MENU

Als praktijkbegeleider heb je een heel praktische rol binnen een opleidingscentrum: je begeleidt deelnemers die een instructeurs- of trainersopleiding doen bij de uitvoering van hun praktijkopdrachten. Je bedenkt en creëert optimale leersituaties die aansluiten bij de leerdoelen van de deelnemer. De cursus bestaat uit een digitale module en een tweetal bijeenkomsten waarin je met je medecursisten een aantal praktijksituaties oefent.

Wat houdt het in?

Tijdens de cursus praktijkbegeleider leer je hoe je beginnende begeleiders, instructeurs, trainers of juryleden een optimale leeromgeving kunt bieden. Je leert wat er precies bij je rol als praktijkbegeleider komt kijken en hoe je het beste een positief leerklimaat kunt neerzetten.

Wij bieden de volgende cursus aan:

  • De praktijkbegeleidercursus van de KNSB (schaatsen) / NHV (handbal) / NKBV (klimsport) / NTFU (toerfietsunie) / KNRB (roeibond).
    In deze cursus start je met een e-learning waarin je veel leert over de rol praktijkbegeleider en een tweetal voorbereidende opdrachten. Als deze zijn ingeleverd en als voldoende beoordeeld, kun je aanmelden voor de eerstvolgende workshopdag of avonden. Tijdens de dag of avonden ga je praktisch aan de slag met je medecursisten op een aantal thema's zoals communicatie, drijfveren, mindset, begeleiden en motivatie. Het leuke is dat deze mensen uit allerlei verschillende sporten komen en ieder vanuit de eigen leeromgevingen veel inspiratie meeneemt. Als je de workshopdag of avonden met goed gevolg is afgerond, ontvang je het diploma en kun je direct aan de slag als praktijkbegeleider in jouw sporttak.

    Ben je geen lid van de NKBV? Dan kan je hier eerst een NKBV-account (gratis) aanmaken en je vervolgens met de knop onderaan deze pagina inschrijven.

    Geplande data 2024
    Nadat je de voorbereidende opdrachten hebt gemaakt kun je je via Flowsparks, het e-learningplatform, voor één van onderstaande data aanmeld
    We hebben 2 vormen van de opleiding: 1 weekenddag (10.00-16.30 uur) of 2 avonden (19.15-22.00 uur).

    - 18 februari - KNRB - Zwolle (dagworkshop)
    - 14 april - NTFU - Sittard (dagworkshop)
    - 10 en 17 april - KNSB - Utrecht (avondworkshops)
    - 29 Juni - NTFU - Oldenzaal (dagworkshop)
    - 27 oktober - KNRB - Amsterdam (dagworkshop)
    - 3 en 10 december - NKBV - Woerden (avondworkshops)
Wat wordt er van je verwacht (inzetbereik)

Als praktijkbegeleider ben je bevoegd om die rollen te begeleiden waar je zelf ook voor bent gekwalificeerd. Dus ben jij sportkliminstructeur 3 indoor voorklimmen? Dan mag je als praktijkbegeleider een rol spelen bij de SKB2 indoor toprope, de SKI3 indoor toprope en de SKI3 indoor voorklimmen. Ben jij sportklimtrainer? dan kun je als praktijkbegeleider nieuwe trainers begeleiden bij hun opleiding. Jury? -> juryopleidingen. Enzovoorts.

Vaak zijn de leersituaties die je begeleidt onderdeel van een cursus of training die je zelf, of een andere instructeur/trainer verzorgt. Als zeer ervaren instructeur/trainer bespreek je de leersituaties voor, observeer je de deelnemer bij het uitvoeren van zijn of haar leertaken, geef je na afloop feedback en zet je de deelnemer aan tot zelfreflectie, zodat hij of zij zich kan verbeteren. Ook adviseer je als praktijkbegeleider de deelnemer over zijn voortgang en mogelijkheden en houdt je nauw contact met de leercoach over het verloop van het leertraject.

Als de deelnemer klaar is voor de Proeven van Bekwaamheid, breng jij als praktijkbegeleider de leercoach op de hoogte. De leercoach regelt vervolgens een beoordelaar en meldt de kandidaat aan bij de NKBV voor de afname van de Proeven van Bekwaamheid. Als praktijkbegeleider mag je kandidaten begeleiden tot en met het niveau waarop je zelf bent opgeleid.

Toelatingseisen

Om de opleiding tot Praktijkbegeleider te volgen, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:

  • Mbo-diploma, of diploma havo/vwo, of aantoonbaar soortgelijk niveau;
  • Diploma in de sport op niveau 3* met geldige licentie (bijvoorbeeld sportkliminstructeur of sportklimtrainer);
  • NKBV-lidmaatschap of aangesloten bij een andere sportbond;
  • Werkzaam bij, actief voor, of stagelopend bij een door de NKBV erkend opleidingscentrum of in een andere sport;
  • Leeftijd van minimaal 21 jaar;
  • Een VOG dat je op verzoek kunt overleggen.

Algemene voorwaarden

*) Als je vanuit een andere bond mee doet, kan het zijn dat jouw bond andere instroomeisen met betrekking tot diploma's hanteert. Check dit bij je eigen bond.

Kosten

De cursus inclusief nakijken opdrachten en diplomering kost 45,-

De cursus wordt door een aantal sportbonden ofwel vooraf of wel achteraf vergoed (vraag dit na bij de eigen sportbond). De NKBV betaalt de cursus voor de deelnemers op voorwaarde dat deze binnen 4 maanden is afgerond. Heb je de cursus binnen 4 maanden afgerond, dan kun je je diploma naar opleidingen@nkbv.nl sturen met ook de vraag hoe je de €45 kunt declareren, we sturen je dan een declaratieformulier.

Examinering

Na diplomering kun je aan de slag als praktijkbegeleider.

Studiebelasting

Je bepaalt je eigen tempo bij het inleveren van je opdrachten. In principe krijg je vier maanden vanaf de start de tijd om de opleiding af te ronden; dit is in de meeste gevallen ruimschoots haalbaar. Mocht je langer over het traject willen doen, geef dit dan aan bij je bond.

Als je de opdrachten en de cursus met een voldoende hebt afgerond, brengt de docent het advies ‘geslaagd’ uit aan de toetsingscommissie van de NKBV (of van de bond waarbij je bent aangesloten). Zodra de toetsingscommissie dat bericht krijgt, wordt je licentie geregistreerd en krijg je het diploma toegestuurd. Je ontvangt dan ook de inloggegevens in onze e-learning, waarmee je straks kandidaten begeleidt.

Vrijstellingen voor (sport)docenten

Als docent Lichamelijke opvoeding beheers je de meeste competenties die horen bij de functie Praktijkbegeleider in de sport. Je komt dan in aanmerking voor vrijstelling voor de trainingsdag. Natuurlijk ben je wel van harte welkom om de training bij te wonen. En we adviseren je dan om de versie door KNSB, NHV, NKBV, NTFU, KNRB te volgen. Deze is het meest sportspecifiek ingericht. Als docent LO leer je daar het meest.

  • Je krijgt vrijstelling voor de praktijkdag die hoort bij het traject. Je moet wel de opdrachten in de online leeromgeving maken en laten beoordelen.
  • Wil je gebruikmaken van deze regeling? Stuur dan een mailtje naar opleidingen@nkbv.nl met je sportdocenten diploma en de ervaring die je hebt als docent. Na goedkeuring krijg te toegang tot de online leeromgeving. De opdrachten voer je uit binnen je eigen werkomgeving, of je reflecteert op een activiteit vergelijkbaar met de gegeven opdracht.
  • Overige docenten die functies bekleden die lijken op het praktijkbegeleiderschap, kunnen ook voor deze vrijstellingsregeling in aanmerking komen. Je kunt dit overleggen met de NKBV Academie via opleidingen@nkbv.nl.

Doorstromen

Met het diploma Praktijkbegeleider kun je bij de NKBV eenvoudig doorstromen naar de opleiding tot Beoordelaar of Leercoach.

Inschrijven op aanvraag

Deze opleiding is maatwerk. Dit wordt behandeld op aanvraag of je stroomt in. Na aanmelding wordt er een plan gemaakt. Data zijn hierbij niet op voorhand bekend.

Digitale leeromgeving

De NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de begeleiding van je eigen deelnemers. Als je start met de praktijkbegeleider opleiding, zorgen wij dat je binnen jouw opleidingscentrum bij de aangeboden opleidingen kunt in de leeromgeving. Hoe je deelnemers begeleidt in de leeromgeving, opdrachten nakijkt en samenwerkt met je opleiders team, leer je in de bijscholing 'digitale leeromgeving'. De sportgenerieke digitale middelen en opdrachten ten behoeve van je opleiding tot praktijkbegeleider worden aangeboden via de flowsparks omgeving, dit vanwege de samenwerking met meerdere bonden.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie, waarvoor je jaarlijks licentieverlenging aanvraagt. Naast het actief zijn in je functie, volg je ieder jaar een (avond of dagdeel) bijscholing specifiek voor jouw opleidersrollen. Zo leer je met collega-opleiders van en met elkaar! Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. De NKBV-academie organiseert iedere twee maanden een bijscholing voor opleiders. Ook is deelname in de sportoverstijgende TopOpleiders-community erg leuk en leerzaam.