MENU

Meerdaags trailen

Lees in dit artikel alles over het meerdaags trailen zodat je zo snel mogelijk op pad kunt.

Voor wie?

Als je gek bent op hardlopen in de natuur kun je meerdaags gaan trailrunnen. De afstanden hoeven niet per se lang te zijn. Je kunt ervoor kiezen zoveel mogelijk te zien door een flinke afstand in korte tijd af te leggen, maar hoeft natuurlijk niet. Jouw avontuur kan ook zitten in het '(onder)weg zijn' en op een andere plek overnachten dan thuis. Ervaring in trailrunning en/of meerdaags hiken is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk.

Waar ga je overnachten

Je kun je avontuur 'groots' insteken door volledig zelfvoorzienend de wildernis in te gaan met tent, slaapmat, slaapzak, eten en kookgerei, maar je kunt natuurlijk ook veel eenvoudiger beginnen door het avontuur letterlijk vanuit huis of je vakantieplek te starten. Overnacht bij vrienden, hostels, berghutten of, toch de al veel meer basale, bivaks om het meerdaags trailrunnen heel bereikbaar te maken.

De keuze van je overnachting bepaald grotendeels je tocht. Kortgezegd komt het erop neer: hoe comfortabeler het verblijf, hoe minder je mee hoeft te nemen en hoe meer het trailen op een ééndaagse trail lijkt, al slaap je dan wel ergens anders. Als je besluit om voor een eenvoudig verblijf te gaan, een bivak of zelfs volledig zelfvoorzienend, zal je inspanning hoger zijn, maar de beleving ook!

Less is more!

Wat neem je mee en welk materiaal gebruik je?

  • Wat je in elk geval meeneemt: Lijst met materiaal
  • Bij een overnachting op een bemande plek neem je het volgende extra mee: toiletspullen, EHBO, hoofdlamp, kaart van de regio, opgeladen telefoon, powerbank, ID kaart en een lakenzak.
  • Bij een overnachting op een onbemande plek neem je het volgende extra mee: matje, slaapzak, tent, hoofdlamp, kookgerei, eten, toiletspullen, EHBO, hoofdlamp, kaart van de regio, opgeladen telefoon, powerbank, ID kaart en een lakenzak.

Ga je slapen in een bivak of onbemande hut? Ontzettend gaaf! Check online, op fora of bij locals, de meest recente informatie over wat er in de bivak te vinden is. Dit kan namelijk per seizoen en jaar wisselen. Weet je niet zeker of de essentials zoals matras, dekens en koogerei er zijn, neem het dan mee. Goed slapen en eten is het vertrekpunt van veel plezier.

Ohja, je backpack voor hiken is meestal niet geschikt. Die schud teveel tijdens trailrunning en daarvan krijg je vervelende schuurplekken over je hele lijf. Zorg er dus voor dat je een ruime trailrun rugzak hebt. Met 35 tot 45 liter inhoud kom je een heel eind. Merken waar je naar kunt kijken zijn: Direction, Salomon en Raidlight.

Stop de lichte spullen onderin zoals kleding en eten, vervolgens de zwaardere, tegen je rug aan, zodat de rug dicht tegen je lijf aan 'drukt' en deze zo min mogelijk voor verstoring van het hardlopen zorgt.

Wat zijn de verschillen met een ééndaagse trailrun?

  • Je rugzak is zwaarder, hierdoor loop je minder snel en kun je er vanuit gaan dat je meer tijd moet uittrekken voor je tocht.
  • Dit vraagt ook meer coördinatie van je lijf, je zal dit met name merken in je rug en armen. Alle spieren moeten harder werken om jou & je rugzak op de trails te houden. Het is een geweldige total body training en een ultiem gevoel van vrijheid om je huisje op je rug te dragen, maar wel goed om vooraf te weten. Als je vooraf je rugspieren traint zal je hier minder merken.
  • Zorg voor een goed profiel onder je schoenen. Net als met hiken vraagt een zwaarder gewicht ook meer voor je voeten.

Wat zijn de verschillen met een meerdaagse trektocht hiken?

  • Je schoenen zijn merkbaar licher
  • Je rugzak is lichter
  • Je gaat (o.a. door het lichtere gewicht) sneller en maakt dus meer afstand. Je ziet daardoor meer in dezelfde tijd.
  • Met lange klimmen zal je op een gegeven moment misschien overgaan op een vlotte hike, maar zodra de trail weer daalt zet je de looppas snel weer in en maak je echt meer snelheid dan tijdens een hike.
  • Je zal echt stop-momenten moeten inlassen om van het uitzicht te genieten of foto's te maken. Doe je dit tijdens het trailen, dan is de kans groot dat je valt.
  • Je hebt vaak minder kleren aan, omdat je tijdens het trailen meer van je lijf vraagt en warmer wordt. Gebruik het 'laagjes-systeem' zoals met hiken, maar begin met één laagje minder!

Wat is het beste seizoen?

In de Alpen tussen half juni en half oktober. In deze periode kun je in de regel de meeste cols over zonder sneeuw. Houd er rekening mee dat veel hutten in septemver sluiten.

Extra tips:

  • Zoek een optimum tussen comfort en gewicht. Elke gram is merkbaar met het lopen. Bedenk wat heel belangrijk is voor jou. Voor mij is dat bijvoorbeeld kleding tegen kou en Allard heeft dat niet zo, en hij draagt dan de kookspullen.
  • Zorg dat je de nacht in gaat met voldoende water voor het avondeten, de nacht, ontbijt en het eerste deel van de dag.
  • Start je eerste meerdaagse ervaring met één nacht en niet al te ver van de beschaving. Misschien zelfs in je eigen tuin. Super leerzaam!
  • Onderzoek vooraf of je mag wildkamperen. Soms mag dit wel, maar alleen tussen zonsondergang of zondsopkomst. Dut verschilt per land én gebied.
  • Controleer ook of je open vuur mag maken.
  • Houd er rekening mee dat je langer onderweg bent dan je van jezelf gewend bent. Dit komt o.a. door het extra gewicht van de rugzak en het vaak ook wat meer tijd kost om je rugzak weer goed in te pakken na een pauze etc.
  • Bereid vooraf voor waar een waterbron is op je route en neem in de laatste kilometers alvast sprokkelhout mee voor een kampvuurtje.