MENU

Veilig zekeren bij sportklimmen

Veilig sportklimmen doe je samen. Waar moet de zekeraar op letten na de partnercheck?

Veilig klimmen én zekeren

Bij het sportklimmen in de hal en in de rots staan plezier en prestatie voorop. Veiligheid is natuurlijk ook belangrijk. En voor die veiligheid ben je samen met je klimmaatje verantwoordelijk. Voorafgaand aan iedere klim doe je immers samen een partnercheck. Daarmee kunnen vrijwel alle ernstige fouten die rond het inbinden en vastmaken plaatsvinden voorkomen worden. Tijdens het klimmen moet de klimmer volledig op de zekeraar, die letterlijk de touwtjes in handen heeft, kunnen vertrouwen. Toch gaat het regelmatig mis tijdens het zekeren.

Veel gemaakte fouten zijn het afgeleid zijn tijdens het zekeren, het zekeren met een te grote touwlus, onervarenheid in het houden van (onverwachte) vallen, en een te groot gewichtsverschil tussen klimmer en zekeraar. Welk type zekeringsapparaat gebruikt wordt heeft ook grote invloed op het soort en het aantal fouten dat gemaakt wordt. De NKBV 'Aanbeveling voor veilig zekeren bij het sportklimmen' geeft inzicht in wat er mis kan gaan en welke maatregelen je als zekeraar kan treffen.

Aanleiding

De directe aanleiding voor deze aanbeveling over het zekeren bij sportklimmen is een advies over het gebruik van halfautomaten dat eind 2015 door een groot aantal buitenlandse klim- en bergsportverenigingen (waaronder de Duitse en Oostenrijkse Alpenverenigingen) is opgesteld[1]. Consequentie van dit advies was dat we in Nederland ook positie moesten kiezen. De opleidingsnormen van de NKBV zijn immers in grote lijnen gebaseerd op die van de Duitse en Oostenrijkse Alpenverenigingen. De uitkomst van dit alles was het verschijnen van de eerste versie van de NKBV aanbeveling voor veilig zekeren bij het sportklimmen.

Deze aanbeveling is geen statisch gegeven. Ze zal regelmatig aangepast worden aan voortschrijdende inzichten en zekeringsapparatenen die op de markt verschijnen. In de aanbeveling vind je momenteel uitleg over de problematiek bij het zekeren, aanbevelingen over zekeringsmethoden, en aanbevelingen over met welk type zekeringsapparaat je in specifieke situaties het best kunt zekeren. De aanbeveling bevat ook een overzicht van de halfautomaten die medio 2017 op de markt waren.

Lees het volledige verhaal in de 'NKBV aanbeveling voor veilig zekeren bij sportklimmen', versie 22 maart 2017[2].

Video's veilig zekeren

Juist leren zekeren leer je in een cursus. Net als bij autorijden wordt je pas een expert door na je cursus veel te blijven oefenen. Ben je herintreder of wil je je kennis updaten dan raden we naast het lezen van de aanbeveling ook de onderstaande video's aan:

Veilig zekeren

De video's van de Duitse Alpenverein (DAV) laten je onder meer zien hoe om te gaan met gewichtsverschil, hoe je de partnercheck uitvoert, en hoe je iemands val zacht opvangt.

Fouten bij het zekeren

De video van Petzl en de "Klettersheriff'-video van de Oostenrijkse Alpenverein laten zien hoe het juist niet moet...

Zekeringsapparaten

De do's en don't van de bediening van de meest gangbare zekeringsapparaten kun je zien in video's van de Oostenrijkse en de Duitse Alpenverein. De video's van de DAV zijn in het Engels, die van de Oostenrijkers in het Duits.

Video's veilig zekeren (DAV, Engelstalig)

Climb Safe: How to Handle Soft Belaying

Climb Safe: How to belay with weight difference

Climb Safe: Partner Check

Climb Safe: Slack Rope

Video's over slecht zekeren (Petzl & AÖ)

The World's Worst Belayer
Bad belaying techniques from Petzl-sport on Vimeo.


Der Klettersheriff.

How to belay with common belay devices (DAV, Engelstalig)


How to belay with the Grigri


How to belay with the Click Up


How to belay with the ATC


How to belay with the Ergo/ATC Pilot


How to belay with the Fish


How to belay with the Jul²


How to belay with the Smart


How to avoid too much slack rope


The Partnercheck


How to belay with weight difference


How to handle soft belaying

Disclaimer
De aanbeveling voor veilig zekeren bij het sportklimmen beperkt zich tot het zekeren bij indoor sportklimmen en single-pitch outdoor sportklimmen. Andere vormen van de klimsport, zoals trad klimmen of multi-pitch (sport)klimmen, zijn buiten beschouwing gelaten.

Bekijk voor meer informatie over het zekeren van een voorklimmer ook eens het artikel 'Voorklimmen - hoe zeker (ben) jij?'.


[1] Duitsland (DAV), Oostenrijk (OAV), Liechtenstein (LAV), Zwitserland (SAC), Zuid-Tirol (AVS), Italië (CAI) en Frankrijk (FFCAM).
[2] In deze nieuwe versie is een review van de Petzl Grigri+ toegevoegd en zijn enkele taalfouten verbeterd.