Op sommige plekken voel je je meteen thuis. Zo ook in het Stubaital in Oostenrijk, waar hoge bergtoppen, immense gletsjers en oogstrelende vergezichten je verwelkomen. Het Stubaital en de Stubaier Alpen bevinden zich in het Oostelijke deel van de Alpen, ten zuidwesten van Innsbruck. Het grootste deel van de bergketen ligt in de deelstaat Tirol en een klein deel ligt in het Italiaanse Zuid-Tirol. Zowel het dal als het gebergte vormen een paradijs voor wandelaars en klimmers, met tochten in elk denkbaar niveau.
Het ongeveer 38 km lange dal ligt tussen Schönberg im Stubaital (tussen Innsbruck en de Brennerpas) en Neustift im Stubaital. Hier splitst het dal in het Oberbergtal en het Unterbergtal. De Ruetz rivier, ook wel Ruetzbach genoemd, stroomt door het Stubaital. Als rivier, gletsjer, morene en als lawine; in al zijn verschijningsvormen heeft het water het dal uitgesleten en dit proces gaat nog steeds onverbiddelijk door. Omdat het water zo veelzijdig aanwezig is in Stubai, heeft men zelfs een speciale waterroute uitgezet. De WildeWasserWeg (WWW) is een wandelroute langs de verschillende vormen die het water aanneemt in het Stubaital. In drie etappes voert ze langs de rivier, en dan de hoogte in, langs stuivende watervallen, heldere bergmeren, waterbronnen en kolkende beken. Tijdens de hele tocht ervaar je het water en de kracht die het uitoefent op de natuur.
In het Stubaital liggen leuke plaatsen als Fulpmes, Neustift, Mieders, Telfes en Schönberg. Vanuit de verschillende gemeenten voeren kabelbanen de hoogte in. Je kunt er niet alleen skiën, maar ook geweldige bergwandelingen maken.
Het zijn vooral de bergen die het landschap in Stubai domineren. De hoogste bergtop van de Stubaier Alpen is de Zückerhütl (3507 meter). Het gebergte telt, naast deze Alpenreus, nog 48 andere bergtoppen die je kunt beklimmen. Een leuke uitdaging vormen de 7 Summits van het Stubaital. Deze toppen zijn door de bevolking en lokale gidsen uitgeroepen tot meest markante bergen van het dal. Bij het bereiken van een van de zeven toppen krijg je een stempel in het pasje dat je hebt verkregen bij de lokale VVV. Meld je na de beklimmingen weer aan met je pas en afhankelijk van het aantal stempels krijg je een cadeau.
In de Stubaier Alpen ligt een uitgebreid net aan berghutten, waar je na een wandeling op adem komt met een kom soep of een biertje, maar waar je ook kunt overnachten tijdens meerdaagse tochten. De Stubaier Höhenweg is een huttentrektocht waarbij 100 kilometer, en meer dan 8000 hoogtemeters worden afgelegd.
Er zijn nog veel meer plekken om te ontdekken in het Stubaital. Van de dierentuin tot het klimbos. In Neustift, de grootste plaats van het dal, staat naast het berggidsbureau een standbeeld van Franz Senn. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van het toerisme in het gletsjergebied en is oprichter van de Deutsche Alpenverein, de Duitse NKBV.
In het zuidelijke deel van de Stubaier Alpen liggen veel gletsjers. Vandaar dat de NKBV er ook veel alpiene cursussen en tochten organiseert via Bergsportreizen. Het Stubaital is ook een goede wintersportbestemming voor toerskiën en sneeuwschoenwandelen.