Onderweg vind je wilde natuur, rust en af en toe wat klauterwerk. De 14 collen die je overgaat zorgen telkens weer voor nieuwe vergezichten over gletsjermeren en machtige bergpieken. Waarschijnlijk spot je hier een steenbok, gems, vale gier of steenarend.
Triglav, de top van Slovenië
De Triglav is het de hoogte berg van Slovenië (2864 m) en tevens het enige nationale park van dit land. Het is dan ook de droom van elke Sloveen om hier ooit eens op de top te hebben gestaan. Met hun velen anderen, waardoor de route naar de top soms best druk kan zijn. Een mooie tocht om op de top te komen is de 7-meren route. Een meerdaagse huttentocht langs zeven gletsjermeren die rond de Triglav liggen. De eenvoudige wandeling duurt in totaal zo’n 17-19 uur waarbij je langs schilderachtige landschappen en schattige dorpjes komt. De enige uitdaging ligt bij de redelijk eenvodige klettersteig waarop je een stuk naar boven klimt. Naast de Triglav is de Soca rivier een hoogtepunt van het park. De smaragdgroene kleur van het water is zo spectaculair, dat je er vast al wel eens een foto van hebt gezien. Langs deze rivier slingert de 25 km lange Soca River Trail en prima te doen voor jong en oud.
De wildromantische Gesäuse
Een onbekende parel. Het Nationaal Park Gesäuse ligt in Oostenrijk en is stukken minder bekend dan bijvoorbeeld het Nationaal Park Hohe Tauern. Het ligt in de deelstaat Steiermark en is het jongste nationale park van Oostenrijk, opgericht in 2002. Als ik het park moet omschrijven komen de woorden ‘wild water en steile rotsen’ als eerste in mij op. Dit komt door de rivier de Enns die door het park slingert en de rotsen steeds dieper uitslijpt. Als je het park goed wilt verkennen dan is de Gesäuse Hüttenrunde een aanrader. Een langeafstandswandeling die je in 5 (80 km) of 7 dagen (100 km) kunt lopen. De route is technisch gezien nergens echt heel moeilijk, maar conditioneel is het pittig door de steile rotsen die zorgen voor grote hoogteverschillen. De Duitse term ‘wildromantisch’ lijkt uitgevonden voor dit gebied.