Sneeuwschoenwandelen verschilt weinig van bergwandelen. Je wandelt door de mooiste berglandschappen ver weg van de bewoonde wereld, overnacht in hutten en bent één met de natuur, maar dan met het knisperen van de sneeuw onder je sneeuwschoenen.
Als je kunt bergwandelen, kun je ook sneeuwschoenwandelen. Sterker nog, het is handig als je al wat bergwandelervaring hebt. Een goede conditie is bij het sneeuwschoenwandelen belangrijk, want het wandelen door de sneeuw is zwaarder dan gewoon wandelen. Onmisbaar is het in elk geval dat je houdt van winterse omstandigheden. Lees meer over sneeuwschoenwandelen hier:
Een goede conditie is een voorwaarde. Dan heb je veel meer plezier. Verder zijn goede schoenen een must en trek je kleding aan die past bij het weer en het soort tocht. Wat je in je rugzak stopt, hangt natuurlijk ook af van de tocht. Pak in elk geval een EHBO-set, extra kleding (regenjas en -broek, muts, handschoenen), extra eten/drinken, een (opgeladen) telefoon, kaart/kompas en zonnebrandcrème in.
Geniet je in de zomer ook zo van het wandelen in de bergen? Dat kan ook in de winter. Met sneeuwschoenen onder je bergschoenen kun je genieten van rust, ruimte en natuur. In maart en april organiseert Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, verschillende tochten en ga je veilig en met begeleiding op pad. In de winter de bergen verkennen vraagt andere kennis, materiaal en vaardigheden dan in de zomer. Daarom bieden we onder begeleiding van International Mountain Leaders diverse standplaatstochten, huttentochten of cursussen om jou deze winter te laten genieten van de bergen. Nieuw voor de beginnende sneeuwschoenwandelaar is een trekking in de Franse Jura. Prachtige bossen worden afgewisseld met open velden en kleine dorpen. Je overnacht in gemoedelijke accommodaties en geniet van specialiteiten uit de lokale keuken.
Hoewel zowel de witte hellingen als het positieve reisadvies nog even op zich laten wachten, willen we je toch meenemen in deze mooie bergactiviteit. Want zodra het reizen weer is toegestaan, zien we je graag in de wit besneeuwde bergen! Vier weken voor de startdatum van een reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging. Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug.
Ga je met Bergsportreizen op pad, dan zorgt de leiding ervoor dat risico-inschattingen worden gemaakt tijdens je sneeuwschoenreis. Zelf alvast wat winterkennis op doen, is geen overbodige luxe. Volg daarom een winterworkshop ter voorbereiding en bezoek ons kenniscentrum voor wintertips en meer informatie over voorbereiding en veiligheid.