MENU

Wil jij de kwaliteit van de opleidingen in jouw opleidingscentrum bewaken en lijkt het je leuk om examens af te nemen? Dan is de functie Beoordelaar zeker iets voor jou. Als beoordelaar toets je aankomende sportklimbegeleiders, -instructeurs, -trainers of -juryleden op hun vaardigheden. Aan de hand van beoordelingscriteria beoordeel je hun portfolio, hun proeven van bekwaamheid en soms een praktijksituatie, en geef je advies aan de toetsingscommissie. Op basis van dat advies wordt een diploma wel of niet uitgegeven. Een hele verantwoordelijkheid dus!

Wat houdt het in?

  • De NKBV sluit met haar opleiding tot Beoordelaar aan bij de kwalificatiestructuur sport van NOC*NSF. Hierdoor ben als Beoordelaar straks ook in staat om opleidingstrajecten in andere sporten te beoordelen, uiteraard mits je aan alle onderliggende voorwaarden voldoet. De opleiding is sportgeneriek en staat open voor deelnemers uit alle sporttakken.
  • De opleiding wordt aangeboden door het sportcluster Veenendaal en bestaat uit een trainingsdag, een stage-opdracht en een beoordeling. Met de stageopdracht kun je je ontwikkelen als beginnend beoordelaar. Na de stage maak je een stageverslag dat onderdeel is van de beoordeling; het wordt beoordeeld aan de hand van de beheerscriteria uit de proeve van bekwaamheid. Geeft het stageverslag onvoldoende informatie, dan kan er een reflectie-interview worden gepland om de aanvullende onderwerpen te bespreken

Ben je enthousiast geworden en denk je dat deze opleiding iets voor jou is? Op de website van de NTFU vind je de informatie over de opleiding zelf. Schrijf je in via de knop onderaan de pagina zodat de NKBV weet dat je bent ingeschreven.

Wat wordt er van je verwacht (inzetbereik)

Na diplomering kun je aan de slag als beoordelaar. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Het NKBV-bureau organiseert regelmatig bijscholingen.

  • Naast het toetsen van de vaardigheden en het adviseren van de toetsingscommissie, heb je als beoordelaar een signalerende rol op het functioneren van een opleidingscentrum, de praktijkbegeleider en de leercoach. Als jou iets opvalt binnen het leertraject van een deelnemer, dan koppel je dat terug aan de leercoach en aan de NKBV. Zo leren we van elkaar en kunnen we met z’n allen de NKBV-opleiding verder ontwikkelen.
  • Daarom word je als beoordelaar uitgenodigd voor evaluatiebijeenkomsten en intervisie-sessies en maak je dus onderdeel uit van het landelijk kennisdelingsplatform over opleidingen van de NKBV.
  • Voor beoordelaars is het bovendien belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en wijzigingen, zodat je die veranderingen kunt meenemen in de afname van de proeven van bekwaamheid.

Toelatingseisen

Om de opleiding tot Beoordelaar te volgen, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:

  • Mbo-diploma, of diploma havo/vwo, of aantoonbaar soortgelijk niveau;
  • Diploma in de sport op minimaal niveau 3 met geldige licentie (bijvoorbeeld sportkliminstructeur of sportklimtrainer);
  • Diploma Praktijkbegeleider (of PB in opleiding) of SKT3 met geldige licentie;
  • NKBV-lidmaatschap;
  • Werkzaam bij, of actief voor, of stagelopend bij een door de NKBV erkend opleidingscentrum of andere sportbond;
  • Leeftijd van minimaal 21 jaar;
  • Een VOG dat je op verzoek van je opleidingscentrum kunt overleggen.

Algemene voorwaarden

Kosten

In 2025 heeft de NKBV een aantal opleidingsplaatsen ingekocht, omdat dit het eerste jaar is dat deze opleiding aangeboden wordt vanuit het CINOP zijn deze opleidingsplaatsen gratis te gebruiken. We hebben 8 opleidingsplekken ingekocht, wanneer deze vol zijn, zijn de kosten voor de deelnemer of het opleidingscentrum. Momenteel zijn 4 van de 8 opleidingsplekken gebruikt.

Tot een maand voor aanvang van de eerste trainingsdag kun je je kosteloos afmelden. Meld je je later af of kom je niet opdagen zonder afmelding, dan brengt de NKBV de inschrijfkosten in rekening (zie de website van de NTFU voor de inschrijfkosten).

Examinering

Na diplomering kun je aan de slag als Beoordelaar.

Als je je stageopdracht (en eventueel reflectie-interview) met een voldoende hebt afgerond, brengt de docent het advies ‘geslaagd’ uit aan de NKBV. Hierna ontvang je het diploma en de bijbehorende licentie.

Doorstromen

Met het diploma Beoordelaar kun je bij de NKBV eenvoudig doorstromen naar de opleiding tot Leercoach.

Inschrijven op aanvraag

Deze opleiding is maatwerk. Dit wordt behandeld op aanvraag of je stroomt in. Na aanmelding wordt er een plan gemaakt. Data zijn hierbij niet op voorhand bekend.

Digitale leeromgeving

De NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je als beoordelaar de PVB formulieren vinden, de planning van de PVBs en kun je het portfolio van kandidaten beoordelen.

De beoordelaarsopleiding is praktijkgericht en maakt geen gebruik van de digitale leeromgeving.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie, waarvoor je jaarlijks licentieverlenging aanvraagt. Naast het actief zijn in je functie, volg je ieder jaar een (avond of dagdeel) bijscholing specifiek voor jouw opleidersrollen. Zo leer je met collega-opleiders van en met elkaar! Hiervoor zijn diverse mogelijkheden.