MENU

10 tips mountainbiken

Tips voor mountainbiken in de bergen.

Actieve bergsporters zijn steeds vaker multisporter. De keuze aan bergsporten is tegenwoordig enorm - van actief en sportief tot rustig en contemplatief. De actievelingen kunnen naast het klassieke wandelen en alpinisme kiezen uit raften, parapenten, klimmen, klettersteigen, mountainbiken, racefietsen en ga zo maar door. Steeds meer bergsportoorden hebben hier op ingespeeld door voor de mountainbiker speciale afdalingen in te richten en liften met fietstransport te bieden. 

En waarom ook niet? Je combineert op de mtb sportief bewegen met natuurbeleving. En er is in de bergen voor iedereen wat wils, van extreme downhill tot relaxte rondtocht over halfverharde paden. 

Toch loopt het niet altijd even soepel tussen de gebruikers van de verschillende sporten. Hoewel de mountainbike al ruim 30 jaar oud is zie je in de vrij conservatieve Alpenlanden pas de laaste jaren een ommekeer in het denken over fietsen op wandel- of bospaden. Voornaamste reden hiervoor was de tegenstelling tussen de rustige (oudere) wandelaar en de snelle (jonge) biker. Wandelaars voelden zich opgejaagd en wisten met hun invloedrijke lobby's de fietsen tot vrij recent van hun pad te weren. Ondanks de recente versoepelingen is het in grote delen van bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk nog steeds niet toegestaan om te fietsen op bospaden - waar wandelaars of zwaar bosbouwverkeer wel vrij toegang hebben.

Om conflicten te voorkomen en voor je eigen veiligheid hebben we tien tips voor veiliger en (natuur)bewuster fietsen in de bergen opgesteld.

1. GEZOND EN FIT DE BERGEN IN

Mountainbiken in de bergen is zwaar voor de conditie. Ga niet zonder voldoende training te lange routes fietsen. Hartproblemen komen ook bij jongere sporters voor en uitputting maakt je dagtocht tot een martelgang. Train voldoende in Nederland of de Ardennen/Eifel. Eenmaal in de bergen start je met korte tochten, acclimatiseer je gelijkmatig en bouw je voldoende rust in.

2. GOEDE VOORBEREIDING EN PLANNING

Bereid je tochten goed voor. Thuis met gidsjes, kaarten en internet en ter plekke met informatie van de locale VVV. Check of routes, paden en hutten open zijn en controleer ‘s ochtends voor vertrek het laatste weerbericht. Plan alternatieven in wanneer tijdens de tocht blijkt dat er onverwachte obstakels zijn. Ga bij voorkeur niet alleen op pad en laat iemand weten wat je gaat doen en hoe laat je verwacht terug of op je aankomstpunt te zijn. Neem altijd een goede topografische kaart (1:25.000 of 1:50.000) mee.

Extra tip: download hier de gratis NKBV veiligheidswijzer met noodnummers en weer-websites in ons kenniscentrum. 

3. BLIJF OP DE PADEN

Blijf op het pad en rij niet dwars door weides heen - de bergboer zal je dankbaar zijn. Afstekers van het pad zijn ook vaak steiler dan het normale pad en de ondergrond is minder vast. Je veroorzaakt daardoor veel erosie. Rem ook gecontroleerd om erosie te voorkomen. In veel gebieden deel je de alpenweide met schapen of koeien. Laat hekken daarom achter in de stand waarin je ze aantrof - de boer zal je dankbaar zijn. De honden van schapenherders in de Zuid-Europese berggebieden zijn niet ongevaarlijk - blijf uit de buurt van de hond en z’n kudde!

4. FIETS EN PROTECTORS IN ORDE

Check voor je tocht/afdaling remmen, banden, vering en kijk of alle onderdelen vast op je fiets zitten. Een echte downhill vraagt om speciaal materiaal - ga geen extreme downhill of enduro doen met je standaard marathon fiets. Het dragen van beschermende kleding en protectors is aan te raden: kniebeschermers, full face helm, scheen- en rugbeschermers.

Extra tip: zorg ervoor dan dat je een reisverzekering hebt die bergsportactiviteiten en bergreddingen dekt, zo ben je verzekerd van hulp als er toch iets mis gaat. De NKBV biedt haar leden een voordelige bergsport-reisverzekering. Meer informatie op www.bergsportverzekering.nl.

5. KLEDING EN MATERIAAL AANPASSEN AAN DE OMSTANDIGHEDEN

Welke kleding en materiaal mee moet hangt af van de tocht en het weer. Neem naast je standaard reparatieset en reserveband het volgende mee: EHBO-set, zonnebril, extra kleding (regenjas/broek, muts, handschoenen, trui), extra eten/drinken, een (opgeladen) telefoon, kaart/kompas/gps en zonnebrandcrème. 

Extra tip: verbeter je navigatie-skills in de bergen met een NKBV workshop ‘GPS en oriëntatie’.

6. VOETGANGERS HEBBEN VOORRANG

Voetgangers hebben altijd voorrang (en altijd gelijk...). Laat op tijd weten dat je er aan komt, bel niet te opdringend/aggressief. Groet vriendelijk als je passeert. Elke (onterechte) confrontatie die voorkomen kan worden is er één! 

7. BEHEERST AFDALEN

Houdt rekening met tegenliggers of voorwerpen op je pad. Ook op speciale parkoersen kun je voor een onverwachte situatie komen te staan. 

8. RESPECTEER ELKAARS WENSEN EN CONDITIE

Een tocht is pas geslaagd als iedereen een leuke dag heeft gehad. De lol is er snel af bij iemand die met tegenzin of angst en beven de anderen moet volgen. De capaciteiten van de 'zwakste' persoon bepalen hoe ver of snel je kunt gaan. 

9. (HER)KEN HET WEER

Het weer in de bergen is relatief extreem en kan razendsnel veranderen. Sneeuwval in de zomer is normaal en ‘s middags komt vaak onweer opzetten. Wie de tekens van het weer kan interpreteren voorkomt verrassingen - een weersomslag komt nooit onverwacht. Start vroeg met je tocht om te voorkomen dat je oververhit raakt of in een warmteonweer terecht komt. Je vergroot ook je tijdsmarge mocht er iets mis gaan.

Extra tip: de NKBV organiseert workshops weerkunde en heeft een informatieve brochure over “Het weer in de alpen”.

10. DOE RUSTIG AAN EN GENIET...

Als je regelmatig pauzeert kun je langer doorgaan en meer genieten. Voldoende (lekker) eten en drinken zorgen er voor dat je ook aan het eind van de dag nog voldoende energie over hebt. Wees voorzichtig met het drinken uit bronnetjes - neem liever zelf voldoende drinken mee.