MENU

10 tips trad klimmen

Tips voor het klimmen op eigen (mobiele) zekeringen.

Rotsklimmen op mobiele zekeringen - ook trad klimmen of adventure klimmen genoemd - is samen met het sportklimmen één van de twee belangrijkste disciplines van het rotsklimmen. Wanneer je een trad route klimt waarbij je zelf je weg moet zoeken en zelf alle zekeringen moet plaatsen dan heb je bijna dezelfde ervaring als degene die dit stuk rots voor het eerst beklom. De ervaring is vaak eens stuk intenser dan bij sportklimmen!

Als je in de klimhal begonnen bent dan kan het klimmen op eigen zekeringen eng, gevaarlijk en onverantwoord lijken. Maar zo groot is het verschil tussen beide disciplines helemaal niet. Zowel sportklimmen als trad klimmen vereisen eigen verantwoordelijkheid, oplettendheid en risicoacceptatie. Ongelukken zijn vaak het gevolg van zelfoverschatting, gebrek aan kennis/ervaring en onoplettend zekeren. Bij trad klimmen gaat er daardoor niet vaker iets mis dan bij sportklimmen.

© Bas Visscher

Met de volgende 10 tips helpen we je op weg:

1. Voor iedere route doe je samen de standaard partnercheck

  • Gordels vast?

  • Op juiste manier ingebonden?

  • Zekeringsapparaat goed ingehangen?

  • Touw lang genoeg voor de route?

  • Knoop in het uiteinde touw?

  • Helm op?

De partnercheck

2. Neem het juiste materiaal mee voor de route

Zorg dat je een voldoende ruime selectie aan cams, nuts en (verleng)setjes voor de route hebt. Check van te voren of je specifiek materiaal zoals Ball-nuts, off-set nuts, mini-cams of juist extra grote cams nodig hebt. Meer materiaal aan de gordel is misschien zwaarder (en duurder), maar je klimt relaxter én veiliger. Parallelle spleten vragen om veel identieke maten - leen eventueel van andere klimmers in de buurt.

© Bas Visscher

3. Orde aan de gordel

Hang je cams en nuts op vaste plekken aan je gordel. Zo kun je blind én snel de juiste maat pakken. Hang elke cam aan een eigen karabiner en niet met meerdere exemplaren aan één karabiner. Meer dan een handvol nuts per karabiner is ook niet handig.

4. Neem samen de route door

Spreek voor je een route klimt samen met de zekeraar de kritieke punten door. Waar zijn rustpunten, waar verwacht je de sleutelpassage en waar moet extra oplettend gezekerd worden? Let in vergelijking tot sportklimmen extra goed op dat je de juiste lijn kiest en niet naast de route klimt.

5. Oplettend zekeren

Niet alle passages in trad routes (in sportklimroutes ook niet!) zijn veilig om te vallen. Zeker daarom nog oplettender dan bij het sportklimmen en bedenk van te voren je opties als zekeraar (naar achter springen bij een val of juist extra touw geven). Maak altijd de afweging of de risico’s van een bepaalde route voor jou/jullie aanvaardbaar zijn. Stap bij twijfel een route niet in.

6. Voorkom een ‘ritssluiting’

Plaats onderin de route een zekering die het touw dicht bij de wand houdt. Hierdoor voorkom je dat bij een val (of hangen in het touw) de overige zekeringen door het strak staande touw verplaatst worden of zelfs uit de rots worden getrokken. Dat geldt met name voor nuts. Een dergelijke eerste zekering van een route noem je een 'directional' of multi-directional'. Zo'n zekering moet goed blijven zitten bij een kracht (min of meer) loodrecht uit de wand. De overige zekeringen verleng je zo dat ze niet ongunstig belast kunnen worden door een strakstaand touw. Lukt het niet om zo'n zekering te plaatsen? Dan moet de zekeraar zo gaan staan dat de zekeringen bij een val of blokken gunstig belast worden.

7. Plaats onder kritieke passages extra zekeringen

Speel op safe bij valgevaarlijke passages. Dat doe je door voor een crux of voor een gevaarlijke passage extra goede zekeringen aan te brengen, bijvoorbeeld door dubbel te plaatsen (twee zekeringen op gelijke hoogte). Stel jezelf altijd de vraag wat er zou gebeuren als je laatste zekering een val niet zou houden. Waar kom je dan terecht en wil je dat risico lopen?

8. Klim indien nodig met dubbeltouw

Klimmen met dubbel touwtechniek kan noodzakelijk zijn als zekeringen horizontaal ver uit elkaar liggen en/of marginaal zijn. De valhoogte tijdens het inhangen van de volgende zekering wordt door het klimmen met deze techniek beperkt en de kracht op een zekering tijdens een val is door de geringere vangstoot lager dan bij enkeltouw. In een klimgebied waar de routes verticale spleten volgen is dedubbel touwtechniek meestal niet nodig. Maar als je route veel zigzagt dan kan de techniek een aanrader zijn.

© Bas Visscher

9. Niet alle rots is betrouwbaar

Ken de beperkingen van de rots en je zekeringen. Zekeringen aan dunne zandlopers en nuts/cams aan de rand van spleten en bij barsten in de rots zijn niet altijd betrouwbaar. En als je in gladde rots (nat/algen/modder) of rots met weinig wrijving (kalk, glasachtige rots) klimt dan zijn cams niet altijd betrouwbaar.

10. Voorklimval soepel opvangen

Als tussenzekeringen niet 100% betrouwbaar zijn dan moet een voorklimval zo dynamisch mogelijk opvangen worden. Pas wel op dat de klimmer niet te ver valt en daardoor juist ergens op of tegenaan valt.

Alles over sportklimmen