MENU

SKT2

Sportklimtrainer 2

Klimsport

Sportklimtrainer 2

Als Sportklimtrainer 2 geef je training in de breedtesport, aan beginnende of gevorderde klimmers voor wie klimtechniek en plezier in het klimmen voorop staat. In de opleiding SKT2 leer je een motorische basis leggen, gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM), met als doel een leven lang klimmen.

Wat houdt het in?

Je klimt, geniet van routes of boulders die je uitdagen om elke keer weer een stapje verder te komen, en nu kun jij anderen helpen om net zoveel plezier te hebben in de klim- of boulderhal. Met de SKT2-opleiding leg je niet alleen een fundament voor de klimmers in jouw trainingsgroep, maar ook voor jezelf: je krijgt hier de bouwstenen waarop de opleidingen SKT3 en SKT4 voortbouwen. Niet voor niets heet een van de workhops FUNdamenten: met plezier werk je aan het fundament.

Als SKT2 geef je training aan beginnende of gevorderde klimmers, zoals jeugdgroepen, klimcursussen of aan volwassenen klimmers, waarbij de klimtechnieken en plezier voorop staan. Gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM) geef je ze een motorische basis om een leven lang te blijven klimmen.

SKT2 2024

Workshops

De opleiding bestaat uit 1,5 dag workshops en zelfstudie:

  • FUNdamenten (1 dag)
    In de workshop FUN1 staan vier onderwerpen centraal: Athletic Skills Model, opwarmen, oefeningen uitwisselen en een veilige sportomgeving. In deze workshop leer je hoe je een leuke en toch leerzame training te kunnen geven. Hierbij maken we gebruik van het Athletic Skills Model en motorisch leren, daarnaast komt een veilige sportomgeving en blessurepreventie aanbod. Ook gaan we aan de slag met het observeren van klimtechniek van handen, voeten en lichaamspositie in verschillende wanddelen van een klimmer en hoe je de klimtechniek kunt verbeteren.
  • Basiscoach (1 dag)
    In de workshop basiscoach leer je hoe je een goede trainer/coach kunt zijn en hoe je met je klimmers omgaat. Denk hierbij aan onderwerpen als vragen stellen, feedback geven, observeren en analyseren. Daarnaast gaan we in op de vraag hoe een klimmer het best kan leren, waarbij het onderwerp motorisch leren verder wordt uitgelicht.
  • Zelfstudie. Voorafgaand aan de workshops maak je opdrachten om zo de verschillende theorieen die tijdens de praktijksessies naar voren komen eigen te maken.

Studiebelasting

Het behalen van de SKT2 kan in ongeveer 0,5 tot maximaal 1,5 jaar. De totale studiebelasting van 27,5 uur wordt bepaald door:

  • 8 uur zelfstudie voorafgaand aan de workshops
  • 12 uur - Workshops
  • 3.5 uur - Stage
  • 1 uur - Online toets
  • 3 uur - praktijkbeoordeling

Hierin zijn niet de uren opgenomen die je nodig hebt voor het wekelijks oefenen in je eigen trainingspraktijk en voor trainers in een klimhal het behalen van je SKB Indoor Toprope.

Toelatingseisen

  • Leeftijd van 16 jaar, bij het afronden van de opleiding;
  • On sight klim of boulderniveau van minimaal 5c.
  • NKBV lidmaatschap

Algemene voorwaarden

Kosten

De opleiding kost €275,- inclusief beoordeling.

Examinering

Om de SKT2 af te ronden zul je je portfolio compleet moeten hebben. Deze bestaat uit diverse onderdelen en zijn te vinden in de digitale leeromgeving. Als alle onderdelen zijn voldaan kun je een beoordeling aanvragen. Dit doe je door een email te sturen naar opleidingen@nkbv.nl. De beoordeling zal plaatsvinden tijdens een van je eigen trainingen. De beoordelaar komt naar de klim of boulderhal om je training te observeren en te examineren.

Doorstromen

Na het behalen van je SKT2 licentie kun je doorstromen naar de SKT3. De SKT3 is gericht op het trainen van wedstrijdklimmers of de lokale selectie.

Inschrijven

Ben je enthousiast om Sportklimtrainer 2 te worden? In de agenda vind je het actuele aanbod voor alle trainersopleidingen en -bijscholingen.

Eerstvolgende opleidingen/bijscholingen

Helaas...

Er zijn bij dit artikel geen bijpassende opleidingen.

{* course.start_date_day *}
{* course.start_date_month *}
{* course.name *} {* course.course_achievement_license_type *}
{* course.start_date *} t/m {* course.end_date *}
{* course.organisation_name *}
Digitale leeromgeving

De NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de opleiding. In de leeromgeving werk je aan opdrachten en lever je ze in.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485097
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

Ook na het behalen van je diploma en licentie kun je je doorontwikkelen in je trainersvak.

Natuurlijk kun je je ook blijven ontwikkelen op recreatief niveau. Bijvoorbeeld door bij te scholen via het Trainersweekend of door opleidingen te volgen via externe aanbieders zoals Academie voor Sportkader of NLcoach. Heb je wel eens gedacht aan het trainen van klimmers met een fysieke beperking (paraklimmen)? Houd hiervoor de bijscholingskalender in de gaten.

Bekijk de bijscholingen Lees meer over licenties