Het Rätikon gebergte is een bergketen op de grens tussen Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein en is een populaire bestemming voor bergwandelaars. Het gebergte strekt zich uit over een gebied van ongeveer 40 km lang en 15 km breed. Het gebied is bekend om zijn adembenemende berglandschappen, gletsjers, meren en watervallen.
Het Rätikon bestaat vooral uit kalkgesteente en lijkt hierdoor veel op de Dolomieten. Deze bergketen telt maar liefst 300 bergtoppen waarvan de Schesa-plana (2967 m) de hoogste is.
Het Rätikon-gebergte is een bergketen in de Oostelijke Alpen en is minder bekend dan sommige andere Alpenketens, maar het biedt wel spectaculaire uitzichten en is een populaire bestemming voor wandelaars, klimmers en skiërs. Het gebergte heeft een ruig en gevarieerd landschap met steile rotswanden, gletsjers, bergmeren en watervallen.
De hoogste berg van het Rätikon-gebergte is de Schesaplana, met een hoogte van 2.964 meter. Andere prominente toppen zijn de Drusenfluh, de Sulzfluh en de Zimba. Het gebergte is ook de thuisbasis van de beroemde klimroute "Sulzfluh" die als klassieker onder de klimmers geldt. Rätikon, Silvretta en Verwall zijn drie bergketens met ieder een eigen karakter rondom het Montafon dal.
Het Montafon dal is een vrij bekend toeristisch dal van ongeveer 39 km lang en loopt vanaf de stad Bludenz tot aan de grens met Zwitserland. Het Montafon-dal wordt omringd door de bergketens van de Rätikon, Verwall en de Silvretta.
Het Montafon-dal is een populaire toeristische bestemming, zowel in de zomer als in de winter. In de zomer biedt het dal talloze wandelpaden door de bergen en langs de rivier de Ill. Er zijn ook veel mogelijkheden om te mountainbiken, klimmen, raften en golfen. Het dal is ook bekend om zijn kristalheldere meren en beken, zoals de Silvretta Stausee en de Lünersee.
In de winter is het Montafon-dal een geliefd skigebied, met verschillende skigebieden verspreid over het dal. Het grootste skigebied is Silvretta Montafon, dat meer dan 140 km aan pistes biedt en ook geschikt is voor freeriders en snowboarders. Andere populaire skigebieden in het dal zijn Golm, Hochjoch en Gargellen.
Tschagguns, grenzend aan Schruns, is het uitgangspunt voor tochten in het Rätikon. In Partenen ga je met een kabelbaan omhoog aan de Verwall zijde van het dal. Aan de Silvretta zijde vind je de ‘Europatrap’; een trap met maar liefst (bijna) 4000 treden. Bovenaan deze trap kom je via een tunnel bij het Silvretta stuwmeer dat aan de Silvretta Hochalpenstrasse ligt. Hier ben je gelijk middenin de Silvretta voor mooie dagtochten, huttentrektochten of alpiene beklimmingen. Het Montafon kent verder twee kleine zijdalen die beslist de moeite waard zijn; het prachtige, stille Silbertal en het Gargellental.
De Silvretta is een sterk vergletsjerd gebied met als hoogste top de Piz Buin (3316 m). In de zomer biedt de Silvretta vele wandelroutes, variërend van ontspannen wandelingen tot meer uitdagende tochten over de gletsjers. Een van de beroemdste trails is de Silvretta Höhenweg, een langeafstandspad welke 150 km lang is.
Andere populaire trails in de Silvretta zijn onder meer de Vermunt-Wirl-route, die begint bij de Vermunt-gletsjer en eindigt bij het Wirl-meer, en de Silvretta-stausee-route, die langs het prachtige Silvretta-stuwmeer loopt. In de winter is de Silvretta een populaire skibestemming, met meer dan 200 km aan pistes en een groot aantal off-piste mogelijkheden.
De Silvretta Hochalpenstrasse, een schilderachtige bergweg die door het gebergte loopt, is ook een populaire attractie voor toeristen. De weg biedt een spectaculair uitzicht op de bergen en leidt naar de Bielerhöhe, een bergpas op een hoogte van 2.036 meter.
De Verwall, met als hoogste berg de Kuchen Spitze (3170 m), kent weinig gletsjers maar wel veel hoogalpiene overgangen. Het gebergte strekt zich uit over een gebied van ongeveer 40 km lang en 25 km breed, en omvat verschillende bergtoppen die hoger zijn dan 3000 meter, waaronder de hoogste berg in het gebergte, de Hoher Riffler, die 3168 meter hoog is. Hierdoor vind je er tot laat in de zomer sneeuwresten. Alle drie bergketens tellen behoorlijk wat kabelbanen. Verder is er een uitgebreid netwerk aan berghutten. De afstand tussen de diverse hutten is doorgaans niet meer dan drie tot vier uur, dat maakt het voor gezinnen met kinderen uitermate geschikt voor een huttentocht.
Het gebergte heeft een ruig en gevarieerd landschap met gletsjers, bergmeren, watervallen en dichte bossen. Het is ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder zeldzame en bedreigde diersoorten.
In de winter is het Verwall-gebergte een populaire bestemming voor skiërs en snowboarders, met verschillende skigebieden in de regio. Het grootste skigebied in het gebergte is St. Anton am Arlberg, dat deel uitmaakt van het skigebied Arlberg en meer dan 300 km aan pistes biedt.