MENU

Gordel, schoentjes, een pofzak… dit heb je allemaal nodig als je begint met klimmen

Wanneer je na het afronden van een zekercursus zelfstandig wilt gaan klimmen, is het raadzaam om eigen klimmateriaal aan te schaffen.

Dit is niet alleen uiteindelijk goedkoper dan huren, maar het maakt ook dat je niet afhankelijk bent van het aanbod van de klimhal. De meeste klimhallen verkopen een standaard starterspakket met alle benodigdheden, en doorgaans kan het personeel van de klimhal goed advies geven over wat het beste bij je past. Je kunt je spullen ook online of tweedehands aanschaffen. Op websites als Marktplaats worden vaak tegen een lage prijs goede klimschoenen aangeboden die slechts enkele keren zijn gebruikt. Om duidelijkheid te creëren over wat je allemaal nodig hebt, is hieronder al het benodigde materiaal op een rijtje gezet.

Gordel

Aangezien je als klimmer - ongeacht je klimniveau - veel in je gordel hangt, is het belangrijk dat die prettig zit. Gordels zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, variërend van ongeveer €50 voor basis modellen tot zo'n €150 voor de topmodellen. Wanneer je net bent begonnen met klimmen, is draagcomfort het belangrijkste aspect aan een gordel. Het is raadzaam om verschillende gordels te passen en deze ook te testen, door even aan het touw erin te hangen. Let erop dat de gordel nergens schuurt of knelt, dat er bij koud weer en trui onder past, en dat de gordel niet te ruim zit.

Klimmen en boulderen

Klimmen en boulderen

Gaat het al kriebelen? Leef je uit in de klim- en boulderhallen bij jou in de buurt.

Klim- en boulderhallen

Zekeringsapparaat

Zekeringsapparaten kunnen grofweg worden verdeeld in twee categorieën: halfautomaten en tubers. Onder de halfautomaten vallen alle zekerapparaten die je ondersteunen bij het blokkeren wanneer het klimtouw onder spanning komt te staan als de klimmer in het touw hangt. Hieronder vallen bijvoorbeeld een Petzl Grigri en een Edelrid Jul. Bij de tubers zorgt alleen je handkracht voor het blokkeren van het touw. Vanwege het blokkeringsmechanisme in halfautomaten worden deze apparaten doorgaans als comfortabeler beschouwd dan niet-half-automaten. Veiliger zijn ze niet per sé, omdat gebruikers lakser worden in de begeleiding en bij het opletten. In sommige klimhallen is het gebruik ervan verplicht, maar omgekeerd kan echter ook; sommige klimhallen verbieden juist het gebruik van halfautomaten! Check dus even bij je klimhal welk zekerapparaat zij aanraden.

Karabiner

Om het zekeringsapparaat aan je gordel te bevestigen, heb je een karabiner nodig. Let op dat flink wat halfautomaten alleen met een speciale, vaak bijgeleverde, karabiner gebruikt moeten worden.

In flink wat Nederlandse klimhallen moet je je daarnaast met een karabiner aan het touw bevestigen. Vanwege de veiligheid is het in de meeste van deze klimhallen verplicht om een speciale karabiner te gebruiken, die meerdere handelingen nodig heeft om te openen. Het fijnst zijn karabiners die met een klepje werken zoals de DMM Belaymaster of de Mammut Smart HMS. Je kan met een dergelijke karabiner direct zien of de karabiner goed gesloten is - handig bij de Partnercheck. Bovendien voorkomen ze dat de karabiner verdraait door krangels of knopen in het touw of bewegingen van de klimmen.

Van binnen naar buiten

Van binnen naar buiten

Nu weet je iets meer van veel voorkomende grepen in de hal. Deze grepen zijn vaak geïnspireerd op de grepen die moeder natuur in de rotsen heeft gevormd. Benieuwd hoe dit op de rots voelt?

Zet de stap naar buiten

Pofzak

Of je nu de spanning of de temperatuur de schuld geeft, soms krijg je nou eenmaal erge zweethanden van klimmen. Voor veel klimmers is het gebruik van magnesiumpoeder, oftewel pof, daarom een uitkomst. Het vergroot namelijk de wrijving tussen de handen en de klimgreep. Met een pofzak, een stoffen zakje dat je met een touwtje of bandje om je middel hangt, kan het pof eenvoudig worden meegenomen tijdens het klimmen. Om zowel de klimgrepen als de lucht in de klimhal zo schoon mogelijk te houden, wordt aangeraden om zo min mogelijk pof te gebruiken. Vergeet ook niet om je pofzak goed dicht te doen voordat je die in je klimtas terugdoet, om een laagje stof over al je klimspullen te voorkomen. Anders trek je de eerst volgende keer een witte deken tevoorschijn.

Afgebeeld staat een boulderpofzak, net een tikkeltje anders dan een klimpofzak die je op je rug/om je heupen draagt.

Schoentjes

Voor vrijwel elke klimmer zijn de klimschoenen het belangrijkste onderdeel van de klimbenodigdheden. Klimschoenen zitten strak om je voet, en horen niet te verdraaien of verbuigen als je met de rand van de schoen op een klein treetje staat. Sommige professionele klimmers zweren daarom bij klimschoenen die vier maten kleiner zijn dan hun gebruikelijke schoenmaat, maar voor beginnende klimmers - en eigenlijk voor vrijwel alle klimmers - is dat helemaal niet nodig. Pijn lijden is vaak nergens voor nodig. Hoe strak klimschoenen zitten, is sterk afhankelijk van je voorkeur. Als je nog niet zo lang klimt, is het belangrijkste advies: koop vooral geen schoenen die te strak zitten. Je voeten moeten nog gewend raken aan het gevoel en de drukpunten van klimschoenen, en te strakke schoenen leiden eerder tot blessures dan dat ze je klimprestaties verhogen. Om de juiste schoenen te vinden, is het raadzaam om verschillende soorten schoenen te passen bij een aantal winkels en klimhallen. Let er daarbij op dat je voet in de ochtend het kleinst is en later op de dag juist een stuk (tot wel een hele maat) groter is.

Nog meer informatie over klimmen of boulderen?

Nog meer informatie over klimmen of boulderen?

Je hebt de eerste stappen in de boulder- en/of klimhal gezet en je bent enthousiast. Maar wist je dat je ook mee kan doen aan wedstrijden? Of dat je op veel plekken in en rondom Nederland ook buiten kan klimmen? Op de pagina over sportklimmen vind je alle informatie!

Alles over sportklimmen