MENU

Je overziet de leertrajecten, helpt je deelnemers bij het opstellen van hun persoonlijke leerplan en coacht bij de uitvoering van het plan. Bovendien zet je aan tot (zelf)reflectie op de ontwikkeling van de deelnemer. Samen met de praktijkbegeleiders vorm je het leerteam rond een deelnemer. Als leercoach ben je eindverantwoordelijk voor het opleidingstraject van de cursist en stuur je de praktijkbegeleider(s) aan. Een hele verantwoordelijkheid dus!

Wat houdt het in?

  • De NKBV sluit met haar opleiding tot Leercoach aan bij de kwalificatiestructuur sport van NOC*NSF. Hierdoor ben als Leercoach straks ook in staat om opleidingstrajecten in andere sporten te beoordelen, uiteraard mits je aan alle onderliggende voorwaarden voldoet. De opleiding is sportgeneriek en staat open voor deelnemers uit alle sporttakken.
  • Ben je geen lid van de NKBV? Dan kan je hier eerst een NKBV-account (gratis) aanmaken en je vervolgens met de knop onderaan deze pagina inschrijven.
  • De opleiding bestaat uit twee trainingsdagen en een aantal opdrachten. Je bepaalt je eigen tempo bij het inleveren van de opdrachten. In principe krijg je een jaar de tijd om de opleiding af te ronden; dit is in de meeste gevallen ruimschoots haalbaar. Mocht je langer over het traject willen doen, geef dit dan aan bij de docent.
  • Tijdens de trainingsdagen behandel je de volgende modules:
    - Module A: visie op leren [trainingsdag 1];
    - Module B: het vormgeven van een leertraject [trainingsdag 1];
    - Module C: intervisie [trainingsdag 2];
    - Module D: het begeleiden en evalueren van een leertraject [trainingsdag 2].
  • Met de bijbehorende opdrachten kun je je ontwikkelen als beginnend leercoach. De opdrachten maak je na de training en vul je specifiek op jouw tak van (klim)sport in. De opdrachten worden nagekeken door de docent van de training.
Wat wordt er van je verwacht (inzetbereik)

  • Je begeleidt als leercoach die leertrajecten waarvoor je zelf ook een sporttechnische kwalificatie hebt, en de kwalificaties in de niveaus daaronder. Dus bijvoorbeeld als Sportkliminstructeur 3 indoor voorklimmen ben je bevoegd en gekwalificeerd om SKB2 indoor toprope en SKI3 indoor toprope en indoor voorklimmen op te leiden.
  • Als leercoach ben je onderdeel van een landelijk leerteam dat de kwaliteit van de opleidingen bewaakt en ben je het aanspreekpunt voor jouw opleidingscentrum. Je wordt uitgenodigd voor leercoachbijeenkomsten en intervisie-sessies en maakt zo onderdeel uit van het landelijk kennisdelingsplatform over opleidingen van de NKBV.
  • Voor leercoaches is het bovendien belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en wijzigingen in jouw coachingsgebied, zodat je ervoor kunt zorgen dat die veranderingen worden geïmplementeerd in jouw opleidingscentrum.

Toelatingseisen

Om de opleiding tot Leercoach te volgen, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:

  • Mbo-diploma, of diploma havo/vwo, of aantoonbaar soortgelijk niveau;
  • Diploma in de sport op minimaal niveau 3 met geldige licentie (bijvoorbeeld sportkliminstructeur of sportklimtrainer);
  • Diploma Praktijkbegeleider met geldige licentie (behalve voor SKT3);
  • NKBV-lidmaatschap of aangesloten bij een andere sportbond;
  • Werkzaam bij, of actief voor, of stagelopend bij een door de NKBV erkend opleidingscentrum of andere sportbond;
  • Leeftijd van minimaal 21 jaar;
  • Een VOG dat je op verzoek kunt overleggen.

Algemene voorwaarden

Kosten

De cursus kost €140,- en is voor deelnemers met een NKBV licentie gratis.

Tot 14 dagen voor aanvang van de eerste trainingsdag kun je kosteloos afmelden. Meld je je later af of kom je niet opdagen, dan brengt de NKBV € 100 administratiekosten in rekening.

Examinering

Na diplomering kun je aan de slag als leercoach.

Als je alle opdrachten met een voldoende hebt afgerond, brengt de docent het advies ‘geslaagd’ uit aan de NKBV. Hierna ontvang je het diploma en de bijbehorende licentie.

Vrijstellingen voor (sport)docenten

Als docent Lichamelijke opvoeding (ALO) beheers je al veel van de competenties die horen bij de functie Leercoach in de sport. Je komt in aanmerking voor een aantal vrijstellingen. Neem hierover contact op met opleidingen@nkbv.nl.

Doorstromen

Met het diploma Leercoach kun je bij de NKBV eenvoudig doorstromen naar de opleiding tot Beoordelaar.

Inschrijven

De opleiding tot Leercoach wordt twee keer per jaar door de NKBV georganiseerd. Op aanvraag kan dat ook vaker zijn.

Ben je enthousiast geworden en denk je dat deze opleiding iets voor jou is? Kijk dan snel in de agenda wanneer de eerstvolgende opleiding staat gepland en schrijf je in.

Eerstvolgende opleidingen/bijscholingen

Helaas...

Er zijn bij dit artikel geen bijpassende opleidingen.

{* course.start_date_day *}
{* course.start_date_month *}
{* course.name *} {* course.course_achievement_license_type *}
{* course.start_date *} t/m {* course.end_date *}
{* course.organisation_name *}
Digitale leeromgeving

De NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de opleiding. In de leeromgeving werken je cursisten aan hun opdrachten en kun je deze als leercoach nakijken.

Voor je eigen opleiding tot leercoach maak je ook gebruik van de digitale leeromgeving. Je krijgt hier alle opleidingsmaterialen en je voert de opdrachten die je in de leeromgeving inlevert.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie, waarvoor je jaarlijks licentieverlenging aanvraagt. Naast het actief zijn in je functie, volg je ieder jaar een (avond of dagdeel) bijscholing specifiek voor jouw opleidersrollen. Zo leer je met collega-opleiders van en met elkaar! Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. De NKBV-academie organiseert iedere twee maanden een bijscholing voor opleiders. Ook is deelname in de sportoverstijgende TopOpleiders-community erg leuk en leerzaam.