MENU

Weer klimmen na lange tijd? Voorkom blessures

Dynamische pas naar een brievenbus? Dyno? Als je lang niet geklommen hebt, is je coördinatie verminderd en gaan bewegingen niet meer vanzelf. Ook als je onverwacht uit een boulder valt, reageer je minder snel. Voorkom blessures als je na lange tijd weer gaat klimmen.

Er zit een verschil tussen acute blessures die ineens oploopt, zoals bij een val en blessures door overbelasting, bijvoorbeeld doordat je te fanatiek van start gaat.

Acute blessures

Stabiel landen bij een onverwachte val uit de boulder blijkt lastiger als je dit lang niet hebt gedaan. Verzwikkingen en verdraaiingen zijn veel voorkomende blessures bij een verkeerde val. Belangrijk is het daarom om als je weer start met klimmen, goed te oefenen hoe je ook alweer valt.

Maar er is ook goed nieuws. Je coördinatie verbetert namelijk wel weer heel snel als je eenmaal bent begonnen. Als je een week na je eerste training dezelfde route nog een keer klimt, merk je gelijk al dat het makkelijker gaat. Doordat je coördinatie is verbeterd, klim je efficiënter en maak je passen gemakkelijker. Het kan dus helpen om in de eerste paar sessies de extreme dyno’s over te slaan en die later weer aan je klimpalet toe te voegen.

Overbelastingsblessures

Spieren bouw je sneller op dan je pezen en ligamenten. Je spieren kunnen dus al eerder een zware belasting aan. Dit kan ervoor zorgen dat je te snel te hard gaat met trainen of start met het klimmen van (te) harde routes. Hierdoor kun je je pezen en ligamenten overbelasten. Overbelastingsblessures die veel voorkomen bij klimmers zijn overbelaste peesschedes (tenosynovitis / tenovaginitis) in de vingers. Daarnaast heb je kans op overbelasting van de elleboogpezen in de vorm van een klimmerselleboog of een tenniselleboog.

Een afname in kracht kan ervoor zorgen dat je ‘zwakke plekken’ naar boven komen, bijvoorbeeld oude blessures. Waar je voorheen door getrainde spieren je gewrichten ondersteunde, komt de belasting na lange inactiviteit meer op je ligamenten en het kapsel van de gewrichten aan. Om te voorkomen dat je jezelf overbelast, is het belangrijk dat je niet doorklimt als je vermoeid raakt. Daarnaast is het belangrijk dat je gecontroleerde passen maakt. Houd je sessies kort (1-1,5 uur) en zorg voor een goede op- en afbouw. Klim dus niet tot het eind van je sessie moeilijke routes. Per week kun je met stapjes opbouwen naar een dynamischer klimpatroon.

meer over klimblessures

Lees verder