MENU

3-daagse huttentocht voor beginners in het Kaisertal

Wandelervaring hebben mijn vriendinnen en ik wel, maar van een echte huttentocht was het tot nu toe nog niet gekomen. Na enig speurwerk en voorbereiding staan we dan eindelijk aan de voet van een reusachtige trap die ons toegang geeft tot het Kaisertal. Hier begint onze 3-daagse huttentocht voor beginners.

Mooiste plekje van Oostenrijk

Een aantal jaar geleden werd het Kaisertal tot mooiste plekje van Oostenrijk verkozen. Het heeft ook een bijzondere geschiedenis, want tot 1 juni 2008 was dit namelijk het laatste bewoonde dal in Oostenrijk zonder aansluiting op het openbare wegennet. Het was alleen te voet bereikbaar via een 285 treden tellende trap, de Kaiseraufstieg. En aan de voet van deze trap start ons 3-daagse avontuur.

Etappe 1

  • Ebbs-Vorderkaiserfelderhütte: 9 km

Rond het middaguur komen we aan en zoeken we vanuit Eichelwang bij Ebbs de start van de wandeling. Onzeker of we het goede paadje gevonden hebben, doemen daar plots de eerste treden van de Kaiseraufstieg op. We zitten goed. We trekken onze veters nog eens strak aan, voelen of onze rugzakken goed zitten en vouwen de wandelstokken uit. Klaar om te gaan.

Onze conditie wordt direct op de proef gesteld. Geen gelijke treden die licht omhooglopen. Elke tree is anders, kleiner of groter dan de vorige en verschilt in hoogte. De wandelstokken komen nu al goed van pas. We pakken allemaal ons eigen tempo en komen na een half uur boven aan. Het pad van deze eerste etappe is verder gemakkelijk en toegankelijk. Je loopt voornamelijk over een breed grindpad. Maar vergis je niet. Sommige stijgende stukjes zijn iets uitdagender voor de conditie.

Na een paar uur wandelen, inclusief uitgebreide lunchpauze, komen we aan bij de Vorderkaiserfelderhütte (1398m). Een traditionele berghut met een van de mooiste uitzichten op het Kaisertal en Kufstein.

In de kleine 2-persoonskamertjes gooien we onze rugzak af. Vol verbazing kijk ik om me heen. Best ‘primitief’. Twee houten bedden staan kop aan kont in de smalle kamer. Een stoel, een spiegel en een haakje voor je handdoek. Er is één douche voor alle dames waar je een muntje in moet gooien voor warm water. Ach, meer heb je ook niet nodig. We frissen ons op en zoeken een plekje buiten op het terras. Terwijl de bergtoppen door de zonsondergang in vuur en vlam lijken te staan, genieten we van een overheerlijke schnitzel en proosten we dat onze eerste (halve) dag erop zit.

Etappe 2

  • Vorderkaiserfelderhütte – Hans-Berger-Haus: 6,9 km

Met een lunchpakketje van de huttenwaard in de rugzak is het tijd voor etappe 2. Na een kwartiertje onderweg te zijn, slaat bij een kruising de twijfel toe. Moeten we de route naar het Stripsenjochhaus nemen of toch het bordje naar het Hans-Berger-Haus nemen. We zijn onze wandelkaart vergeten en bij het checken van de route op onze telefoon blijven we toch een beetje twijfelen. Het Hans-Berger-Haus is de volgende hut waar we slapen dus besluiten we de directe route daar naartoe te nemen. De volgende keer dus beter de route bestuderen, zeggen we tegen onszelf.

Dit werd het begin van een dag lang afdalen, althans voor mijn gevoel. Door de bossen, over mossige paadjes en omgevallen boomstammen die soms op het pad liggen. Het is prachtig, maar tijdens zo’n eerste huttentocht merk je ineens uit welk hout je gesneden bent. Waar mijn wandelmaatjes volop genieten en soepel naar beneden huppelen, blijkt dit voor mij geen favoriet te zijn. Hoe moeier ik word, hoe verder ik achter raak. Op het punt dat ik er echt de lol niet meer van kan inzien, stuiten we op een klein bruggetje waar een ijskoude beek onderdoor loopt. We klauteren een stukje naar beneden, naar een klein plateautje waar we onze schoenen uitdoen en onze voeten, handen, en gezichten laten afkoelen in het ijskoude bergwater. Mijn frustraties spoelen letterlijk van mij af. Dit had ik echt even nodig om op te laden voor het laatste stuk.

Vol frisse moed gaan we weer op pad. Gelukkig, de weg loopt omhoog! We lopen door het dichte bos, dat de perfecte bescherming biedt tegen de felle warme zon. Na een overheerlijke ijskoffie bij het Anton Karg Haus (829m) moeten we nog een klein stukje omhoog naar het Hans-Berger-Haus waar we slapen. Het is dé kers op de taart om de dag mee af te sluiten. We wanen ons in een sprookjesbos, wandelen over en door kleine waterstroompjes.

Foto: Link het Anton Karg Haus, rechts het Hans-Berg-Haus.

Op het punt waarop we denken niet verder te kunnen doemt daar het Hans-Berger-Haus (936m) voor onze neus op. Een moderne hut die aan het einde van het dal lijkt te liggen aan de voet van het imposante Kaisergebergte, waar je meer uitdagende wandel- en klimroutes vindt. Deze hut is luxer dan de Vorderkaiserfelderhütte, maar is dan ook in 2013 compleet gerenoveerd en verduurzaamd. We slapen in een nette 5-persoonskamer met stapelbedden. Gelukkig hebben ze het authentieke eetzaaltje behouden waar we samen met de andere gasten genieten van de smakelijke kookkunsten van huttenwaard Silvia.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen. Van techniek en oefeningen tot en met paklijsten en meer informatie.

Bergwandelen

Etappe 3

  • Hans-Berger-Haus – Kaisertallift: 9,2 km

Vandaag gaan we vroeg op pad. Dit is de langste etappe en we willen niet al te laat in het dal aankomen. Het blijkt de meest afwisselende route van de drie te zijn. Dalen en stijgen, stijgen en dalen. Door mosgroene bossen en langs indrukwekkende afgronden. Soms is het pad deels wat weggeslagen en lopen we voorzichtig over de stevig aangelegde planken verder, met naast ons gapende afgronden. Klinkt eigenlijk enger dan het in werkelijkheid is. Ik ben geen moment bang geweest. Dan wordt de route weer afgewisseld door trappen met treden waardoor we steeds hoger komen. Na een paar uur wandelen kijken we toch uit naar het ‘einde’.

Na een lange klim recht omhoog stappen we over de bergrichel en komen we op een weidse bergvlakte met grazende koeien, de Brentenjochalm, en best wat dagjesmensen. Naast de bergrichel zien we een routeplattegrond. En wat blijkt…. We hebben de Bettlersteig gewandeld. Een route voor ervaren wandelaars met een uitstekende conditie. Met die conditie zit het dus wel goed en de route was geweldig! We wandelen nog even door tot aan de 1-persoonsstoeltjeslift die ons naar het dal brengt.

Voor we aan de reis terug naar huis beginnen willen we ons eerst een beetje opfrissen. Tijdens de voorbereiding van deze tocht kreeg een vriendin een geniaal idee. Het openbare zwembad van Kufstein! Een prachtige, moderne locatie waar we het zweet van drie dagen wandelen van ons af konden spoelen. We genieten van het frisse koele water in de warme zomerzon. Een perfect einde van een prachtig avontuur.

Het Kaisertal voor beginners

Ben je een beginnende wandelaar of heb je middelmatige wandelervaring in de bergen? Dan is het Kaisertal ideaal voor een eerste huttentocht:

  • Gemakkelijke wandelroutes: Je vindt hier wandelroutes in diverse moeilijkheidsgraden, maar de meeste zijn geschikt voor beginners. De paden zijn goed aangegeven en er zijn weinig uitdagende terreinen of steile beklimmingen.
  • Prachtige natuur: De bergen zijn sowieso indrukwekkend, maar je wandelt hier ook nog eens in een Natuurpark. Perfect voor natuurliefhebbers.
  • Goede voorzieningen: Langs de etappes vind je diverse hutten waar je geniet van een fijne berglunch of de nacht kunt doorbrengen. Afhankelijk van hoe dagetappe verloopt zijn er verschillende mogelijkheden.
  • Goed bereikbaar: Het Kaisertal ligt vlak over de grens van Duitsland en Oostenrijk en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Reis je met de trein dan pak je vanaf Kufstein Bahnhof de regionale bus 4036. Zo sta je in ca. 15 minuten aan de start in Ebbs-Eichelwand.

Meer informatie over het Kaisertal

Tips voor jouw huttentocht

Wanneer je het plan hebt om voor het eerst een huttentocht in de bergen te gaan doen, dan is een goede voorbereiding het halve werk. Ik geef je een aantal tips:

  • Train thuis: Het kan soms best zwaar zijn en veel van je conditie en kracht vragen. Daarom is het goed om hier van te voren aan te werken, zodat je in de bergen meer plezier tijdens het wandelen hebt.
  • Bereid je tocht goed voor: Zorg dat je de routes kent, ook de alternatieve. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Neem een kaart mee en informeer of routes, paden en hutten open zijn.
  • Reserveer de berghut: Zo weet je dat je altijd een plek hebt om te slapen de huttenwaard weet waar hij aan toe is.

10 tips voor jouw huttentochtVoor het eerst van hut naar hut

Terug naar overzicht