Het is dinsdag 3 augustus, 10:00 uur Nederlandse tijd. In Tokio valt inmiddels de schemer in. Twintig krachtpatsers staan klaar om klimgeschiedenis te schrijven tijdens de allereerste deelname van de klimsport op de Olympische Spelen. In een gecombineerd evenement, waarin de deelnemers in zowel de boulder-, en lead-, als speeddiscipline klimmen. De beste acht heren plaatsen zich voor de finale aanstaande donderdag 5 augustus.
Wie het niet al warm had vanwege het historische moment, krijgt het wel omdat de temperatuur, het is dertig graden, gecombineerd met een luchtvochtigheid van 79% als een klamme doek over je heen valt.
Om 10:00 uur precies betreden de eerste atleten de vloer voor de speedwand. Hier proberen ze in twee pogingen, een op de linkerwand en een op de rechtwand, tegen dezelfde tegenstander een individuele toptijd neer te zetten. De snelste tijd wordt meegenomen in het klassement en vermenigvuldigd met de scores in de andere twee disciplines.
Christopher Cosser (20) uit Zuid-Afrika bijt het spits af tegen de Koreaan Jongwon Chon (25), waarna nog negen runs volgen zonder valse starten maar met veel misstappen. De 37-jarige Fransman Bassa Mawem zet met een tijd van 5.45 seconden een persoonlijk en direct het eerste olympisch speedrecord neer. Titelfavoriet Tomoa Narasaki (28) weet met 5.94 ook onder de 6 seconden te duiken. Het is voor Narasaki een reden om in de tweede run niet meer in actie te komen en zijn krachten te sparen voor de boulder,- en leadkwalificaties.
Ook Bassa’s zes jaar jongere broer Mickael zet in de tweede ronde een tijd neer van onder de zes seconden: 5.94, waarmee hij zich van een derde plek verzekert op dit onderdeel. Speedspecialist Rishat Khaibullin (25), die voornamelijk op dit onderdeel moet scoren, maakt tijdens de laatste pas op weg naar een tijd onder de zes seconden een jammerlijke misstap. Hij klimt naar een vierde plek met een tijd van 6.19 seconden. Ook de scores van de 24-jarige Ludovico Fassali uit Italië vielen enigszins tegen. Waar hij in de speed wereldranglijst een derde plek inneemt, moet hij voorlopig genoegen nemen met een dertiende plek en wacht hem een cruciale boulder-, en leadkwalificatie.
Na 35 minuten is de speedronde al voorbij en zien we een tussenklassement waarin Frankrijk, Japan en opnieuw Frankrijk de lijst aanvoeren en waarin topfavoriet Adam Ondra een achttiende plek inneemt. Hoewel de 28-jarige Tsjech toch al niet bekend stond als een speedklimmer, maakt deze ranking het voor hem van groot belang om te scoren in de andere twee disciplines.
Twintig minuten rust, dat is alles wat er tussen de eerste twee rondes zit. Net genoeg om wat water te drinken, een beetje vermoeidheid uit je armen en benen te schudden en je op te laden voor de volgende krachtsinspanning: de boulderkwalificatie.
Er wacht de heren een reeks van vier boulders die ze in zo min mogelijk pogingen moeten beklimmen in maximaal 5 minuten per boulder.
De eerste kwalificatieboulder start met twee steile driehoekige modules tegen een zo’n 5 graden terugliggende wand. De klimmers kunnen hier zowel proberen in te rennen als rustig instappen. Daarna volgt een voetje voor voetje geschuifel naar de eerste zone, een grote gele sloper die als een dikke pukkel uit de wand steekt. Een voorzichtig opstapje op een minitreedje onderop een derde driehoekige module volgt met tot slot een gebalanceerde reikbeweging naar links naar de topgreep. Dat die laatste beweging heel delicaat is, blijkt wel uit het feit dat meerdere klimmers de greep wel aanraken, maar niet goed genoeg vast hebben om een top toegekend te krijgen. De 17-jarige, en daarmee jongste deelnemer bij de heren, Colin Duffy uit de Verenigde Staten is de eerste die weet te scoren in Boulder 1.
In Boulder 2 zien we opnieuw steile modules met balansbewegingen maar nu op een zeer licht overhangende wand. In deze boulder lijkt het voor de klimmers van belang hun lichaam zoveel mogelijk vast te drukken tegen de wand. Een moeilijke opgave, zo blijkt wel, want tot ver in de helft van de kwalificatie heeft nog niemand zelfs een zone weten binnen te halen in deze boulder. Totdat de 27-jarige Duitser Alex Megos de blauwe zone stevig vast heeft en doorvecht tot de top die hij nét niet haalt. Mickael Mawem, die al met goede papieren uit de speedronde kwam, weet Boulder 2 als eerste te toppen. Net als Tomoa Narasaki en daarmee wordt deze ronde een spannende top-over-top tussen de Fransman en de Japanner.
De derde boulder vraagt een gecoördineerde ren- en sprongbeweging over een afstand van 2,21 meter van de startmodule naar een vulkaanachtige zonegreep die met een paar vingers vastgepakt moet worden. Veel tijd om te rusten en vooruit te kijken is er vervolgens niet. Vanuit de vulkaangreep maken de mannen een slinger in de tegengestelde richting naar de topgreep, waar ze hun hele lichaam onder moeten drukken om hem gefixeerd vast te hebben. Een uitdagende boulder waarin zes van de twintig mannen de juiste oplossing hebben weten te vinden en uitvoeren. Ook Mickael Mawem, die na Boulder 3 de enige deelnemer is met drie tops.
In de vierde en laatste boulder kijken we naar een ondersteboven startpositie waarbij de tenen van de klimmers in een zogeheten toehook achter een grote groene greep moeten haken, waarna de vingers moeten volgen richting diezelfde greep via een soort ondersteboven-crunch. Een echte buikspierenbijter dus. Langzaam draait de klimmer zich vervolgens om richting een spleet waar de handen in vastgezet moeten worden. Crackclimbing, zoals dat genoemd wordt, een specialiteit van rotsklimmer Adam Ondra, die dan ook de eerste is die Boulder 4 weet te toppen. Ook de 30-jarige Oostenrijker Jakob Schubert en de 32-jarige Aleksei Rubtsov topt de vierde boulder. Een welkome top voor de Rus nadat hij alleen in Boulder 1 de laatste greep wist te fixeren. Het levert hem dan ook een vierde plek op in de boulderranking achter Ondra, Narasaki en Mickael Mawem.
Bassa Mawem, die als ranglijst aanvoerder uit de speedkwalificatie kwam, wist in de boulderkwalificatie met slechts één zone in de eerste boulder geen potten te breken. Die eerste plek levert hem vermenigvuldigd met deze achttiende plek nu 18 punten op in de tussenranking en dus een derde plek.
Vermenigvuldigd met de scores in de speedkwalificatie hebben de nieuwe tussenranking aanvoerder Mickael Mawem (3x1 = 3 punten) en nummer 2 Tomoa Narasaki (2x2 = 4 punten) samen met Bassa Mawem de beste papieren voor de finale.
Terwijl de avond valt in Japan maken de klimmers zich op voor de leadkwalificatie, de laatste kans om een plek te bemachtigen in de finale.
De 15 meter hoge leadwand rijst hoog op in het Aomi Urban Sports Park en een route met veel slopers (grote grepen) en crimpers (kleine knijpgreepjes) daagt de klimmers uit snel en steady door te klimmen. De bouldermoves in de route maakt het voor zowel lead- als boulderspecialisten een mooie combinatie tussen explosiviteit en uithoudingsvermogen door vele volumes en grote bewegingen.
De leadkwalificatie kan nog alles veranderen in de ranking. Ook de leadspecialisten hebben al heel wat kruid verschoten in de eerste twee rondes, wat de strijd lang geen uitgemaakte zaak maakt. De route is zwaar voor de schouders, zeker het bovenste gedeelte. Dat is waar Colin Duffy ogenschijnlijk soepel doorheen klimt, waardoor hij lang aan de leiding gaat met een score van 42+. Het levert hem een plaatsing als derde op voor de finale. Duffy wordt op de voet gevolgd door de 18-jarige Spanjaard Alberto Ginés López (41+) die zich daarmee als zesde plaatst voor de finale.
Voor Bassa Mawem kent de leadkwalificatie een ongekende teleurstelling. Hij valt al bij de zevende greep uit de route en blijkt daarbij zijn bicep gescheurd te hebben, wat betekent dat hij niet zal kunnen deelnemen aan de finale.
Adam Ondra heeft met zijn eerste plek in de lead wereldranglijst de beste papieren voor een top in de leadroute. Hij gaat in een moordend tempo omhoog, maar valt toch vrij onverwacht uit de route met een score van 39+. Het is genoeg voor een plaatsing voor de finale als vijfde. Waar Alex Megos al wat moeite had in de eerste twee rondes, eisen de krachtsinspanningen daar nu echt hun tol. Hij wordt zesde in de leadkwalificatie mist met een negende overall plek net de finale.
De ervaren Jakob Schubert weet naar de 42ste greep te klimmen voordat favoriet Tomoa Narasaki met de leadkwalificatie start. Hoewel Narasaki al vrij zeker is van een plek in de finale, maakt hij het nog spannend. In het begin van de route slipt hij met zijn voet een van de gemene dueltex volumes af, grepen die zowel een ruw als een glad oppervlak hebben. Toch is hij nog fit genoeg de slip op te vangen en klimt hij steady door naar een 14e plek. Het levert hem uiteindelijk een plaatsing als tweede op voor de finale van aanstaande donderdag. Michael Mawem eindigt als elfde en gaat daarmee als eerste door naar de finale. Een mooi en hard bevochten cadeau op de 31ste verjaardag van deze Fransman. Nathaniel Coleman maakt de startlijst voor de finale compleet. Met zijn vijfde plek tijdens deze leadkwalificatie plaatst hij zich als achtste.
Grote namen als Alexander Megos, Jan Hojer en Sean McColl vallen hiermee buiten de finale van aanstaande donderdag. Omdat Bassa Mawem niet zal kunnen deelnemen aan de finale, eindigt hij automatisch als achtste met een DNS, did not start. Zijn plek wordt niet ingenomen door de nummer 9, Alex Megos.
De eerste dag van de klimsport op de Olympische Spelen was een spectaculair evenement dat bewees dat deze sport op het allerhoogste wereldpodium thuishoort. We kunnen niet wachten op de dameskwalificatie die morgen te zien is vanaf 10:00 uur Nederlandse tijd.
Beeld: Olympics.com