De dag nadat je voor het eerst hebt geklommen of geboulderd, herinner je je misschien als een dag met zeer veel spierpijn op bekende en minder bekende plekken.
Niet alleen je spieren, maar ook de rest van je lichaam zal zich moeten aanpassen aan de intensiteit van de klimsport met alle bijkomende ongemakken van dien. Denk daarbij aan overtollig eelt op je handen, benen vol blauwe plekken en stinkende klimschoenen. Het beste advies is dat je deze ongemakken leert accepteren tot je lichaam eraan gewend is. Om in de tussentijd de ongemakken toch iets te verzachten volgen hier een aantal tips.
'Klimmen, daar word je mega sterk van', is een uitspraak die je ongetwijfeld al vaak hebt gehoord. Het is zeker waar, want klimmen vereist veel kracht van zowel je arm- als beenspieren, je rugspieren en je core. Alleen duurt het even voordat je lichaam is gewend aan de specifieke belasting van klimmen en daarom zal je met name in de beginfase geregeld spierpijn hebben. Je lichaam herstelt het snelste als je het daar de tijd voor geeft, dus probeer een extra rustdag te nemen als je veel spierpijn hebt. Rustig rekken aan het einde van je klimsessie kan ervoor zorgen dat je de dag erna net iets minder stijf wakker wordt, dus we raden aan dat mee te nemen in je klimroutine.
Gaat het al kriebelen? Leef je uit in de klim- en boulderhallen bij jou in de buurt.
Naast vermoeide spieren, kunnen een pijnlijke huid en eeltplekjes op je handen ook een beperkende factor zijn waardoor je moet stoppen met je klimsessie. Warm weer, ruwe/nieuwe grepen en grote grepen (ook wel 'bakken') kunnen de pijn aan je huid verergeren, dus de beste tip is om die aspecten, waar mogelijk te voorkomen. Naarmate je langer klimt, zul je vanzelf meer eelt op je handen krijgen, waardoor de klimgrepen minder pijnlijk worden. Ook op je voeten krijg je meer eelt, waardoor de drukplekken van je schoenen minder gevoelig worden.
Evenals je spieren, moet ook je huid wennen aan de nieuwe belasting van klimmen, maar je kunt je eelt wel een handje helpen. Om je ruwe huid te verzorgen zijn er verschillende huidproducten speciaal voor klimmers te koop. Deze producten kunnen geen wonderen verrichten en zijn niet wezenlijk beter of slechter dan reguliere veel goedkopere handverzorgende producten.
Als je veel eelt op je handen hebt, kan dit bij het van een greep af glijden losscheuren. Deze losse flap huid wordt in de klimwereld een 'flapper' genoemd en kan erg pijnlijk en bloederig zijn. Het losse huiddeel kun je wegknippen met een nagelschaar. Als je weer wilt klimmen, kun je het beste een pleister of stukje sporttape over de open flapper plakken. Wanneer je flapper zo ver is opengescheurd dat je huid bloedt, kun je je handen beter een paar dagen rust geven om je huid zo goed mogelijk te laten herstellen.
Als je al iets meer weet van veel voorkomende grepen in de hal. Deze grepen zijn vaak geïnspireerd op de grepen die moeder natuur in de rotsen heeft gevormd. Benieuwd hoe dit op de rots voelt?
De kans is groot dat de instructeur in jouw klim- of boulderhal je dit al wel heeft verteld: doe je sierraden af voordat je gaat klimmen. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen wat er gebeurt als je ring, ketting of oorbel ergens achter blijft haken tijdens het klimmen. En als je met je hand van een greep glijdt terwijl je ring aan je vinger blijft hangen kun je je vinger helemaal of gedeeltelijk amputeren. Vrijwel elke klim- of boulderhal heeft kluisjes waar je ook je sieraden in kunt bewaren, dus je hoeft niet bang te zijn dat je ze kwijtraakt.
Om te voorkomen dat je haar voor je gezicht hangt en je de klimgrepen niet meer kunt zien, is het handig om je haar (mits het lang genoeg is) altijd vast te doen. Met name bij klimmen is het belangrijk om je haar vast te maken met een elastiekje. Lang haar kan in je zekeringsapparaat vast komen te zitten.
Als je in een stad met een klim- of boulderhal woont, zou het zomaar kunnen dat je geregeld een klimmer in het wild spot. Hij/zij is namelijk eenvoudig te herkennen aan de klimschoentjes die aan de buitenkant van de tas bungelen. Naast ruimtebesparing van de tas, heeft dit nog een reden. Klimschoenen gaan namelijk vrij snel stinken, en door de schoenen buiten je tas te hangen, voorkom je dat de stank in je tas en je andere klimspullen gaat zitten. Je klimschoenen uit je tas halen zodra je thuis bent, is ook een goede uitkomst. Om de stank in je klimschoenen te voorkomen of te verminderen, kun je ook speciale 'luchtverfrissers' voor in je schoenen kopen. Deze zijn bij veel (online)klimwinkels te verkrijgen en zeker de moeite waard! Stop af en toe je schoenen in de wasmachine. Let wel op dat je ze op lage temperatuur wast, dan blijft de lijm heel.
Je hebt de eerste stappen in de boulder- en/of klimhal gezet en je bent enthousiast. Maar wist je dat je ook mee kunt doen aan wedstrijden? Of dat je op veel plekken in en rondom Nederland ook buiten kunt klimmen? Op de pagina over sportklimmen vind je alle informatie!