MENU

5 ideeën voor een top bergvakantie

Hoe maak je jouw reis naar de bergen tot een succes? Wij hebben genoeg ideeën. Onderstaand vind je 5 onmisbare ervaringen tijdens jouw volgende bergreis.

1. Dompel je onder in het echte bergleven tijdens een huttentocht

De bergen zo intens mogelijk beleven? Ga dan eens op huttentocht! Waar je tijdens een dagwandeling binnen enkele uren weer in de bewoonde wereld staat, trek je tijdens een huttentocht alleen maar verder weg van het dagelijks leven. De rust, de stilte, de magische landschappen en de wilde dieren die je diep in de bergen tegenkomt zijn overweldigend.

Maak je daarom klaar voor een meerdaagse huttentocht. Hierbij wandel je een dag(deel) om vervolgens tot rust te komen in een berghut. Verwacht hier geen luxe, maar wel heel veel gezelligheid. Hier ervaar je hoe het leven in de bergen eraan toegaat. Back to basic, vaak geen douche en simpele maaltijden maar life is good! Je zal zien dat je snel in contact komt met andere wandelaars en zo unieke gesprekken voert. Samen met een drankje op het terras op grote hoogte, de ingrediënten voor een bijzondere ervaring.

Beginnen met huttentochten lopen? Lees dan ook onze tips!

10 tips huttentocht eerste keer van hut naar hut

2. Loop een panoramawandeling

Geniet jij ook altijd zo van de weidse uitzichten in de bergen? Dan is een panoramawandeling een onmisbare ervaring voor jou. Deze trails staan helemaal in het teken van uitzichten over bergtoppen, meren, valleien en bergdorpjes. Vooral in Zwitserland vind je dit type hikes die je meenemen naar diverse uitkijkpunten.

Wandel bijvoorbeeld etappe 15 van de Alpenpanorama Weg in Zwitserland die je in 16 kilometer meeneemt van de Lüdernalp naar de Napf. Twee toppen waarvandaan je prachtig zicht hebt op de Alpen, het Mittelland en de Jura. Een stuk korter, maar net zo indrukwekkend is de Schynige Platte Panorama Hike van 3 km in de Jungfrau regio. Tijdens een hike door bloemenweides staat het bekende bergtrio Jungfrau, Mönch en Eiger constant in beeld en bewonder je het felblauwe Lake Brienz van bovenaf.

Wie in is voor een uitdaging wandelt Panoramaweg Südalpen (284 km) door Oostenrijk en een klein stukje Slovenië. De mooiste uitzichten over Karinthië en de Karawanken wachten op je!

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen

3. Vind jouw basiskamp

Een vakantie in de bergen wordt nog mooier wanneer je deze ervaart met gelijkgestemden. Daarom hebben wij in diverse landen basiskampen opgezet. Dit zijn campings in de bergen waar gelijkgestemden samenkomen om te genieten van een bergreis. De kampen liggen op een ideale locatie voor wandel- en klimtochten, maar ook vaak in de buurt van restaurants, winkels en een zwembad.

Wie verblijft in een basiskamp bepaalt zelf het dagprogramma samen met de andere mensen in het kamp. Dit maakt het ideaal voor mensen met kinderen. Bergwandelen met kinderen kan een grote uitdaging zijn. Je zal zien dat ze meer zin hebben om mee de bergen in te trekken als ze daarna lekker kunnen spelen of chillen met leeftijdsgenoten. Zo blijft het voor iedereen leuk. Ook voor gelijkgestemde jongeren, volwassenen en 50-plussers hebben wij kampen waarbij je samen de bergen in kunt. Kijk eens rond in ons aanbod en vind je ideale basiskamp.

Basiskampen

4. Ga op avontuur en loop een lange afstandswandeling


Een land of berggebied echt goed leren kennen doe je tijdens een lange afstandswandeling. Het wandelen van een lange afstandshike is de ideale manier van slow travel waarbij je in een x aantal dagen een route van vaak honderden kilometers door de mooiste berggebieden aflegt. Kies ervoor om een etappe per dag te hiken of om af en toe een stop in te lassen en te genieten van de natuur, cultuur of gastronomie van de regio. Neem vooral lang de tijd voor een LAW. Zo heb je ook genoeg tijd om even een pauze in te lassen van het wandelen. Tijdens de LAW kies je zelf waar je slaapt. Neem je een tent mee op je rug of slaap je in pensions en hotels onderweg? De keuze is aan jou.

Waar vind je mooie LAW’s? Denk bijvoorbeeld aan de Kungsleden (440 km) door de wildernis van Zweeds Lapland, de Alpe Adria Trail (750 km) door Oostenrijk, Slovenië en Italië, de Haute Randonnée Pyrénéenne (800 km) die de Pyreneeën doorkruist of de Alpine Passes Trail (610 km) over de mooiste bergpassen in Zwitserland.

Op zoek naar een mooie langere trail? Een hele lijst kun je hier vinden.

Langere trails in Europa

5. Maak een kampeertrektocht


Denk je dat overnachten in een berghut al back to basic is? Een kampeertrektocht brengt je echt helemaal terug naar de basis en zorgt dat je één wordt met de natuur. Met je tent, slaapzak en kookstelletje op je rug maak je een mooie tocht door de bergen om ‘s avonds je tentje op te zetten en een simpele maaltijd te koken. Optimale vrijheid en niet afhankelijk van de drukte in de hutten. Let erop dat je op de meeste plekken in Europa niet mag wildkamperen en je tent dus op moet zetten op aangewezen plekken, vaak naast de berghut.

Wel de echte into the wild ervaring hebben? Reis dan af naar Scandinavië waar het allemansrecht geldt. Dit houdt in dat de natuur van iedereen is en je er vrij mag wandelen, fietsen, bessen plukken en wildkamperen. Hier heb je alle vrijheid om je slaapplek helemaal zelf te bepalen. Bovenop een bergtop of aan de rand van een mooi meer bijvoorbeeld.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht