MENU

Klimmen in de schaduw

Wanneer de temperaturen buiten tropisch worden, is het binnen wel erg heet om te klimmen. Ook buiten klimmen doe je liever uit de zon. We geven je tips voor klimmen in de schaduw.

Klimmen in de tropische hitte is niet al te comfortabel. Zeker niet wanneer de zon op je staat te branden. Dit zijn klimgebieden in de omgeving van Nederland met veel schaduwrijke plekken. Je vindt details van alle gebieden, waaronder foto's, de parkeerplaatsen, gedragsregels en waar je de topo kan kopen in de NKBV Tochtenwiki. Laat ook via de Tochtenwiki een review en foto's achter als je in het gebied geweest bent.

Rochers de Flône (Foto: Joni Meert)

Duitsland

  • In de Ith ten zuiden van Hannover is het bijna altijd een paar garden koeler dan bij ons. De meeste rotsen liggen weliswaar op het zuidwesten, maar dankzij het bladerdek onder de beukenbomen en een fris briesje is het vaak toch goed klimmen bij zomerse warmte. Het deelgebied Kanstein is met een ligging op het noordoosten het koelst.

Ith Topo

  • Warmte stijgt op. Als je het koel wilt hebben dan zit je in Ettringen op de juiste plek. Hier klim je in een aantal sectoren letterlijk in kuilen in de grond. En uit de vele spleten in het gesteente komt vaak heerlijk verkoelende lucht. En wat dacht je van een sector genaamd Kühlschrank...? Zorg dat je sectoren als de Grosse Wand mijdt. Hier schijnt vanaf de late ochtend de zon en op het zwarte gesteente word je bijna letterlijk gebakken.

Ettringen topo

  • De Frankenjura. Als je langer dan een dag of weekend de tijd hebt dan is de Frankenjura een prima gebied om heen te gaan. Hier vind je duizenden routes op vele honderden klimmassieven, vrijwel altijd koel in het bos zijn gelegen. Met zo veel keus is er altijd wel een gebied te vinden op het noorden. Na het klimmen kun je afkoelen met een Weizen in één van de vele biergarten in de streek. Want ook daar staat deze streek bekend om!

Frankenjura topo 1 topo 2

België

  • Les Awirs onder de rook van Luik kennen de meesten als een grote plaat pal op het zuiden. Daarnaast is er echter ook een fors overhangende noordwand. Wat de plaat aan steilte mist, maakt deze wand goed! Het entreeniveau is weliswaar 5b, maar om er goed uit de voeten te kunnen, moet je minimaal 6b kunnen klimmen. Echt veel keus is er in de zevende graad met zo'n 20 routes.

Les Awirs

Rochers de Flône (Foto: Joni Meert)

  • De Rocher de Flône is een massief dat op het oosten gelegen is. Wie pas relatief laat van huis vertrekt en na het middaguur aankomt, heeft hier de keuze uit ruim 55 routes tot maar liefst 40 meter hoog.

Rocher de Flône topo

  • De Carrière de Maizeret in de gemeente Andenne is de jongste loot aan de reeks klimgebieden die door KBF beheert worden. Deze voormalige steengroeve is op het noorden gelegen wat een zeldzaamheid is onder de Belgische klimgebieden. Maizeret is daardoor ideaal geschikt voor de zomerse dagen wanneer alle andere gebieden in België te warm zijn om aangenaam te klimmen.

    Maizeret topo

  • De Rochers des Grands-Malades zijn het eerste klimgebied dat je vanuit Nederland bereikt als je over Antwerpen/Brussel rijdt. Het is een gebied met 2 gezichten; enerzijds de zuidzijde die over een drukke weg uitklijkt. De noordzijde biedt schaduwrijk klimmen met een minimale afstand tussen parking en rots. Je kan hier goed terecht als je vierde-, vijfde- of zesde-graads routes wilt klimmen.

Rochers des Grands-Malades topo

  • In Sy en Hotton klim je vol in de zon. Er is maar weinig schaduw te vinden. Wel kun je in deze gebieden na het klimmen direct in de Ourthe springen om af te koelen. Ook niet verkeerd!

Sy topo

Hotton topo

Klimjaarkaart

Voor klimmen in Belgische klimgebieden heb je een klimjaarkaart nodig. In België liggen namelijk vrijwel alle rotsmassieven op privé-terrein. Dat betekent dat je alleen met de nadrukkelijke toestemming van de eigenaar het terrein mag betreden en/of de rotsen mag beklimmen. De klimjaarkaart geeft je die toestemming.

Klimjaarkaart