De Trango Cinch kan zo bediend worden dat het apparaat niet meer blokkeert.
Sinds het voorjaar van 2012 is het gebruik van de Trango Cinch - een halfautomatisch zekeringsapparaat vergelijkbaar met de Grigri - bij de klimhallen van Neoliet verboden. Aanleiding was een incident waarbij een klimmer tot op de grond viel tijdens het zekeren.
Afbeelding 1: de Trango Cinch (meerdere kleuren leverbaar). Bron www.trango.com.
Wat er precies gebeurd was kun je lezen op klimongevallen.nl. In het kort: een voorklimmer was bij het voorklimmen van een route gevallen en vanaf ongeveer 8 meter hoogte rechtstandig tot op de grond gevallen.
Het zekeringsapparaat blokkeerde tijdens de val niet. De zekeraar had het touw met twee handen onder het apparaat vast, maar het touw werd door haar handen getrokken. Dat dit met de Trango Cinch kan gebeuren is al langere tijd bekend. Door de specifieke constructie van het apparaat bestaat er bij het uitgeven van touw de mogelijkheid van 'verkeerde' bediening waardoor de remwerking geheel wordt opgeheven. Helaas blijkt dat niet iedereen hier van op de hoogte is. We laten je de goede en de foute methode om met de Cinch te zekeren zien.
Afbeeldingen 2 en 3: de juiste en onjuiste methode om een Cinch te bedienen. Bron: DAV.
Lees hier meer over veilig zekeren bij het sportklimmen in het artikel 'Veilig zekeren bij het sportklimmen'.
Tot slot: voor alle halfautomatische zekeringsapparaten geldt overigens hetzelfde als wat voor 'normale' zekeringsapparaten geldt: blijven opletten en twee handen aan het touw!
Auteur: Harald Swen